Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енциклопедичен речник

УПРАЖНЕНИЯ

Алтернативен линк


УПРАЖНЕНИЯ




Ако доброволно не правите упражненията, които ви давам, Природата ще ви застави насила да ги правите.



Онези от вас, които могат да направят упражнението, те ще се ползват. Всичко в света се постига чрез упражнения. Дето да се намирате, вие трябва да правите упражнения. Вие не можете да се развивате правилно на физическия свят, ако не правите упражнения. Всяка идея - физическа, духовна или Божествена, може да се реализира само на физическия свят. За реализирането й са нужни ред упражнения. Всяка мисъл може да се предаде чрез говор, писмено или чрез мисъл. Да предавате мислите си на хората, за това се иска голяма сила. Човек трябва да е правил ред упражненията, да се концентрира, докато усили своята мисъл.



1. Дясната ръка се изнася настрани и нагоре и на 45 градуса от равнището на раменете, а лявата ръка - надолу и се прикляква шест пъти, като през това време съсредоточим мисълта си в средната част на мозъка. Това упражнение е за регулиране на предната част на мозъка.



2. Същото упражнение като първото, само че вместо да се изнесе дясната ръка на 45 градуса нагоре, изнася се лявата, а дясната - надолу и се прикляква шест пъти, като умът, мисълта се съсредоточи към сърцето. Това упражнение е за регулиране на чувствата.



Когато сте нервни, запушете с палеца на дясната си ръка дясната ноздра, а през лявата поемайте въздуха, като броите мислено до седем, задържате въздуха и броите мислено до седем. После запушете лявата ноздра, а през дясната поемате въздух. Задържайте и изпускайте бавно, ритмично, като броите до девет. Това упражнение регулира нервната възбуда, усилва паметта. Ще правите упражнението 21 пъти на ден: сутрин, на обед и вечер по седем пъти.



Когато човек изпадне в тежко състояние - чувствата му огрубяват, мисълта се помрачава, тогава нека направи следното упражнение: поставяне дланите една срещу друга, при което се допират върховете на пръстите. Лявата ръка се тегли по дланта на дясната леко без прекъсване на движението до края на китката. Изправя се в положение на прав ъгъл към дясната ръка. Дясната ръка се поставя върху лявата (при това положение и двете са хоризонтално). После дясната ръка се тегли по лявата, до края на средния пръст, двете се поставят с дланите една срещу друга, както при започване на упражнението. Същото упражнение се прави и с лявата ръка.



Динамическа сила се крие в пръстите на ръцете. Всеки пръст е свързан с един свят. Пръстите са мощни сили, с които трябва да се свържете - да черпите енергия.



Имаш лошо разположение: тури дясната си ръка на очите да се допре съвсем леко до носа. После бавно, леко да мине край устата и да се свали долу. Това ще направиш три пъти. След това прекарай втория пръст на дясната ръка над носа пак три пъти.



Изнасяне лявата ръка нагоре и напред към изток, а дясната надолу и въртене на тялото около кръста с плуване на ръцете - шест пъти. През време на плуването ще съсредоточим мисълта си към стомаха. То е за регулиране на стомаха.



Ще ви дам едно упражнение за четиридесет дни. То има резултат, ако не се прекъсва, а се постоянства. Или ще го правите, или не. В продължение на четиридесет дни сутрин преди закуска ще изпивате по една чаша студена вода на глътки. Ще пиете бавно, съсредоточено, спокойно, без да бързате.



Ще знаете, че вършите велика работа за стомаха си. Ония, които имат стегнат стомах, ще почувстват облекчение - стомахът ще се регулира. Това упражнение има значение и за каляване на волята. Макар и отдалече да я носите, пийте чиста вода.



Страдате от ревматизъм. Изтегляйте ставичките на пръстите, разтривайте ги да придойде в тях повече кръв. После може да си направите следните упражнения: да съединявате два по два пръстите си с върховете им (с изключение на палеца). Ако пръстите ви са по-къси от нормалните мерки, ще упражнявате волята си да ги продължите. Мислено ще работите с етеричната си ръка, на нея ще обръщате внимание, а тя ще влияе на физическата. Всяка част на ръцете, на лицето, на пръстите може да измените. Сегашните форми и размери се дължат на минали мисловни форми, а сегашните мисловни форми ще бъдат мисловни форми на бъдещето. Така може да си създадете хубави, високи, широки, открити чела.



Изнасяне ръцете назад и гребане напред с шест прикляквания, като през време на упражнението съсредоточим мисълта си към гръбначния стълб. Това е за регулиране дейност на гръбначния стълб.



Едно упражнение за очите: поставете дланите си на очите. Накъдето и да сте обърнати, ще бъдете свободни. На физическото поле изток е отпред, запад



- отзад, север - отляво, юг - отдясно. Накъдето и да се обърне вашето лице, то е изток. Не се смущавайте, че така, както сте обърнати, на някои може да е изток вашият изток, а на други да е запад. Погледнете веднъж нагоре и няма да мигате и ще броите до пет - очите в хоризонтално положение - то е и основното положение. Пак очите нагоре, пак ще броите до пет. После очите надолу под хоризонта, няма да мигате, ще броите до пет. Всичко три пъти нагоре и три пъти надолу. После три пъти наляво ще броите до пет, три пъти надясно (същото се повтаря). Упражнението да става бавно. С това елементарно упражнение ще си служите, за да укрепите очните мускули. Мускулите трябва да се движат, за да не губят своята пластичност.



Туряте ръцете на кръста и изнасяте десния крак и правите полукръг с него отдясно, отляво шест пъти, същото правите с левия крак, като правите полукръг от ляво на дясно, също шест пъти, като се закрепвате в първия случай на левия крак, а във втория на десния. През време на упражнението ще съсредоточим мисълта си върху нервната система.



Изнасяте ръцете встрани на височината на раменете и после ги обтягате нагоре, докато се допрат пръстите, приклякване и прибиране на ръцете пред тялото. Това упражнение е магнетическо събличане - надолу, и магнетичес-ко обличане - нагоре. Тези упражнения трябва да се правят много бавно и правилно с добре обтегнати ръце и крака, ако искаме да имаме резултати.



Сутрин като станете от сън, измийте добре лицето си и в дясната ръка сипете малко вода, която ще изпиете на глътки, на седем глътки. Това ще правите седем сутрини наред, т.е. една седмица. Малък е този опит, но ценен. Така ще опитате силата на енергиите, които възприемате чрез ръката си. Който пие вода от ръката си, а не направо от извора или чешмата, не се простудява. Ако ви боли корем, може да направите следното: всяка сутрин да пиете по десет глътки гореща вода на всеки пет минути. Горещата вода, приета на глътки, чисти нервната система от наслоявания, които подпушват мислите и чувствата на човека. Тя го освобождава от напрежението, което нервната система произвежда върху него.



Някой път сте кисели, нервни. Вземете някакво сладко и мъничко си намажете устните с него, прекарайте езика си по горната устна и долната



- оближете ги бавно и лекичко.



Или направете този опит: вземете една паничка с вода, топла 41 градуса. Увеличавайте температурата, потопете и извадете ръката два пъти, три пъти, докато тия усещания дойдат до крайния предел и не можете да издържите горещината на водата. Да се произведе едно диференциране на чувствания-та. Вие сте дошли до едно състояние на нивелиране - чувствата са станали еднакви, напрежението е достигнало до крайния предел. Нали при охлаждането се свива предметът, а при затоплянето - се разширява. И в чувствата става нещо подобно.



Огъване на чувствата и потискане на чувствата. Искате да се проявите, пък не можете. Искате да кажете няколко думи, пък се стеснявате.



Едно упражнение: прекарайте дланта на дясната ръка върху дланта на лявата ръка. От лявата ръка излиза един род енергия, а от дясната - друг род. После двете ръце се поставят пред гърдите с дланите към гърдите - дясната ръка върху лявата. Движение на ръцете настрани до протягането на ръцете в хоризонтално положение. По този начин ще регулирате трептенията на вашата симпатична нервна система.



Като прекарате така ръцете си обратно, ще дойдете до едно бавно, много деликатно изтегляне на четирите пръста. Два пъти (сутрин и вечер) ще правите по шест упражнения по пет минути. Значи за всяко отделно упражнение по 25 секунди. Дясната ръка върху лявата - 6 упражнения, и лявата върху дясната - 6, всичко 12 упражнения.



Това упражнение ще го правите, когато сте сами, никой да не ви вижда. Ако го правите съсредоточено, ще придобиете едно трезво състояние, умът ви ще се проясни, нова светлина ще нахлуе в ума ви. С това упражнение добивате една малка Божествена светлина, една малка Божествена топлина и една малка Божествена сила.



Ще ви дам един прост начин за обновление: с дясната си ръка изтегляте последователно всички пръсти на лявата ръка, като започнете с палеца и свършите с малкия пръст. След това с лявата ръка изтеглете последователно всички пръсти на дясната ръка. Това може по няколко пъти на ден да го правите.



Десният крак напред; спокойно навеждане на тялото към земята, като си представяте мислено, че издигате един килограм тежест. Правете това упражнение, като постепенно увеличавате тежестта, докато достигне до 50 кг. Като правите упражнението редовно, вие ще забележите, че мускулната ви сила се е увеличила. Щом може мислено да дигнете 50 кг тежест, вие можете и в действителност да я дигнете. Правете това упражнение, когато сте неразположени, да видите какви сили се крият във вас.



Сега ще ви дам един метод за работа върху търпението. Всеки от вас да вземе хиляда житни зрънца. Ако при известен случай проявите нетърпение, започнете да броите житните зрънца. Първо ще преброите до десет. Ако нетърпението ви изчезне, ще спрете броенето на зрънцата. Десет зрънца ще турите настрана. Ако нетърпението ви продължава още, ще броите до сто зрънца. Ако и при това положение сте още нетърпеливи, ще продължавате да броите зрънцата, докато напълно се успокоите. Ще си отбележите при колко житни зрънца сте възстановили търпението си. Този опит ще правите в продължение на десет дни. Колкото пъти проявите нетърпение през тия десет дни, толкова пъти ще броите житните зрънца. Броенето на зрънцата ще бъде бавно, спокойно, с пълно съзнание за опита, който правите. По този начин вие ще възпитавате търпението си. Колкото повече зрънца сте преброили през тия десет дни, толкова повече сте работили върху себе си. Като броите зрънцата, проявявайте почит към всяко от тях. Те са живи същества, и всяко зрънце ще ви предаде нещо от себе си. Те ще ви заставят да мислите.



Едно упражнение: лявата ръка движете от рамото до лакътя на дясната - така ще въздействате на волята. Ако лявата ръка движите от лакътя на дясната до китката, ще въздействате на сърцето. И ако лявата ръка движите на дясната от китката, ще въздействате на ума. Ако правите това движение върху показалеца, ще въздействате на личните си чувства. Същото движение ако правите върху средния пръст, ще въздействате на социалните чувства, логиката и справедливостта, а ако го правите на безимения пръст, ще въздействате върху чувството към красивите неща, изкуствата, музиката. Ако въздействате върху малкия пръст, ще възбудите у вас чувство към търговия, към ораторство. Българинът като забрави нещо, туря ръката на челото, прави сметка някаква, туря пръста на центъра на паметта, за да си припомни нещо.



Като ви дойде някоя болест, тананикайте на себе си. Изпейте тона „до" 50 пъти. Ако сте анемичен, мързелив или ленив, изпейте тона „ре" 99 пъти. Ако не обичате да мислите, изпейте тона „ми" 80 пъти. Ако сте малко разсеян, разточителен, не обичате материалните работи, изпейте тона „фа" 75 пъти. Ако не обичате правото, изпейте тона „сол" 101 пъти. Ако не обичате изкуството и художеството, изпейте тона „ла" 110 пъти. Ако не сте религиозни, не сте набожни, а искате да станете такива, изпейте тона „си" 150 пъти. Това е теория, лесно се казва. Но има училище, в което човек се учи как да съчетава тия тонове. Има едно съчетание в тези тонове. Първо ще се пеят в тактове. Трябва да се знае какви ще бъдат интервалите между едните и другите тонове. После трябва да се знае цели тонове ли ще се пеят, или половинки, четвъртинки или осминки и т.н.



Поставете ръцете си на пъпа и поемете въздух отдолу, пъпът да се издува, после средната част на гърдите се издува и най-после горната част на дробовете се издува, това е правилно. При това бавно ще се вдишва, ще се задържа, сдържано ще се издишва, също бавно, както сте поели бавно (издишването е от горе на долу).



Ще сте обърнати на изток, понеже има три течения: едното от изток към запад, другото - от север към юг, и третото идва от Слънцето към Земята.



Упражнение за дишане за една седмица.



Първия ден дишайте и мислете за показалеца. Поставете десния показалец върху левия, движете го до основата на левия и вдишвайте, и обратно -движете показалеца, като издишвате. В основата на палеца ще придобиете повече чувства, а при първата фаланга (върха) - повече ум.



Правилното дишане трябва да развива светлина в мозъка, топлина в сърцето и сила в тялото. Първата фаланга образува светлина, втората-топлина, третата - сила.



0 дишането се доставят енергии в мозъка, топлина в сърцето и сила в мускулната система. Когато енергията не е правилно разпределена в мозъка, в дихателната система и в мускулната система, имаме едно болезнено състояние, една дисхармония. По същия начин ще се продължи това упражнение с дишане и издишване с всеки пръст поотделно. И така цяла седмица с всеки пръст на двете ръце.



Ще направите едно упражнение с вдишвания и издишвания, при което мислено ще възприемате белия цвят. Този цвят да слиза отгоре ви като душ. Вдишванията ще стават ритмично и с движение на ръката - с показалеца на дясната ръка.



Ще броите до четири. Вдигате дясната си ръка нагоре и започвате упражнението. При първото броене вдишвате и сваляте ръката си от А надолу, до В. При второто броене издишвате и движите ръката си наляво, от В до С. При третото броене вдишвате и движите ръката си надясно, от С до Д. При четвъртото броене издишвате и движите ръката си нагоре, от Д до А. При тия движения се образува човешкият крак. При движението на краката си трябва да спазвате същите вдишвания и издишвания. Когато организмът е нормален, при стъпването напред се вдишва, а при свиването на крака и отдръпването му назад се издишва. Защо много хора са неврастеници? Те издишват, когато стъпват, и вдишват, когато свиват крака си, затова се изморяват. Не е тъй обаче. Законите на природата са строго определени.



Едно упражнение за дишане според ритъма на сърцето: ще броите мислено до 6, според пулса на сърцето, и ще поемате въздух. Ще задържате въздуха и ще броите до три. После ще издишвате въздуха и пак ще броите до 6. 6 вдишки, 3 задържания, 6 издишки - всичко 15.



Числото 15 е разклащане на дявола, не да изхвърлиш дявола, но да разклатиш основите му. Когато поемате въздух - лявата ръка излиза малко напред и малко нагоре под ъгъл 45 градуса, а дясната остава назад. Като задържате въздуха, ще свиете пръстите на ръцете, без да ги движите. Като броите до 6 и издишвате, изнасяйте ръцете отстрани на тялото с отпуснати пръсти. При второто поемане на въздух става смяна на ръцете - дясната излиза напред и леко нагоре, а лявата - назад. Тялото няма да се движи, само ръцете. Свиването на пръстите означава, че си взел нещо, задържаш го, за да го използваш; при издишване даваш това, което си взел. Упражнението се прави три пъти.



Упражнението ще прогони от вас ревматизма, сърцебиенето и главоболието.



Дихателно упражнение. Двете ръце се простират настрана, хоризонтално, с отворени длани, обърнати нагоре.



1. Вдишване - бавно се вдишва въздух и същевременно се свиват пръстите, при което палецът се поставя върху средния пръст и показалеца. През това време се мисли, че заедно с въздуха се възприема и Божията Любов. Тя прониква във въздуха и във всичко, понеже Бог прониква във всичко, а Бог е Любов.



2. Задържане на въздуха - колкото се може повече време, като мислим, че усвояваме Любовта, тя прониква в цялата ни природа. През време на задържането на въздуха бавно прибираме двете ръце, които са със свити пръсти, и ги поставяме на гърдите.



3. Издишване - постепенно протягаме ръцете си встрани хоризонтално и когато съвсем ги протегнем, бавно изправяме пръстите на ръцете. През това време издишваме въздуха и мислим, че изпращаме в света светлина, която излиза от нашата Любов.



Дихателно упражнение, което има за цел да увеличи вашата способност да задържате въздуха. При това упражнение няма да си служите с никакви единици. Ще вдишвате по-бавно и по-дълбоко, след това ще задържате въздуха, колкото се може по-дълго и ще издишвате, колкото се може по-бавно. Времето за задържане да се увеличава постепенно: 1 мин, 11 /2 мин, 2 мин, 2 1/2 мин и т.н.



Вдишване през лявата ноздра. През това време се изговарят мислено думите: „Да се прослави името Божие в мене". При задържане на въздуха се изговарят думите: „Да дойде царството Божие и Божията правда в мене". При издишването се изговаря: „Да бъде волята Божия". През лявата ноздра да се поема въздух 5 пъти. След това обратното - 5 пъти да се поема въздух през дясната ноздра и да се издиша през лявата.



Живата енергия, която трябва да освежи организма ни, идва чрез гръбначния стълб. Мозъкът на гръбначния стълб има свойството да поглъща праната от въздуха и да я предава на целия организъм. Запишете си формулите, които може да произнасяте мислено при поемане, задържане и изпущане на въздуха:



Поемане: „Благодаря Ти, Господи, за Божествения живот, който си вложил във въздуха и който приемам заедно с въздуха."



Задържане: „Този Божествен живот, който приемам с въздуха, прониква във всичките ми клетки и навсякъде дава сила, живот и здраве."



Издишване: „Този Божествен живот ме укрепва и аз го проявявам навън чрез своята деятелност." Под Божествен живот се разбира праната. Живо ще си представите праната как сълзи от клетка в клетка, от орган в орган и отива навсякъде.



Вдишване: „Да се прослави името Божие в мене."



Задържане: „Да се въдвори царството Божие и Неговата правда в мене."



Издишване: „Да бъде волята Божия."



Вдишване: „Господи, благодаря Ти, че идваш в мене."



Задържане: „Господи, благодаря Ти, че си в мене."



Издишване: „Господи, благодаря Ти, че си оставил своето благословение в мене."



Има неща, които зависят само от вас, и като ги правите, ще дойдете до друга фаза на развитие. Това, което зависи от природата, тя го дава и е толкова щедра, че всякога ако сте във връзка с нея, ще имате нейното благоволение. Някои от вас са бедни и нямат пари за лекарство, аз за тях давам тези методи, които могат да се споделят с другите, след като са опитани и са дали резултат. Казвам ви, ще вдигнете ръцете си нагоре рано преди зазоряване, ще се концентрирате десетина минути към Слънцето и после ще препратите всичката слънчева енергия навсякъде из тялото си. Пет-шест пъти ще направите това.



Вечерно време отдолу, от центъра на Земята ще почнете. Земната енергия ще дойде и тогава непотребното от ума ще го вземе Слънцето и ще стане обмяна, и ще започне енергията от центъра на Слънцето до центъра на Земята да функционира, а вие ще сте в средата, в екватора, тогава всичко ще тръгне добре.



Всички разумни и възвишени същества живеят по този начин. Адептите правят това, светиите - също. Те ядат най-мапко по четвърт час бавно, съсредоточено, спокойно.



Сърбежът по тялото се дължи на набиране на енергия, която трябва да се пласира.



Щом имате сърбежи по тялото или по краката само, седнете някъде, концентрирайте мисълта си и почнете мислено да отивате по високи места, да се качвате на Монблан, на Хималаите, на Слънцето и Луната. Правете такива разходки с мисълта си и ще се успокоите. Тази излишна енергия ще се трансформира.



Когато времето се разваля, по хоботчетата на мухите се събира повече електричество и те започват да хапят. Като знаят, че човек е добър проводник на електричеството, те го хапят, за да се освободят от излишната енергия в себе си. Когато времето е добро, мухите не хапят. Езикът на човека представлява острието, хоботчето на мухата. Когато времето започва да се разваля, т.е. когато човек се мъчи, на езика му се натрупва повече електричество, от което той започва да се дразни и търси начин да се освободи. Ако някой го предизвика, той веднага се нахвърля с езика си върху него и по този начин се освобождава от набралото се излишно електричество. Щом забележите в себе си готовност да хапете с езика си, направете следното упражнение: дясната ръка нагоре, силно изопната, а лявата - надолу. Бавно клякане, с допиране на лявото коляно до земята. С голямо съсредоточаване на мисълта, изговорете думите, отправени към себе си: „Готов ли си още да говориш?" После лявата ръка нагоре, а дясната - надолу. Бавно клякане, с допиране на дясното коляно до земята и със същите думи. Като клекнете и станете няколко пъти, мъката и дразненето ви ще изчезнат. Чрез това упражнение, чрез клякане и ставане, чрез докосване на ръцете до земята, вие ще прекарате електричеството в земята и ще се освободите от него.



През цялата седмица наблюдавайте Луната, като си записвате първата мисъл, която мине през ума ви. Ще наблюдавате Луната цялата седмица, а всеки ден от седмицата ще спирате вниманието си върху оная планета, която е свързана със съответния ден. Например във вторник ще наблюдавате Марс, в сряда - Меркурий, в четвъртък - Юпитер, в петък - Венера, в събота -Сатурн, в неделя-Слънцето, когато изгрява. Като наблюдавате тия планети, същевременно ще си записвате първата мисъл, която е минала през това време в ума ви. Ще отбелязвате и времето, дали е било ветровито, облачно, или ясно. Като правите тия наблюдения, ще увеличите знанията си.



Около 5-10 минути няма да помръдвате, ще мислите само за себе си, ще бъдете силно съсредоточени. Ще дойде някой през това време, ще иска да ви изкара от това съсредоточаване, ще се опита да ви нервира, но вие ще си останете тих и спокоен, като че този човек не съществува. Ще кажете: „Възможно ли е това?" Възможно е, има хора, които не се поддават на слабости. Вие ще се повдигнете по-горе от причините, които искат да ви извадят от нормалното ви състояние.



В продължение на една седмица работете върху евангелието на Йоана по следния начин. Всяка сутрин отваряйте Евангелието произволно и турете пръста си върху един от стиховете на страницата, на която сте попаднали. Прочетете този стих внимателно и пожелайте да го реализирате. През целия ден, при свободно време, мислете върху този стих.



Като правите опити за изучаване влиянието на цветните лъчи, стремете се направо да възприемате слънчевите лъчи. След като сте гледали десет секунди право в слънцето, затворете очите си и вижте какво ще се яви пред вас. След известно време, в хоризонта на зрението ви ще се яви малка, светла точка, която представлява слънцето. Тази точка започва да се движи бързо, ту слиза надолу, ту се изкачва нагоре, като постепенно се отдалечава и става по-светла, докато приеме човешки образ. Образът става все по-светъл, но постоянно се отдалечава и намалява пак до малка, светла точка. В това време се спуска една завеса, която отделя физическия от духовния свят, и пред вас настава голяма тъмнина. На другия ден ще повторите опита. Ако опитът излезе сполучлив, пред вашето зрение ще се появи светлата точка, която ще се превърне в човешки образ, и после като светла точка отново ще се скрие. Понякога месеци наред можете да правите опита и всякога да излиза несполучлив. Светлият образ се явява само тогава, когато човек се намира при добро и повдигнато състояние на духа. Който може да види този светъл образ пред себе си само за един момент, той така се ободрява и развеселява, че с дни се намира под негово влияние. Той се намира в положението на Наполеон, когато виждал своята звезда. Когато виждал своята звезда, Наполеон лесно решавал задачите си. Щом изгубвал звездата си, той изпадал в мрак и съмнение.



И тъй, когато около човека се явяват светли точки, които се движат с голяма бързина, това показва, че той преживява нещо приятно. Ако между светлите точки има и черни, това предсказва на човека някакво болезнено състояние. Щом светлите точки изчезнат, а останат само черните, човек се разболява вече. Черните точки се виждат и с отворени очи, а светлите - само при затворени очи. Светлите точки не са нищо друго, освен електрически светлинки, малки резервоари на енергия. Цялото пространство е пълно с електричество. Светлите точки, които виждаме в пространството, са резултат на обмяната, която става между материята и електрическата енергия. Светлите точици, които са много ярки, имат материален или полуматериален характер, ако са цветни, те се отнасят към област извън материалния свят. Те не съществуват в пространството, нито могат да се видят с просто око или с микроскоп. Обаче те съществуват в субективното схващане на човека.



Сега ще ви дам още едно естествено упражнение - медитация върху дъгата. Ще медитирате върху дъгата дотогава, докато създадете в ума си красива картина за нея. Това упражнение може да отнеме на някои една, на други - две, на трети - три години, докато в ума им се създаде тази красива картина, но те трябва да работят в това направление. Някои пък могат да успеят в кратко време - това зависи от способността на ученика да се концентрира. Значи всеки ден ще медитирате върху дъгата, докато в ума ви се създаде жива, ясна картина. Ще си я представите такава, каквато сте я виждали в природата, с всичките й цветове. Това упражнение ще послужи като стимул за развиване на въображението във вас. За окултния ученик въображението е необходимо, понеже то е майка на идеите. Когато медитирате върху дъгата, ето какви картини можете да си представите: на запад - слънцето, на изток - черен, тъмен облак, а дъгата - от север към юг, след ситен, пролетен дъжд.



Сега за упражнението. Ще станете точно в четири часа. Ще се стремите да забравите всичко и ще се отдадете на дълбоко размишление. След като разгледате вашия живот, като пожелаете какво добро трябва да имате, като помислите как да подобрите вашия живот, ще помислите за всички добри хора по целия свят. В Америка, в Австралия, навсякъде, навсякъде ще ги обиколите и ще се запознаете с най-добрите и с най-учените хора в света, а после ако ви остане време, ще се качите горе на небето при ангелите и там ще се постараете да се запознаете с тях. Тъй за един час ще си направите една хубава разходка, една отлична духовна разходка по цялата Земя и на небето. Но да не заспите! Като идете на небето, ще гледате да не останете там.






НАГОРЕ