Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енциклопедичен речник

НАСЛЕДСТВЕНОСТ

Алтернативен линк


НАСЛЕДСТВЕНОСТ




Мнозина се безпокоят какво ще стане с техния син или тяхната дъщеря. Защо трябва да се безпокоят? Бог има безчислено много светове и същества в тях и не се безпокои. Трябва ли да се безпокоим за тях? Какво ще стане със сина ви? Ще стане това, което е станало и с вас. Ако бащата е вълк, и синът ще бъде вълк. С други думи казано, ако бащата е лош, и синът ще бъде лош; ако бащата е добър, и синът ще бъде добър. Ако майката е умна, и синът и дъщерята ще бъдат умни. Децата вървят по линията на бащата или на майката. Има разумност в света.



Всички имате нужда от една положителна наука. Има нещо, което по наследство сте приели. Ти си енергичен, защото баща ти е бил енергичен. Или си муден, защото майка ти е била мудна, дядото е бил муден. Ако вървиш по тяхна линия, приемаш техните характерни черти. Ако дядо ти е бил материалист, и ти си материалист. На дядо ти веждите са били дебели, и твоите са дебели. Наследствените черти биват външни и вътрешни. Например състоянието на един човек се определя от неговата коса. Колкото неговите мисли и чувства са по-груби, и космите са по-дебели. Когато космите щръкват, имат повече електричество, тогава трябва да се овлажнят, за да се уравновеси тази енергия. Трябва да се правят бани поне веднъж в седмицата, защото космите се нуждаят от вода, за да бъдат проводници на магнетизма. Ако не се мие човек, косата загрубява. Щом стане косата по-суха, и човекът ще стане по-сух. Той не може да бъде добър. Празна е торбата му, помоли го някой, няма да направи услуга. Ако торбата е пълна, готов е да услужи. Ако има само едно сухо парче хляб, то е за него, не е разположен да прави добро.



Важното е да не се спирате върху частните случаи, защото всички хора носят недостатъците на миналите поколения, които са живели преди тях.



Човек може да ги съзнава, но не може да се освободи от тях.



Всички клетки у човека са музикални. Но зъбите например още не са музикални. Човек като се разгневи, хапе. Децата обичат да се хапят. Ноктите не са облагородени. Някой път човек по инстинкт дращи. Казват: „Бил ли е човек някога животно?" Всички месоядни животни дращят. Децата, пък и възрастните, а особено жените, обичат да дращят. Инстинкт е драскането, което много пакости може да направи. Има инстинкти, които са останали от миналото. И когато човек изпадне в особени, специфични състояния, те показват миналия характер, наследен от деди и прадеди. Затова се казва



- има характер на котка, на тигър, на мечка, на вълк.



Да допуснем, че един ученик в училището не може да помни, паметта му е слаба. На какво се дължи слабата памет? Или на баща му, или на майка му от последното поколение, или от второто, предпоследното поколение, на неговата баба или дядо, на прадядо му или на прабаба му. Причината може да е в четвъртото поколение. Може майка му да е имала слаба нервна система, не е могла да подхрани тия способности. Паметта е останала недоразвита. Тя е склад и вследствие на това много малко нещо може да побере, затова човек не помни. Или някой път нямаш светлина в ума си. Искаш да си спомниш нещо, тъмно е. Когато си припомниш, явява се светлина. Казвате: „Памет имал". Къде се явява паметта, къде се намира паметта? Обща идея имате. Има един център специфичен за паметта, намира се посред челото. Там има място, което се заема от паметта. Когато паметта е развита, тази част е издадена. Когато паметта е слаба, челото има една малка вдлъбнатина. Тази вдлъбнатина понякога е доста малка. Щом е вдлъбнато, значи налягането отвън е голямо. В някои от родовете имало налягане отвън, сплескало се е челото, наместо да изпъкне.



Преди всичко човек трябва да се избави от своите наследствени черти. Допуснете, че между учениците в един клас има един княжески син, друг е син на барон, а в класа е и синът на един овчар. Княжеският син може да има високо мнение за своя произход. Каква е разликата между кръвта на един овчар и на един княжески син? Има ли съществена разлика между тяхната кръв? Има, разбира се, но е нужен един философски ум, за да я долови. В какво седи това различие? Единият мисли, че стои по-високо, а другият



- че е по-ниско. Онзи, който мисли, че е по-високо, е князът, а овчарят е на по-ниското обществено ниво. В природата, когато се каже, че някой е княз, тази форма трябва да съответства на княза. И формата на овчаря трябва да съответства на овчаря. Но овчари има, които съвсем не са овчари, а има много князе, които са овчари. Разместени са.



Но в кръвта им има различия. У един княз е развито самосъзнанието; значи личните му чувства са развити. Той всякога живее в личните чувства, не забравя, че е княз. Князът мисли, че много може да направи, а пък овчарят знае, че не може да направи кой знае какво - може да пасе само 200-300 овце. Князът обаче заповядва на цяла една област. Нека направим един паралел: ако на овчаря в един зимен ден измрат всичките му овце, истински овчар ли е той? Има нещо, което той не е предвидил. И ако хората на княза започнат да умират, това княз ли е? Има нещо, което му липсва.



Пияницата, като види вино, веднага трепва. Каква сила може да го отучи? Казваш му, че е вредно. Отвръща ти: „Зная всичко това, но не мога да се въздържам". Коя е онази сила, която не може да накара един пияница да се въздържа? Един човек, като се разгневи, изважда ножа и пробожда другия. Коя е онази сила, която може да го въздържи в дадения случай? Казвам: тези работи трябва да се предвидят от много по-рано. Всяко убийство, всяко престъпление е родено най-малко сто години преди да се извърши. Бащата на младини е намислил да убие някого. Не го е убил, но тази мисъл е останала в ума му. Този момък, като се ожени, убийството в неговото подсъзнание стои. Като стане баща, той влага всичките си дарби в сина си и ще предаде и мисълта, че трябва да убие някого. В сина тази мисъл ще е още по-силна, отколкото у бащата. Ако синът не извърши това, тази мисъл ще се изрази в третото поколение - неговият син ще убие някого. Всички грехове се зараждат в далечното минало и ние само ставаме канали на престъпленията, които после идат. Тия престъпления не се зараждат сега. Сегашните престъпления не са отсега. Така че трябва да бъдем умни, да създадем широки условия за развитие на младите поколения. На сегашните хора трябва да се дадат нови мисли, нови чувства, за да могат да се противопоставят на това зло.



Изисква се едно разумно обяснение на сегашния живот. Ние сме дошли до положение да отричаме всичко. Имаме право да отричаме някои работи. Аз имам право да отричам калта на мътната вода, но нямам право да отричам чистата вода. Тогава какво трябва да правим с мътната вода, с нечистата вода? Ще я прецедим, ще я прекараме през филтър, а чистата вода ще употребим за нуждите, които имаме. Следователно, когато казваме, че трябва да мислим и разсъждаваме, под разсъждение аз разбирам, че всяка мисъл, всяка теория трябва да премине през филтър. Каквато и да е теория или учение, ние трябва да видим в съгласие ли са те с разумната природа в нас, или това са наследствени качества. Наследствените качества не са още качества на природата. Човек може да наследи от баща си пиянство например. Дядо му и прадядо му са обичали да послъгват, и синът е наследил това. В съвременната наука учените хора забелязват, че на тези, които обичат да крадат, известни области на мозъка са чрезмерно развити.



Хората в света се раждат със свои особености, които означават, че всяка човешка енергия е специфична. Ако вашите деди са живели разумно, ако петдесет поколения са живели един разумен, гениален живот, тогава и ги - като техен наследник - ще носиш техните дарби.



Вие казвате: „Какво съм виновен аз, че баща ми и дядо ми са грешили? Защо непременно аз да изкупувам техните грехове?" Че тогава помислете и обратното: защо дядо ти и баща ти, като са живели добре, ти ядеш и пиеш за тяхна сметка? Щом не искаш като дядо си да правиш престъпления, да носиш последиците, откажи се! Значи ти се отказваш от лошите последствия, а от доброто, което дядо ти е оставил, не се отказваш, наследяваш го. Когато дядо ти е оставил наследство от много пари, ти си готов да го наследиш, а когато дядо ти е оставил дългове и трябва да ги плащаш, казваш: „Аз не съм от неговия род, отказвам се". Последователен трябва да бъдеш, ще кажеш: „Не искам да участвам нито в едното, нито в другото". Тогава ще имаш право.



Ти може да трансформираш една мисъл. Ти имаш една страст, то е една анормална форма, която може да не се проявява три поколения, в четвъртото тази форма ще се прояви. Дядо ти и баба ти са създали някаква анормална форма. И ти вървиш по тази линия - в тебе има едно неестествено желание. По закона на внушението тази форма не може да се избегне. Ще попитате защо този закон е такъв. Този закон има две страни: ако дядо ти е мислил добре преди три поколения, доброто ще бъде естествено за тебе, ти ще го прилагаш. Но ако дядо ти е имал едно престъпно желание, ти ще постъпиш по-лошо и от него - ще станеш израз на това явление. Следователно, когато говорим за хората, ние разбираме единството, което съществува. Животът на цялото човечество е живот на индивида и животът на всеки индивид е живот на цялото човечество.



Всички противоречия, които сега съществуват в нашия организъм, се дължат на известни смущения. Например някой път се чувствате нещастен, а сте богат. Къща имате, деца имате, но сте неразположен духом. Има някакъв дефект, допуснат някога в миналото. Може да е допуснат и от вашите родители. Ако този дефект не може да се изправи, вие никога няма да бъдете щастлив човек, винаги ще имате заробване във вашия организъм, във вашите дробове, в стомаха, в глезените, в гръбначния стълб, в ребрата.



Много време се изисква, докато хората се освободят морално от убийствата, които са научили по време на война. Много време трябва да мине, за да създадат нов морал в себе си. Хората са се научили да убиват, не мислят много, току извадят пищов. Ще кажат някои, че това са наследствени черти. Не, това, че хората се убиват, показва известни придобивки, известни навици от войната. След това тези качества се предават вече като наследени черти и в мъжете, и в жените.



Всяко нарушение или отклонение от законите на природата води към заболяване.



Отклоняването може да е станало преди много години, но последствията идват днес. Като знаете това, не питайте защо някой не греши, но боледува,



а друг греши, а е здрав.



Братството по кръв продължава до четири поколения най-много.



Младото поколение носи последствията на сегашното поколение, то носи наследствените черти на няколко поколения, на своите деди и прадеди. Кой е виновен за това?



Всяка душевна тревога ще се отрази зле върху вашето здравословно състояние. Това състояние ще се предаде на ред поколения.



Дъщеря ви, синът ви, които вървят по ваша линия, ще наследят тези състояния.



Всяка неестествена мисъл, която се вмъква в твоя ум, всяко неестествено желание, което се вмъква в твоето сърце, всякога ще даде противоречие в следващите поколения. Всяко противоречие в четвъртото поколение трябва да се ликвидира.



Природата може да остави едно противоречие да живее най-много до десето поколение.



Човек е създаден разумно, обаче срещнете ли някакво несъответствие, несъразмерност в тялото му, ще знаете, че той самият си е виновен за това - има известно отклонение от правия път на развитие. Ако един човек е висок метър и половина, а ръцете му са много дълги, се дължи на това, че в минали животи е бил крадец, обичал е да пипа, да присвоява, или пък някой от дедите му е бил крадец. Това се отнася до изключително дългите и несъразмерни с тялото ръце.



Понякога, ако бащата е гениален, синът не излиза такъв. Бащите са слаби да предават гениалността си на децата.



Майките могат да предават повече неща на синовете си, отколкото бащите.



Гениалността се предава по женска линия, по линия на чувствата.



След раждането вътрешната връзка между децата и майката продължава, макар и по друг начин. Дете, което майка му не го е носила на ръце и не го е кърмила, губи нещо изключително ценно. Има връзка между етерните двойници на майката и детето. Затова детето не трябва да живее далеч от майка си до 14-годишната си възраст. Майчиното мляко е от голямо значение за детето. Когато детето се допира до гърдите на майка си, върху него оказва влияние не само млякото, което поглъща, но и магнетичната сила, която изтича ту от лявата, ту от дясната гръд на майката. Друга жена ако го храни, не ще произведе същия ефект. От майката излиза сила, която облагородява детето. Когато майката кърми детето си, тя трябва да има най-добро разположение, да не се гневи.



Пороците на майката и бащата се предават на детето чрез кръвта. Докато живеете на този свят, има ред условия да се предадат недъзите и вие да



ги приемете.



Един гений може да е роден от майка, кръвта на която не е била чиста, и този гений ще бъде под гнета на този недъг и едва ли ще може да се освободи лесно от него. Гениалност не може да му помогне да се освободи от утайките на миналите поколения.






НАГОРЕ