Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Светлина в пътя

ВЕСЕЛИЕ

РАДВАЙТЕ СЕ - РАДОСТТА
Алтернативен линк


ВЕСЕЛИЕ




Радост, радост на живота ми, ти веселиш сърцето ми. (БРАТСКИ ПЕСНИ - 154)



Щом усещате веселие и радост, вие се движите към великото. (ПРАВИЛА НА ОКУЛТНАТА ШКОЛА -1923 г - 34 беседа, „Абсолютното малко и абсолютното велико“ - 4)



Да бъде човек бодър и весел, в това седи силата на човешкия дух. Възвишените същества не знаят, какво нещо е обезсърчаване, какво нещо е отпадане на духа. Тези неща са слабости на същества, които живеят на Земята. Външно човек може да изпита тъмнина, разочарование, но вътрешно той трябва да бъде весел, радостен. Каквото и да ви се случи, обърнете се към невидимия свят, дето има радост и веселие. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 19)



Искате ли да бъдете здрави и весели, нека всяко ваше чувство, всяка ваша мисъл и всяко ваше действие да бъдат проникнати от идеята за чистотата. (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА - 10)



По-добре е човек да бъде весел, отколкото сериозен. Човек на новото учение е весел. Веселието е качество на Бога. Радостта е емблема на светлината. Дето има светлина, има и радост. Отсъствието на светлината произвежда мраз и тъга. Дето е веселието, там е любовта. Дето няма веселие, там е безлюбието. Божият свят е съвършен, затова Бога се весели. Той поглежда към Вселената и се радва на благата, които тя носи на всичко живо в света. Той се радва, че са дадени условия на хората да учат, да станат Негови служители. Той се радва на човешките придобивки. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 104)



Радостта е външен процес, а веселието - вътрешен. Значи, ние трябва да се радваме на това, което Бог е направил, а Той да се весели на това, което ние правим за Него. (РЕАЛНОСТИ И СЕНКИ - 96)



Ще се стараем да внесем в себе си всички тия наредени Божествени закони, за да станем весели. От малкото ще започнем и постепенно тази радост ще се увеличи, докато у вас се развие воля, да може тази радост да я владеете, да остава постоянно в душата ви. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - II г. - 7 беседа, „Музика и пеене – средство за постигане на Божественото“ - 12)



Това, което ни кара добре да говорим, добре да пеем, добре да играе и се веселим, е хубавото вино в живота. Това са хубавите чувства и постъпки. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА – I том - 176)





НАГОРЕ