Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Светлина в пътя

СТЕСНЕНИЕ

СВОБОДАТА
Алтернативен линк


СТЕСНЕНИЕ




Свободни да бъдете в своите вътрешни проявления. Под „проявления" разбирам проявление на вашето сърце, проявление на вашата душа тъй, както в Природата може да се проявят. Та тази свобода е потребна за всинца ни. Не говоря за свобода, която пречи на другите, но в свободата си мога да изразя своята мисъл. Сега тия състояния са необходими, те ще внесат едно здраве, една приятна мисъл, едно приятно състояние. Всякога, когато чувствата се ограничават, това носи болести. Ограничаването на чувствата носи едно болезнено състояние. Това ограничение има лоши последствия. Е, разбира се, онези, които ще говорят на някое общество, трябва да бъдат много внимателни, та ако то не иска да ги слуша, да намерят друго общество, което иска да ги слуша, та нему да се изкажат. Да бъдем свободни! И после, когато почнеш да говориш, трябва да знаеш колко време да говориш. Ученикът всякога трябва да знае колко време да говори, защото всяка ваша мисъл се проектира в пространството, тя се предава и ще бъде или за ваша полза, или за ваша вреда. (ОКУЛТНИ ЛЕКЦИИ - бес. „Работа на окултните сили“ - изд.1998 г.София)



Първото нещо: всички ще се стремите да бъдете свободни, да се създаде у вас тази вътрешна свобода, да нямате никакво стеснение. Често вие имате тази мисъл: какво мислят другите за мене? Най-първо, вие не можете да забраните на хората да имат какво и да е мнение за вас - те са свободни, а добро или лошо мислят за вас, то е въпрос извън вашето съществуване. Не се занимавайте с това. Въпросът е какво мнение вие имате за себе си. Аз свързвам вашето мнение за себе си с онова Божествено мнение, което е вложено във вас. Туй Божественото, което се проявява във вас, то е, което ръководи съдбините ни. У всеки човек има Божествено, само че едни се подчиняват на Божественото в себе си, други не се подчиняват... Някой път човек се усеща раздразнен, отслабнал и търси причината отвън. То е, защото не се подчинява на Божественото в себе си. (ООК - III г., 9 беседа Свобода, знание и мир - 5)



Та, сега ще турите в душата си първото правило: да нямате стеснение. Това е цяла наука. (ООК - III г., 9 беседа „Свобода, знание и мир“ - 21)





НАГОРЕ