Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Светлина в пътя

ВЪЗМЕЗДИЕ

КАРМА (закон на осъзнаване)
Алтернативен линк


ВЪЗМЕЗДИЕ




Човек трябва да бъде предпазлив, да знае как да постъпва. Законът на справедливостта е неизменен и се прилага еднакво към всички живи същества. Няма същество, което може да избегне този закон. Някой го наричат "закон на възмездие". Според този закон, кой каквото мисли и чувства, един ден ще се върне към него. Както постъпва към другите, така ще постъпвате към него. Всички хора са опитали и опитват този закон. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 76)



В живота си човек трябва да знае следното правило: Каквото мисли, каквото желае, той непременно сам ще го преживее. Следователно, каквото писателя, романистът пише, рано или късно, и той ще го преживее. Не само той, но и целия му дом ще преживее романа, който е написан вече. Ако това не стане в този живот, ще стане в един от бъдещите животи... Ако съдията осъжда несправедливо, и него ще поставят при условия да преживее същото нещо. Каквото човек направи, добро или зло, всичко ще изпита на гърба си... И доброто и злото, което човек прави, в края на краищата ще се върнат при източника, от който са излезли... Никой не може да избегне закона на възмездието. (МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ - изд. 1936 г- София - 39, 40, 41)



"Защо дойдоха тези времена до главата ни?" Кой е виновен за бедите по света? Виновникът не е един - всеки сам за себе си е виновен за лошите последствия... Като си ял и пил, без да мислиш за последствията, сега ще бъдеш герой да понесеш закона за възмездието върху себе си -ще благодариш на онзи закон, че ти дава възможност да се изправиш. (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд. Б.Братство 2006 г. София - 237)





НАГОРЕ