Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Светлина в пътя

ДИХАРМА

КАРМА (закон на осъзнаване)
Алтернативен линк


ДИХАРМА




Никому не се дава по благодат. Някой хора по благодат разбират тъй: дядо ми да умре, че да ми остави наследство. Това не е благодат. Индусите имат думите: "карма и дихарма". Карма подразбират съдба, лоши последствия, т.е. туй, което си правил, ще ти го правят, а дихарма подразбира най-хубавите условия, които Бог е дал на разположение на твоята душа. Това ти се дава като благодат. Всички хора наоколо те обичат, всички ти треперят и са готови да изпълнят всички твои желания. Това наричат в християнския свят благодат. и казват, че благодатта освобождава човека от всичко. Не благодатта показва, че туй същество е живяло в съгласие с Божиите закони., затова има тази благодат. А онези същества, които не са живели в съгласие с Божиите закони нямат благодат - за тях има карма. (СИЛА И ЖИВОТ - VII серия - Блажен този раб - 22)



Всичко, каквото правите, не е само за другите. Направеното от вас ще отиде при другите хора, а и придобивката ще се върне при вас... И злото и доброто, което правите на другите хора, ще се върне при вас. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - I том - София - 62)



Какво означава думата "даром"? Тя означава дихарма -противоположен закон на кармата, според който всичко, което ти се дава, е заслужено. Който ти дава нещо, дава го от сърце. При този закон и двамата плащат: и който дава, и който взима. Това означава думата даром. Ако някой ти даде нещо даром, но ти си недоволен и отказваш да го приемеш, между вас се създава карма. Недоволството създава кармата. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - изд.1948 г.София - 26



Срещне те някой човек и, без да знаеш защо, ти направи едно добро. Ти си свързан по съзнание с неговото далечно минало. Това е подсъзнателна проява на любовта. В миналото някога, ти си направил добро на тоя човек, и днес той ти благодари . (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 321)



Всяко зло, което хората ви причиняват, се дължи на вашата карма с тях. Всяко добро, което ви правят се дължи на вашата дихарма с тях. Тъй щото, когато някой човек ви направи добро, или се отнесе добре с вас, не питайте, защо става това. Някога в миналото, вие сте направили добро на този човек и, след като ви е търсил стотици години, най-после ви намира, доволен, че ви е намерил, той бърза да ви благодари, да не ви изпусне. Също така постъпва и онзи, на когото сте направили зло. Той ви търси със стотици години и, когато ви намери, постъпва с вас по същия начин, като някога вие сте постъпили с него. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - изд.1940 г. София - 213)



Според окултистите душата представлява добрата карма на човека: Добрият човек е изпълнявал Божиите закони, събирал доброто съкровище в сърцето си и днес има какво да вади и раздава на ближните си... Ако при всички изпитания, които ви се случват през деня, запазите разположението си, вие сте богат човек, вадите добрини от своето съкровище. (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд.Б.Братство 2006 г. София - 480)





НАГОРЕ