Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Светлина в пътя

ОТРИЧАНЕ

ПРЕРАЖДАНЕТО ЗАКОН ЗА РАЗВИТИЕ
Алтернативен линк


ОТРИЧАНЕ




Знанията не трябва да се поверяват в невежи ръце. Като говоря това, имам предвид прераждането. То крие в себе си голяма опасност за ония, които криво го тълкуват. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд.1933 г. Пловдив - 178)



Аз не изнасям въпроса за прераждането, за да повдигам спор и раздори между хората. Дали ще говоря за прераждането, или няма да говоря, независимо от това, хората ще се прераждат. Когато се роди едно дете, трябва ли да се мълчи? Нали ще му турят име? Фактите говорят едно, а човешките разбирания друго. И Христос се прероди на Земята, за да покаже на хората Божията Любов. Той пак ще се прероди, но не както индусите го разбират. (ПОУЧАВАШЕ ГИ - изд.1949 г. София - 60)



Днес се яви спор върху въпроса за прераждането. Като го отричат, някои казват: "Ако имаше прераждане, нямаше защо Христос да дохожда на Земята.” (ПОУЧАВАШЕ ГИ- изд.1949 г. София - 60)



Някои религиозни твърдят, че никъде в Писанието не се говори за прераждането. Казвам: на всяка страница в Писанието се говори за прераждането, но то се отнася само за онези, които имат очи и могат да виждат, и за онези, които имат уши и могат да чуват. Преди всичко прераждането не е закон на материята. Да се облича човек, това е закон на материята, а да се преражда, това е закон на човешкия дух. Когато се казва, че човек един път само се ражда, това се отнася до Божествения свят, дето има само един дълъг ден, а когато казваме, че човек се преражда много пъти, ние разбираме материалния свят, дето могат да се реализират идеите, които Бог е вложил в човека. (ПРАВЕДНИЯТ - изд.1930 г. София - 41)



“Но казвам ви, че Илия дойде, и сториха му, каквото щяха, както е писано за него.” (Матея - 13 ст.) Христос казва , че Илия дошъл. Ето едно доказателство за прераждането. Този стих се отнася за онези, които го отричат. (ЖИВИЯТ ГОСПОД - изд.1948 г. София - 207)





НАГОРЕ