Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Учителя за мистичните учения

Аум

Алтернативен линк


8. АУМ




Според мен думата Бог не е толкова съдържателна. Най-силната, най-съдържателната дума днес за всички народи е думата „ум“, „аум“, „ом“. Индусите имат думата „аум“ или „ом“, която считат като свещена дума и само посветените я произнасят по няколко пъти на ден. Българите са нарекли своя ум със същата дума, но тя е най-силната дума, която в днешни времена съществува. Ако хората биха разбрали само какво нещо е тази дума, какво нещо е умът – цялата култура щеше да се измени. Като се произнесе тази дума както трябва, тя ще произведе светлина в човека. (59, с. 217)



„Духът е онова, което дава живот.“ Та това, което организира света, което движи света, това е Разумното в света. На санскритски имате една дума „ом“, от която излиза нашата дума „ум“. Значи, ом и ум имат един и същ произход, те имат един и същ корен. Те означават това, което съдържа всичко в себе си. В Природата се съдържа всичко. Или, казано на друг език: Духът е онова, което носи живот, което съдържа всичко в себе си. (24, с. 293)



Индусите имат свещената дума Ом. „О“-то се произнася и отникъде не е ограничено, то излиза свободно. Ако произнесеш някои от буквите, все ще има някое допиране до небцето или до зъбите. Но на „О“-то гласът излиза свободно. И при буквата „А“ пак е свободен гласът. Та казвам, някой път да произнесете думата Аум. Тогава може да произнесете думата Аум, ще вземете сол на цигулката. Втората нота ще бъде до, а третата ще бъде ми. Сол, до, ми. Ако искате, да го вземете. (Изпяхме Аум.) Сега вижте какъв е законът – ако вземете „О“-то, то намалява. Тъй както пеем Аум, ще обръщаш внимание на малките добродетели. Всяко нещо в твоето съзнание – за най-малките добрини, и микроскопическите, които Бог ти дава – трябва да се радваш. Виждаш цветец – да се радваш. Когато идваш до големите работи, пак да се радваш... В „О“-то винаги се показва, че ти си свободен. „О“-то показва една величина, която нито може да се увеличи, нито да се намали. „О“-то показва, че никой не е в състояние да ти направи зло или добро. Буквата „А“ показва, че ти си бременен с известна идея, ти си бременен с нещо. Бременни са само ония хора, които имат известни идеи. „М“-то в дадения случай е условията, при които тази бременност може да е развие. „М“-то съставя първичната материя, от която формите са направени. В света има две неща, които постоянно функционират – „М“-то и „О“-то. „О“-то индусите го наричат прана. Праната е силата в света, която изпълня пространството. И в потенциално отношение съществува, и в кинетическо отношение съществува. Прана или жизнен еликсир го наричат. (18, с. 228)



Индусите хиляди пъти произнасят думата Ом и не могат да пеят. Ако идете в Индия, тази дума е тяхна – малко хора ще намерите, които могат да произнесат думата Ом. От непроизнасянето на тази дума има едни резултати, когато произнесеш думата както трябва, има други резултати. В пеенето, ако не пееш както трябва, ще ти се втръсне, а ако пееш както трябва, ще има едно постоянно разширение. (18, с. 262)



Най-старият език е бил ватанският. Българинът казва „вата“, т.е. памук, подплата на нещо. В песента „Аум“ думите ом и аум са ватански. Те са свещени думи, носят доброто в себе си. Пише се „аоум“, а някои го пишат „ом“. Ние казваме „дом“ – същият корен. Ом е свещена сричка. Велика наука е да знаеш как да произнасяш аум! Цяла школа трябва да минеш, за да се научиш правилно да произнасяш думите. (85, с. 245)



И египтяните имали думата амин. В това време имало някои фараони с това име Амен. Индусите имат една свещена дума Аум. Тя е една свещена дума от една възвишена култура. (199, с. 149)



Какво означава думата „разумност“? Според египетската митология частицата „Ра“ означава Слънце, „зу“ – живот. „Ом“ на санскритски означава качества и сили, които действат в Природата. Значи, в разумното трябва Слънцето да грее, да внася живот, а между силите на живота да има единство. Когато в сричката „ом“ буквата „о“ се замести с „у“, имаме думата ум. Значението на тази дума е познато на всички славяни. (145, с. 177)



Имате на санскритски език аум. „У“-то, тази буква е сложна. Аум е превърнато в ом. Тогава в славянски имате думата дом. Туй, в което Разумното работи. Дом е мястото, дето Бог създал Разумното. (121, с. 113)



Кажете ли думата „аз“, в нея ще видите Божието присъствие. Дойде ли човек до това съзнание, той се е обърнал към Бога. Който не разбира значението на тази дума, той още не се е обърнал към Бога... Свещена е думата „аз“ и трябва правилно да се произнася! Думата „аз“ в българския език е така свещена, както е свещена в индусите думата „аум“, обаче и те не могат правилно да я произнасят. Само техните адепти могат правилно да я произнасят, но те не съобщават този начин на непосветените. Думите ом, ам, аум, ум имат едно и също значение. Коя от тези думи е най-права, точно не се знае. Възможно е всички да са прави, а възможно е всички да не са прави. Когато се научите да любите, да мислите правилно и да говорите Истината, вие ще можете да произнасяте правилно думата „аз“. Докато сърцето ви не затрепти, докато умът ви не светне и докато не придобиете необходимата свобода, вие не можете правилно да произнасяте тази дума. Тя трябва да се произнася в нейната широта и смисъл. (106, с. 196)






НАГОРЕ