Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Карма-закон на осъзнаване

ПОСЛЕДСТВИЯ

Алтернативен линк


ПОСЛЕДСТВИЯ




















Не мислете, че можете да правите грешки и да минават безнаказано. По закона за наследствеността всеки жъне това, което е сял; всеки жъне плодовете на своите мисли, чувства и постъпки. Бог дава свобода на човека и го оставя да изпитва нещата. (ВЕЧНОТО БЛАГО – 241)



Всичко, което мислите, най-първо ще се върне при вас и след туй ще иде при другите. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. печатница „Едисон” - 86)



Каквито мисли и чувства сте създали и изпратили в пространството, един ден ще ги изпитате. Те ще се върнат пак към вас и ще проверите техните добри и лоши резултати... Каквото посееш, това ще пожънеш. Всеки ще пожъне това, което някога е посял. (ДВАТА ПЪТЯ - изд. 1934 г. София - 130)



Защо трябва да се изправят погрешките? Защото при всяка погрешка, човек губи нещо от себе си. Дали съзнаваш това, или не, ти си изгубил половината от силата си. Кармата иде с цел, да изправим погрешките си от миналото и да придобием двойно по-голяма сила. Следователно, като грешиш, ти намаляваш силата си; като изправиш погрешката, увеличаваш силата си. Изправянето на погрешката подразбира удвояване на нашата сила. В този смисъл, добър е онзи човек, който изправя погрешките си. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - изд. 1948 г. София - 267)



Дали ще направиш добро или зло, и едното, и другото ще се върнат при тебе с придобитото. Ако запалиш къщата на някого, ще я платиш. Опиташ ли още в началото да изправиш грешката си, по-малко ще платиш. Колкото по-бързо изправиш грешката си, толкова по-добре... Това, което си дал, ще се върне при тебе с лихвите. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 1947 г. София - 138)



Защо идат страданията в живота? - За изправяне на погрешките. Малките страдания изправят малките погрешки, а големите страдания - големите погрешки. Като се изправят погрешките страданието изчезва. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - изд. 1943 г. София - 92)



Кога идат противоречията в живота? Когато човек има да дава. Имаш много задължения, ще имаш големи противоречия. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 280)



Според новото учение кармата няма да внася страх за хората... Кармата обича смели хора. Бъдете смели да посрещнете кармата добре като гост дошъл в

(В оригинала вместо стр. 62 и 63 са повторени стр. 64 и 61 – ГСК)



изпразните кошницата, за да не дойдат страданията. (ДВАТА ПЪТЯ - изд. 1934 г. София - 127)



Какво разбирате от двата примера - за празното шише и за пълната кошница с хляб?... Да любиш и за те любят, на окултен език подразбира правилно разпределение на товара между двама души. Отношенията между тия двама души представят примерите с празното шише и пълния кош. Ако шишето ти е празно, ще оставиш другият да ти сипе в него вода; ако кошницата ти е пълна с хляб, ще раздаваш от нея на ония, които нищо нямат. (ДВАТА ПЪТЯ - изд.1934 г София - 132)



Всяка отрицателна мисъл, всяко отрицателно чувство предизвикват особени състояния, особени експлозии в клетките на човешкия организъм. Тези сътресения се отразяват болезнено върху неговия организъм. Човек може да внесе такива отрицателни мисли в ума си, които след известно време ще експлодират. Тази мисъл е работила с години в него, копала е, докато най-после е намерила път да излезе навън. C излизането си, обаче, тя е предизвикала разкъсване на някой нерв, или на някой кръвоносен съд. Причината на всички болести се крие в човешката крива и отрицателна мисъл. (МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ - изд. 1936 г. - София - 45)



Ако сиромашията, страданията и болестите идат по закона на кармата, те имат за цел да ни научат на нещо. Който не е живял както трябва, непременно ще се натъкне на кармата. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - изд. 1948 г. София - 257)



Разумният свят ще държи отговорни всички народи, които приготвят взривни вещества и с това внасят дисхармония в Природата. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 240).





НАГОРЕ