Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Прераждане- закон за развитие

НОВОРАЖДАНЕ

Алтернативен линк


НОВОРАЖДАНЕ






















И на Никодима е казано, че ако не се роди от вода и дух, не може да влезе в Царството Божие. Значи има две раждания, но не прераждания. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 54)



Често запитват: „Как може да се влезе в Царството Божие?”... - Когато се родите... Думата „раждане” съдържа велика идея, която Бог е вложил в Духа. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия - изд. 1929 г. Русе - 27)



Прераждането е процес, а раждането един завършен цикъл от този процес. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - изд. 1920 г. София - 22)



За да служи на новото, човек трябва да се новороди. Затова, именно, Христос казва: „Ако се не родите изново, не можете да влезете в Царството Божие.” (БОЖЕСТЕВНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд.1940 г. София - 384)



И когато всеки от вас почувства, че се е родил, тогава ще се избавите и ще разберете смисъла на живота. Защото мнозина от вас не сте се родили още, а се прераждате и в прераждането трябва да се родите един ден, и ангелите да кажат за вас: „Роди се в града Давидов.” Във всяко сърце и във всяка душа трябва да се роди Христос. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - изд. 1929 г. Русе - 27)



В раждането се крие една велика сила на движението; то е най-силният импулс, който може да се даде на човека. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - изд. 1929 г. Русе - 30)



Многобройните ваши мисли толкова струват, че не можете да ги впрегнете да свършат една свестна работа; те не могат да усъвършенстват вашия живот. Обаче, когато дойде оная основна Божествена мисъл, тя ще бъде жива и едно с вас; ще се развива, като новородено дете. Туй, което християнството нарича „идване на Духа”, то е тази Божествена мисъл, която едни наричат подсъзнание, други - съзнание, трети - свръхсъзнание... Когато дойде във вас туй положение, вие ще усетите мир, постоянна радост, която не се менява. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - изд. 1929 г. Русе - 31)



Законът за новото раждане подразбира изпълнение на волята Божия. Не е мъчно човек да изпълни волята Божия. Мъчнотията лежи в неразбиране на живота. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 54)



Христос е дошъл да покаже, че трябва да се борим със смъртта, да я победим и да възкръснем. Това означава рождението. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - изд. 1929 г. Русе - 36)



Човек трябва да слиза на Земята доброволно и да знае, защо е дошъл. Той трябва и доброволно да замине за другия свят. Щом и едното, и другото става с насилие, човек още не се е пробудил. (БОЖЕСТЕВНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 311)



Човек трябва да бъде буден и на този, и на онзи свят. (СЪБУЖДАНЕ - изд. 1944 г. - 11)





НАГОРЕ