Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Принципи и окултни закони

ВЯРВАНЕ

Алтернативен линк


ВЯРВАНЕ














Човек мъчно различава вярването от вярата, вследствие на което сам се обърква. 63-161.



Вяра трябва на хората, а не вярвания. 44-173.



Мнозина смесват вярата с вярването. Това са два различни принципа, които изключват всякакво противоречие. В каквото вярва човек, това става. Във вярването не е така. Във вярването повечето неща не стават. Следователно, когато нещо не става както мислим това е вярване. Когато нещо става както мислим, това е вяра. 145-113.



Искате ли да знаете как ще се наредят работите ви, трябва да се изпитате вяра ли имате, или вярване. 145-117.



Желая ви да бъдете добри проводници на Божествената светлина, топлина и сила, за да внесете в ума си повече светлина, в сърцето си - повече топлина и в тялото си повече сила. Придобиете ли тези неща, вие живеете във вярата, а не във вярването. 145-132.



Една баба минала от православието в евангелизма и започнала ревностно да чете Библията и Евангелието. Тя се натъкнала на стиха от Евангелието „Ако имате вяра като синапово семе, можете да местите планини”. По това време пред къщата й имало една могила, която закривала слънцето и не дава възможност на светлината да прониква в стаята й. Тя често се молела на Христа да махне тази могила от прозореца и. Една вечер тя пак се помолила да й се помогне някак, да се махне могилата. Като свършила молитвата си, тя си легнала да спи, с надежда, че сутринта могилата ще бъде преместена. Щом станала от сън, тя погледнала през прозореца към могилата и като видяла, че не се преместила нито на един сантиметър, казала „Стана точно така както си мислех.” Външно тя се молила за премахването й, но в себе си мислила: „Я се махне, я не”. Това е вярване, а не вяра. 145-115.



Светът е пълен с вярвания. Всички учени и религиозни хора учат само вярвания. Но това вярване не е донесло нито спасението, нито свободата, нито знанието, нито любовта, които очакваме - защото е вярване. Не казваме, че вярването е лошо, но то е само предговор на вярата. 152-22.



Вярванията се нуждаят от условия, а не вярата. 102-127.



Работите ли само с вярване, не можете да очаквате на никого. Мнозина могат да ви обещаят, че ще ви помогнат, но когато трябва да се изявяват, не можете да ги намерите. Защо? Защото не са свързани с вас по любов. При това положение пак могат да ви помогнат, но трябва да чакате, когато те имат свободно време. 63-162.





НАГОРЕ