Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Принципи и окултни закони

ПРЕДГОВОР

Алтернативен линк


ПРЕДГОВОР


















В своето развитие човешките души минават през различните форми на живота и придобиват непосредствени опитности и знания, като постоянно еволюират и са стигнали до най-висшата форма на земята - човешката, която има най-добрите условия да се учи и развива. На който човек е дадено повече, повече се изисква от него.



На пръв поглед всичко в природата е разхвърляно и непотребно, но погледнато с окото на мъдреца, всяко нещо е на своето място и има своята задача и цел. Всяко явление има своите причини и последствия. Затова Учителя Петър Дънов често е казвал:

„Господи, колко велико и колко разумно си направил света!”



Земята, на която живеем, представлява велика школа, велико училище, в което ние се учим и намираме причинността на нещата, тази причина се обуславя от принципите и законите, които природата е вложила в живота. Дали ги знаем или не, те ни хващат и ни държат отговорни за всяка неправилна постъпка. Има един велик закон в природата, който казва: „Човекът е свободен да направи, каквото иска в живота си, но след това неизбежно ще плати за това, което е извършил. Затова човек трябва да се самоограничава в проявите си и да ги поставя в хармония с великите принципи, вложени в живота, а именно Любовта, Мъдростта, Истината, Правдата и Добродетелта, които са вечни Божествени прояви и дават винаги отлични резултати. Ако поставим Доброто за основа на дома си, правдата за мерило, Любовта за украшение, Мъдростта за ограда и Истината за светило ще изградим един нов свят на хармония, братство и разбирателство, в който свят благата ще текат постоянно и всеки човек ще живее с радост и веселие. Ще изчезнат разликите по език и народност и на земята ще има една държава, едно стадо и един пастир.



Ние сме първите прелетни птички, които казват: „Пролет иде!” След нас милиони птички ще дойдат и ще черпят от извора на Мъдростта, която Учителят ни остави чрез беседите и разговорите, стенографирани и издавани от обществото „Бяло братство” в България.

Важно е да се чете Словото, да се учат принципите и законите, но още по-важно е всичко научено да се опита в живота, като се прилага постоянно, за да подготвим добрите условия за осъществяване нa великите идеали на човечеството.





Брат Светозар Няголов












ЗАБЕЛЕЖКА: След всяка мисъл са дадени две цифри. Първата показва поредния номер на томчето, откъдето е извадена мисълта, а втората цифра - страницата.





НАГОРЕ