Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Хранене и здраве

ДЪВКАНЕТО

Алтернативен линк


ДЪВКАНЕТО




Първото условие при храненето е дъвкането. Който яде без да дъвчи [...]. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ- 142).




Ако храната, която вземаш, не я сдъвчеш, то след една-две години ще страдаш. Ако храната я гълташ, като я попрехвърлиш само няколко пъти в устата си, ще страдаш. (АКО ГОВОРЯ - II - 97).




Задачата на зъбите е да разкъсват храната, да я сдъвчат добре и след това да я изпратят в стомаха. Задачата на стомаха е като химик, да обработва храната, но не и да я дъвче. Ако храната е сдъвкана добре, стомахът ще извърши процесите си добре. Ако храната не е сдъвкана добре, стомахът не отговаря за чуждата работа; той ще я прехвърли няколко пъти натук-натам, ще я обърне на една и на друга страна, ще извърши химическите процеси, доколкото му е възможно, а за несдъвканата храна не отговаря. Част от нея се изхвърля навън, а другата част се натрупва между тъканите, като необработена, полуорганическа материя, която причинява различни болести. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 272).




Като приемеш храната в устата си, ще я дъвчеш добре. (ФАКТОРИВ ПРИРОДАТА - 3).




Някои от вас дъвчат само на едната страна. Това е голяма грешка. Храната трябва да се прекарва от едната и от другата страна. Някои дъвчат повече от лявата страна, други - от дясната страна. Това е неправилно. Добре сдъвканата храна предава на мозъка хармония от слънчевия възел. От това се получават хубави чувства, които изпращат енергия към мозъка. Те създават възвишени мисли. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 43).




Храната трябва да се разчупи, да се разглоби хубаво, да излезе онова, което е вътре, енергията, която е скрита в храната, трябва да се извади, да влезе в тялото и да се предаде в човешката мисъл. (НАУКА ЗА ЖИВОТА - 193).




В дъвкането трябва да взимат участие всички мускули, за да има пълна координация и между тях. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА - 116).




Зъбите винаги трябва да вършат нещо. Понеже не може непрекъснато да се яде, хубаво е да дъвчете дъвка на двете страни, за да имате хубави зъби, а също и хубави чувства ... в дъвката има нещо приятно, при това зъбите заякват, отварят се задните 12 канала чрез които функционират сили, които идват отвън чрез вашия гръбнак и се пренасят в мозъка. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 43).




Човек дъвче храната си. Това е особен род страдание. Обаче, ако храната, която дъвче, има приятен вкус, при дъвченето той изпитва приятност. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - 7).




Човек трябва да дъвче храната си добре, част от нея да се всмуква и от езика. Не дъвче ли храната си добре, човек се излага на големи опасности. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 246).




Когато се поема храната, има известен род клетки, които като специалисти химици започват своята реакция, смилат храната, отделят соковете, поставят необходимите вещества, където трябва, а другите непотребните изпращат навън. Има известни клетки, които пречистват кръвта и после същата храна се изпраща в мозъка, реформира се, изваждат се най-необходимите сили за живота и се изпращат по цялата нервна система. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 236).




Щом храната влезе в устата, веднага жлезите проявяват своята дейност. Те отделят специални сокове и вода, с което помагат за омекването и смилането на храната. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 278).




Храна, която не си сдъвкал добре, не гълтай. (СЪБУЖДАНЕ - 239).




Не е все едно дали ще ядете чукано жито или ще го дъвчете. В дъвченето е силата. Това е вътрешно упражнение. Между дъвченето, мисленето и чувстването има известна връзка. Както дъвчеш, така ще мислиш; както мислиш, така ще чувстваш; както чувстващ така ще постъпваш. Тези процеси са тясно свързани помежду си. (СЪБУЖДАНЕ - 223).




Ако дъвчете само на лявата страна, ще станете много чувствителни; ако дъвчете само на дясната страна, ще развиете повече мисълта си. За да има хармония между мислите и чувствата ви и да придобиете вътрешен мир, дъвчете и на лявата, и на дясната страна. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 271).




Не можеш да имаш добри чувства и мисли, ако не дъвчеш храната си добре. Дъвченето определя чувствата и мислите на човека. (СЪБУЖДАНЕ - 225).




Професорът дъвче по един начин, простият - по друг начин, проповедникът - по трети начин и т. н. По начина на дъвченето може да се познае какъв е човек. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 271).




Какво правят адептите? Има адепти, които прекарват дневно със сто грама ориз. Те дъвчат храната си добре и използват напълно хранителността й. Обикновените хора бързо ядат, не дъвчат храната си добре и благодарение на това приемат много храна, а малко се ползват от нея. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 161).




Като ядете плодове, пак трябва да дъвчете. Мнозина ядат гроздето бързо, като гълтат цели зърна. В люспицата на гроздето се намират много витамини, които могат да се използват само при много дъвкане. Добре е семките на гроздето да не се гълтат. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 142).




Когато люспите на гроздето се дъвчат дълго време, тогава те действат лечебно. Същото важи и за кожицата на зарзалите. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 190).




Не всички неща, които се дъвчат, са приятни ... Ако дъвчем един горчив плод, какво правите? Изплювате го навън. Онзи, който не плюе, добре е ял; онзи, който не плюе, умът взел участие в яденето, той си дал мнението. А пък когато устата сама е разрешавала въпроса, без ума, винаги плюе. То са общи изводи, които са верни, че ако в една работа само устата е взела участие, ако в една работа само чувствата са взели участие, ти ще плюеш. Ако и умът взел участие, тогава няма да плюеш, плюнката ще служи като омекчаване ... Храната да може по-лесно да влезе в стомаха. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 78).




Щом сдъвче храната си, човек е вече свободен. Работата на стомаха не е негова работа. Други същества взимат участие в храносмилането. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 3).







НАГОРЕ