Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Дишане и здраве

ОРГАНИ НА ДИШАНЕТО

Алтернативен линк


ОРГАНИ НА ДИШАНЕТО



Всяка Божествена енергия, която слиза отгоре, трябва да мине първо през дихателната система, а оттам да се качи в ума и после да слезе в сърцето. (допирните точки в природата - 134).



Дихателната система е най-мощното нещо в човека. Спре ли се животът на тази система, с нея заедно спира и физическия живот. (жива РЕЧ - 140).



БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ



Какво представя белият дроб в човека? - Той е представител на един Висш свят и служи за трансформиране на енергиите, които идат от центъра на земята. (божествените условия - 26).



Дробовете са трансформатори на енергия, която се образува от превръщането на въздуха. (закони на ДОБРОТО - 241)



Белият дроб представлява сложна лаборатория, в която се кръстосват много енергии. (допирните точки в природата - 133).



Мисълта има отношение към белия дроб, а чувствата - към черния дроб. Затова, именно, казваме, че човек диша едновременно и с белия, и с черния дроб. (божествените условия - 25).



Белият и черният дроб представят два трансформатора на енергии: белият дроб е трансформатор на умствените енергии на човека, затова отправя енергиите на мисълта към мозъка; черният дроб е трансформатор на чувствените енергии, като ги отправя към симпатичната нерва система. (божествените условия - 26).



Правилното действие на белия дроб определя мисълта на човека. (божествените условия - 26).



В белите дробове има повече от 600 милиона клетки, затворени в малки стаички, в малки лаборатории. Когато въздухът влиза в белия дроб, всяка от тия клетки, за кратък момент, изпълнява двойна служба - физиологическа и психическа... Сложна е работата на тези работници, които имат крайната задача да пречистят кръвта... Крайната цел на дишането, като психически процес, е пречистване на мисълта. (допирните точки в ПРИРОДАТА - 132).



Колко сложен процес е дишането. Достатъчно е да си представите тия 600 милиона работници, които ден и нощ работят безкористно, за да разберете какъв велик процес се извършва във вашия организъм... Всяка вдишка и издишка е резултат на работата, на усилията на милиони работници. (допирните точки в ПРИРОДАТА - 143).



Дробовете представят сито, чрез което се пречистват умственият и сърдечен живот на човека. През това сито минават само ония мисли и желания, които не са минали през ситото на друг човек. Затова е казано, че човек трябва всеки момент да се обновява. Това значи: човек трябва всеки момент да приема нови мисли и чувства, нови желания, да поддържа дейността на ситото. Ако в ситото ви влязат чужди, т. е. нечисти мисли и желания, не трябва да се плашите. Опасно е, ако ситото престане да се върти, защото в него ще се натрупа кал, която пречи на правилното кръвообращение. Докато ситото се движи, никаква опасност няма. (методи за самовъзпитание - 24).



Чувствата и желанията на човека се отразяват върху дробовете. Ако чувствата и желанията на човека са чисти, дробовете му ще бъдат в пълна изправност. Никакви смущения, никаква задуха, никаква туберкулоза няма да го плашат... Всяко отрицателно чувство - завист, подозрение, се отразява върху дробовете на човека. (двигатели в живота - 79).



Изопачените мисли и чувства произвеждат отслабване на дробовете. (законът и ЛЮБОВТА - 192).



Те накърняват имунитета на дробовете, които лесно се поддават на туберкулозните бацили. Дробовете са здрави, докато имат имунитет. Затова се препоръчва на човека да се храни със светли мисли и благородни чувства. (абсолютна истина - 278).



Щом мислите ви са прави, те ще чистят сърцето от отровните и вредни чувства. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 278).



Ако белият дроб се подпуши, човек се задушава и престава да мисли. (божестВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 25).



Хора със слаби гърди трябва да живеят на високи места, над 2000 м височина, дето въздухът е чист и лек. При тези условия става силна реакция в организма им. Там електрическите течения са по-силни, отколкото в ниските места; те раздвижват кръвта на организма. (МОК - IV г. - 18 беседа - 9).



Онези хора, у които дихателната система е слабо развита, за засилването й могат да употребят следния метод: слабо разтриване костта зад ушите, за да се усили животът. Това място е свързано с издръжливостта на организма. Там има един център, наречен „любов към живота”. (МОК - IV г. -18 беседа - 9).



Когато дробовете се напълнят с чист въздух, стомахът работи добре. Когато стомашната и дихателната система са в изправност, и мозъчната система е в изправност. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 242).



Да преустроиш дробовете си, това значи да изправиш отношенията си към духовния свят. На прост език казано, да подобриш състоянието на дихателната система, т. е. на своята мисъл. Духовният свят принадлежи на ангелите. Значи, трябва да изправим отношенията си към тях. (СЪБУЖДАНЕ - 84).



Чрез мисълта си човек може да разшири дробовете си, колкото иска. (сила и ЖИВОТ - 2 серия - трето издание - 1833 г. - 25).



Когато човек люби, дробовете му се разширяват, когато мрази, дробовете му се свиват. (мнозина казваха - 218).



Дръжте хармония в чувствата си и вие ще урегулирате вашата дихателна система. (мок. - ІІІ г. 289).



Дръжте дробовете си в изправност, за да пеете добре. (закони на доброто - 24з).



НОСЪТ



Има връзка между широчината на носа и дихателната система у човека. Колкото е по-добре развита дихателната система и кръвообращението у някой човек, толкова и ноздрите у него са поздрави; носът и ноздрите имат задоволителна широчина. Колкото е по-слабо развита дихателната система у някой човек, той е по-сприхав, по-нервен, вследствие на което носът и ноздрите му са по-тесни. Това се обяснява по следния начин: когато дробовете са добре развити, човек поема повече въздух, който като минава през носа, постепенно го разширява. Когато дробовете са слаби, човек поема по-малко въздух, вследствие на което носът остава по-тесен. Забелязвате ли, че носът ви постепенно изтънява, започнете да дишате дълбоко и пълно. У здравия човек широчината на носа при ноздрите трябва да бъде 3 см. Мине ли носът тази мярка, това е лош признак. Намали ли се широчината на носа по-малко от 3 см, и това е лош признак. (МОК - IV г. - 18 беседа - 7).



Забелязано е, че колкото по-дълбоко диша човек и повече време задържа въздуха в дробовете си, толкова носът му е по-широк. Сплеснатият нос показва, че дишането и кръвообращението на човека са слаби. (възможности за щастие - 308).



Колкото по-отворени са ноздрите, толкова по-дълбоко и пълно е дишането... Когато здравето на човека се колебае, носът му постепенно се стеснява, ноздрите му прилепват, свиват се. За такъв човек се казва, че скоро поп ще му пее. (новият светилник - 59).



Пазете носа си да не се простудява, да не се запушват ноздрите. (божественият и човешкият свят - 464).



Човек трябва да вдишва и издишва въздуха през носа, а не през устата. Бог вдъхна живот през ноздрите, а не през устата. Като диша през носа, човек мисли право. Като мисли право, той е здрав. Дяволът е научил човека да диша през устата. (божественият и човешкият свят - 391).



НОКТИТЕ



Правили ли сте наблюдения на ноктите си, да си отговорите какво значение имат белите полукръгове, които се явяват по тях? Някои хора имат такива полукръгове само на един от пръстите си, други - на два, а някои - на всичките пръсти... Хората, които имат тия полукръгове на всичките си пръсти, се отличават с добро кръвообращение. Тия хора, които нямат тия полукръгове, се отличават със слабо кръвообращение. Има изключения от това явление, но те са малко... Тия хора, у които дихателната система и кръвообращението е слабо, да работят върху засилването на кръвообращението си и следят, явяват ли се тия полукръгове. (мок – iv г.- 18 беседа - 6).



ПОРИТЕ



Човек не диша само с носа си, но и чрез порите на цялото тяло. Ако се запушат порите на тялото с восък, човек веднага ще умре. (новият светилник - 313).



Защо се къпе и мие човек? - За да бъде чист, да отвори порите на своето тяло, да диша през кожата. (новият светилник - 313).

Това се постига чрез систематично изпотяване... Чрез изпотяването се отварят порите на кожата и организмът започва да диша правилно. (божествените условия - 29).



Кожата трябва да се държи в едно меко състояние, защото порите й са дробовете, чрез които душата диша на физическия свят. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 91).



Човек има около седем милиона пори на кожата си, които трябва да се отворят, да влиза през тях Божественото дихание. (новият светилник - 313).



В преносен смисъл, душата на човека е в гърдите му, в неговата дихателна система. (просветено съзнание - 214).





НАГОРЕ