Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Страхът и стреса

ПОСЛЕДСТВИЯ

Алтернативен линк


ПОСЛЕДСТВИЯ






Всичко, което се върши от страх, не носи щастие. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ – 16)



Страхът е начало на греха в света. (ООК - III г. - 29 лекция - 13)



Казано е в Писанието: „Страхливият не може да влезе в Царството Божие.” Защо? Защото като се страхува, той не може да прояви нито светлината, нито топлината, нито силата си. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 314)



Нищо не може да направите, ако имате страх. (ООК – ІІІ г. – 29 лекция – 16)



Страхът е, който ви спъва навсякъде. Този страх влияе върху ум, пречи ви да се проявите. (ООК – ІІІ г. – 29 лекция – 9)



Страхът не изправя работите. (МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ – 45)



Смущението е път към страха. Щом човек почва да се смущава, страхът ще дойде. Смущението, страхът създават една пертурбация в ума. Страхът създава една пертурбация и в сърцето. Щом се смути ума, идва смущението и в сърцето и най-после волята, кормилото на живота изгубва своето направление и човек почва да бяга. (СИЛА И ЖИВОТ, VІІ серия, 23 беседа, старо издание - 18)



Когато има много непостигнати желания и голям страх, човек става неврастении. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 51)



Дето е страхът, там Любовта не може да се прояви. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 189).

Страхливата майка може да стане причина да изгуби детето си. (КЛЮЧЪТ КЪМ ЖИВОТА - 269)




Забелязал съм, че когато учениците дойдат в училището, в първо време се уплашат, как и кога ще свършат гимназия. Свършват гимназия, влязат в университета, боят се как ще го изкарат. Свършат университетът, сега се плашат как ще намерят работа. Някой е чиновник, казва си: Ами ако ме уволнят? Страхът царува навсякъде. Той ви свързва психологически. И когато ние се освободим от тази язва, от тази душевна проказа - страха - ще бъдем хора свободни. (ООК - III г. - 29 лекция - 13)



Страхливият започва да става подозрителен - във всичко се съмнява. Подозрителният не вижда нещата, както трябва, вследствие на което изважда криви заключения. (ЖИВА РЕЧ - 81)



Днес се страхувате, утре се страхувате, докато започнете да се плашите и от сянката си. Ето защо, пазете се от страха, пазете се от омразата, пазете се от отрицателните мисли и чувства, които създават известни утайки, известни отрови в организма на човека. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 22)





НАГОРЕ