Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Водата и здравето

ВОДАТА

Алтернативен линк


Ние напускаме твърдата материя и дохождаме до житката материя - до водата, до втората фаза на живота. Ето защо всички трябва да изучавате водата и качествата й, влиянието, което упражнява върху вашата пихическа мисъл, върху вашите желания, върху вашия организъм, изобщо върху съзнанието ви. (V МЛАДЕЖКИ СЪБОР – 1927 г. - 33).











ВОДАТА


















Какво означава ... водата? Тя представя особена жизнена енергия. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 47).



Водата е носителка на живота. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 297).



Горе някъде, в безпределната пространство, кислородът и водородът съществуват в свободното пространство в свободно състояние, отделно един от друг. Когато водата на Земята изгуби своята жизненост, водородът и кислородът слизат от безпределната, от етерната пространство, съединяват се, образуват вода, която обновява водите в океаните и в моретата. Това обновяване става непрекъснато. То се дължи на онзи запас от електрически течения, които се движат от север към юг по земната повърхнина. (ЖИВА РЕЧ -156).



Не мислете, че само съединението на водорода и кислорода е вода. Има една вода, която се различава от земната, която е направена от йони. Аз я наричам йонична вода. Йоничната вода се превръща в атомична. Водата не е само материя, или съединение на водорода и кислорода, тя е високо интелигентна и разумна. Учените за в бъдеще ще открият, ще обяснят едно от великите свойства на водата, с което хората ще могат да се лекуват. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ·- ІІ том·- 136).



Водата носи живот в себе си. Тя е така наречената жива вода. И сега хората търсят онзи елексир, който обновява живота. Това е водата. На сегашната вода й липсва нещо. Още един елемент има, който трябва да влезе във вода. Това е вечният живот. Щом вечният живот влезе във вода, ние ще имаме, вие ще имате това, което наричат елексир - за обикновения живот. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 53).



Ако бихте пили от тази вода, от която животът се ражда, вие никога не бихте ожаднели ... Има места на Земята, дето тази особена вода тече. От тази вода пият само посветените адепти. Тя извира само от високопланински местности. Тя извира от такива места, дето става особено кръстосване на слънчевите лъчи с центъра на Земята. На такива места водата се особено пречиства. Който пие от тази вода, той може да живее 100, 200, 500, 1000 и колкото години желае. Само сто грама от тази вода са в състояние да внесат в човека особена сила и живот. Къде са тези извори? - Те са запазени, недостъпни са за обикновените хора .... Но за в бъдеще те ще бъдат достъпни. Ако вие учите добре, един ден тази вода ще бъде достъпна и за вас. В бъдеще, когато Шестата раса дойде на Земята, тога лекарите няма да ходят с своите губерки да лекува хората, нито със своите горчиви хапове и лекарства, но ще носът със себе си по едно шишенце от тази вода. Като отидат при някой болен, който страда от треска, достатъчно е да му дадат 1 ÷ 2 грама от тази вода, за да се излекува. Оттам насетне никаква треска няма да го хваща. Даже една десета от тази вода, от капката на тази вода е в състояние да излекува всякаква болест ревматизъм, главоболие, нервни болести и т. н. Така ще може човек лесно да се лекува. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 359).



Грамадното количество вода, която пада на земята, е образувана от милиони и милиарди водни капчици, които са дали съгласието си за общ живот ... в центъра на всяка капка се крие известна сила, която определя нейния път, както и мястото, дето ще падне. Определено е, де ще падне всяка капка: дали на някое растение, дали на земята, дали на някое животно или върху някой човек.. (МНО3ИНА КАЗВАХА - 57).



Няма сила, по-голяма от водата. Тя е пъргава, пластична и подвижна. Дето мине, все ще свърши някаква работа (НОВИЯТ ЧОВЕК - 95).



Като говорим за водата, ние не разбираме обикновената вода, която е съставена от два атома водород и един атом кислород, но говорим за водата, като носителка на живота. Водородът и кислородът не са родили водата, но те се явяват само като условия за проявяване на водата. Значи, във водата има един особен елемент, който химиците не познават. Този елемент е жизненият елексир, носител на великия Живот. (ВЛИЗАНЕ - 97).



Човек може да се разговаря с водата, защото тя има освен външна, още и вътрешна, съзнателна страна. Външно водата е съставена от два атома водород и един атом кислород ... Където мине кислородът, все пакости върши. Когато виждаме, че двама души се карат и започват да се възпламеняват, между тях е кислородът. Вътрешно, водата крие в себе си два живи елемента: една дева и един момък. Девата е облечена в дрехата на водорода, а момъкът в дрехата на кислорода. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 249).



Водата е проводник на великото Божествено начало. Чрез кислорода и водорода. човек изучава характера на онези разумни същества, които ги направляват. Кислородът прави водата динамична, а водородът - мека. От тук казваме: Всяка вода, която не предава на човека динамичност и мекота, не е чиста. Щом не е чиста, тя не е здравословна. (ЕЗИКЬТ НА ЛЮБОВТА - 23).



Чистата вода носи живот. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 307).



Никой в света не може без вода. Тя е необходимост за живота. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 197).



Като я приема вътрешно, тя ще задоволи жаждата му. Без вода не може. Тя съдържа жизнена сила, необходима за организма. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 47).



Тя е благословение за човека. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 270).



Господ желае хората да живеят и затова е създал толкова много вода в света. Това показва, че всичкият живот е скрит във водата. Водата е най-добрият проводник на живота. И когато тя започва да изчезва от организма ви, той изсъхва, кожата също изсъхва, но след като внесете малко вода, в организма настъпва омекчаване. (СИЛА И ЖИВОТ - 8 серия, 26 беседа - 18).



Чрез водата приемаме топлината, която иде от Божествения живот. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 209).



За да бъде здрав, човек трябва да употребява определено количество вода, която, от една страна, е нужна за смекчаване на храната, а, от друга - за промиване на вътрешните органи. Каквото е значението на водата в Природата, такова е значението й за организъма. Никаква реакция не може да стане без вода. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 106).



Водата е условие за разтваряне на твърдите тела и по този начин да ги прави годни за възприемане. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 101).



Тя утолява жаждата на човека, тя го спасява от смъртта. (БЪДЕЩЕТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 20).



Водата не е само материал, тя не е само и живот, но тя е високоинтелигентна и разумна. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 17.05.91).



Под „вода” разбирам справедливост. Подвижна, енергична е водата. Тя разтваря твърдите вещества и разваля боите. Водата не обича модерните неща. Тя цени само реалните неща, които не се изменят. Всяко нещо, което се разваля, попада под действието на водата. Водата разваля дрехите, боядисани с неустойчива боя. Не е лесно да угодиш на водата. Тя е взискателна. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК·- 212).



Когато отидеш при някой чист извор, ти имаш право да пиеш вода, или да си полееш върху главата, ако те боли, или да си измиеш ръцете и краката, ако са нечисти, но да си играеш с водата, не е позволено. Често някой деца, като се спрат край някой извор, започват да хвърлят камъни във водата. И какво става след това? - Често се случват големи нещастия. Водата не обича да я задяват с камъни. Ако искаш да поставиш някой камък във водата, ще вземеш да го измиеш настрана и внимателно, полека ще го поставиш във водата. Вие трябва да знаете, че водата крие в себе си разумна сила. Някои мислят, че във водата няма разумност. Как да няма разумност? Че нали тя лекува всички недъзи в света? Направете опит, да видите, какво влияние указва водата върху организма на някой раздразнен, неразположен човек. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 84).



Учените са забелязали, че водата на Земята постепенно намалява. В етерното пространство има повече вода, отколкото на Земята. Някой окултисти обясняват този факт със запушва нето на три важни източници на живота. Щом водата се намалява и човешкия живот се намалява. Значи, каквито промени стават с Земята, същите промени стават и с човешкото тяло. (ЖИВА РЕЧ - 157).



Магическа сила се крие във водата. Без вода никаква култура не съществува. (СВЕТОТО МЯСТО - 122).



Вярвам във водата, която носи скрита топлина - условие за растене на човешката душа. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 359).



Всички трябва да изучавате водата и качествата й, влиянието, което упражнява върху вашата психическа мисъл, върху вашите желания, върху вашия организъм, изобщо върху съзнанието ви. (МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1927 г. - 33).



Не мислите, че само съединението на водорода с кислорода е вода. Има една вода, която се различава от земята, която е направена от йони, не е направена от атоми, но от йони. Аз я наричам йонична вода. Йоничната вода се превръща в атомична. Водата не е само материя, или съединение на водорода и кислорода, тя е високо интелигентна и разумна. Учените за в бъдеще ще открият, ще обяснят едно от великите свойства на водата, с което хората ще могат да се лекуват. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ – ІІ том - 134).





НАГОРЕ