Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Живот дълголетие

ОБНОВЯВАНЕ

Алтернативен линк


ОБНОВЯВАНЕ














„Ама побеляхме, очите ни се премрежиха, стомахът ни вече не работи". Всичко това е така, понеже не вярвате в Господа. Щом повярвате в Единния Бог, вие напълно ще се обновите. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 164)



У човека има нещо, което е наклонно да греши, вследствие на което Природата е вложила в материята качеството да се видоизменя, т. е. постоянно да се преустройва. Учените казват, че човешкото тяло се преустройва през седем години. Значи, на всеки седем години костната, мускулната, нервната и мозъчната тъкан в човека се обновяват. Някои учени пък казват, че всичко в човека може да се обнови, да се прероди, даже през три месеца. Това зависи от неговите мисли и чувства. Достатъчно е човек да извърши едно престъпление, за да се опетни материята на тялото му. Обаче, ако желае, човек лесно може да пречисти материята си, да я обнови. Това се постига с чисти и възвишени мисли и чувства. Те преобразяват човека, внасят в него нови сили и възможности. Ето защо, за да преустрои тялото си, на човек се препоръчва чист живот. В това отношение, човек трябва да бъде извор, който постоянно да блика и да чисти. Самият живот представя течение, което дето мине, чисти и обновява. (КРАДЕЦЪТ И ПАСТИРЪТ - 10)



Всичко старо трябва да се преобрази, да се обнови. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 268)



В тази човешка форма трябва да Вложите нов живот. (СИЛА И ЖИВОТ - 5 серия - 288)



Когато лошите и добрите работи се преповтарят, те произвеждат обратни резултати... От честото повтаряне на известни неща става втръсване в човека, вследствие на което се произвежда вътрешна реакция. Дойде ли до тази реакция, човек непременно трябва да се опресни, да се обнови. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО – 171)



Ако въздухът и водата не се опресняваха, щяха да бъдат в постоянен застой, който би се отразил неблагоприятно върху целокупния живот. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 179)



И в Писанието е казано: „Постоянно се обновявайте!” (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 171)



Почивката е необходима за всички живи същества като обновителен процес. Щом се наспи, човек се обновява в мисли и чувства и е готов за работа. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 116)



Вижте какво става с гъсеницата. Тя се превръща в пеперуда, с безброй краски на крилцата си. Ако гъсеницата може да се превърне в пеперуда, с нови дрешки, колко повече мъжът и жената могат да се преобразят. Те могат да постигнат това лесно, понеже носят в себе си Божествени заложби. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 284)



Обновяването е вътрешен процес в човека, който внася нещо ново в неговата душа. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 176)



За да се обнови, човек трябва да пречисти в себе си всички Божествени мисли и чувства, които от миналите векове още е изопачил. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 173)



Всеки ден, всеки час, всеки момент трябва да се внася нещо ново в мислите и чувствата на човека. Само новото обновява и повдига човека. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 176)



Мислите и чувствата се препращат по цялото тяло чрез мозъчната и симпатичната нервна система, така те обновяват човека. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 106)



Когато се говори за обновяване, разбираме намаляване на тежестта, която човек е турил върху себе си. Тази тежест се дължи на чрезмерно големи желания, към които човек се стреми. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО – 134)



Красиво нещо е обновяването! То се постига чрез закона на Любовта, на Мъдростта и на Истината. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 177)



Без Божията Любов, без Божията Мъдрост и без Божията Истина не съществува чистота. Без тях няма обнова, никакво подмладяване не може да става. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 104)



Любовта е причина за вечното подмладяване, за вечното обновяване на човешката душа. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 61)



Когато Любовта посети човека, тя го обновява. Всеки човек търси Любовта, за да се обнови, да се подмлади. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 335 )



Вярата подмладява. Ще вярваш, за да се обновиш и подмладиш. (СЕЯТЕЛЯТ - 270)



За да се обнови, човек трябва да избягва повторението на нещата, което води към пресищане. На преситения трябва да се отнеме нещо, за да се обнови... Няма човек в света, на когото да не е отнето нещо. Това е необходимо, за да дойде обновяването. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 174, 175)



Като казвам, че за да се обнови човек, трябва да му се отнеме нещо, това е само външната страна на въпроса. Това не значи, че постоянно трябва да се отнима нещо от човека. Отнимането трябва да бъде като външно условие, а не като постоянен вътрешен процес. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 176)



Човек може да се обновява и при най-неблагоприятни условия. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 180)



Страданията винаги обновяват човека. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 175)



Сега турете в ума си мисълта, че трябва постоянно да се обновявате. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 185)



По какъвто да е начин, човек трябва да се обнови! Не мислете, че това обновяване ще ви наложи да влезете в съгласие с окръжаващите... Не, щом искате да се обновите, не мислете за времето: дали е облачно, дали вали сняг или дъжд - за нищо друго не мислете, освен За обновяването. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 177)



Трябва да се спирате главно върху ония методи, които помагат за вътрешно обновяване. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 182)



Най-важният въпрос за човека е въпросът за вътрешното обновяване. То седи във връзка с доволството. Щом станете сутрин, започнете да работите с най-малките условия, които ви са дадени. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 162)



Не е въпрос да се лекува човек, за да се поправи. Нека не говорим за лекуване и поправяне, но за обновяване и подмладяване. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - 155)



Ако човек изключи от себе си насилието, лъжата и злото, той ще се свърже с Божественото начало в себе си. Тогава всички болести, всички недъзи в тялото, умът и сърцето ще изчезнат. Те ще се съблекат от нас така, както змията съблича кожата си. Тогава у нас ще влезе нещо ново - нова мисъл, ново чувство, които ще ни подмладят. Подмладим ли се ние и светът около нас ще се преобрази. Пречките, които дотогава са съществували в ума и сърцето ни, ще се премахнат и ще почувстваме доброто във всичката му вътрешна красота. (ОТИВАНЕ И ВРЪЩАНЕ - 37)



Да пресъздаде човек ума, сърцето и тялото си, това значи да се обнови. Това не е еднократен процес, но многократен. Човек трябва вечно да се обновява. Значи задачата на всеки човек е да работи за своето вечно обновяване. (БОЖЕСтвенят и човешкият сеят - 43).

Всеки ден човек трябва да се обновява. Тази е новата философия на живота. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 165)



Като живееш, имаш възможност всеки даден момент да се обновиш и очистиш. Достатъчно е да повдигнеш мисълта си към Бога, за да се обновиш. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 105)



При обновяването на човека взимат участие същества извън него. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 180)



Писанието казва „Които уповават на Господа, те ще се подмладят, а телата им ще се обновят.” Който живее в Бога, той никога не остарява, той придобива вечен живот. Христос казва: „Това е живот вечен, да позная Тебе Единнаго Истинного Бога”. Който познава Бога, той никога не остарява, никога не умира. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА – 253)



Да се подмладиш и обновиш, това не значи, че ще живееш вечно на Земята. (НОВОТО НАЧАЛО - 42)





НАГОРЕ