Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Движение и здраве

ПРАВИЛНО ХОДЕНЕ

УПРАЖНЕНИЯ
Алтернативен линк


ПРАВИЛНО ХОДЕНЕ




Изкуство е да знае човек, как да ходи. Ако ходиш правилно, ще бъдеш здрав; ако не ходиш правилно, ще си създадеш различни болезнени състояния. (ОПОРНИ ТОЧКИ - 90).



Ако гърдите ви са притиснати, ако не дишате правилно, ако нямате достатъчно кислород, ако нямате тази фосфорна енергия в организма ви, веднага ще се образува във вас едно вътрешно помрачаване. Защо? - Защото не сте ходили право. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ - 171).



Първото нещо за всички ви и млади и стари, трябва да ходите право, няма да се прегърбвате. Правило е това! И онзи ученик, който не спазва това правило ще попадне под влиянието на света. (ОБЩО КУЛТЕН КЛАС - III г. - 32 беседа - 5).



Първото нещо е, всички да изправите гърбиците си. На учениците от тази школа не се позволява да имат гърбици. Аз ще ви дам един метод, да познавате дали имате гърбица или не. Вечерно време, преди да си лягате, турете си гърба на вратата, и вижте какво е разстоянието между кръста и вратата. Колкото е по-голямо разстоянието между кръста и вратата, вие имате толкова по-голяма гърбица. Разстоянието между кръста и вратата трябва да е малко. Щом се образува разстояние от 4 пръста, в тебе вече има гърбица. Туй е в състояние да измени енергиите на умовете ви. Навсякъде тази енергия ще се явява в умовете ви и не ще може да мислите правилно. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЬТВАНИЯ - 170).



На вас не се позволява да ходите прегърбени, като буквата S. Светът може да мяза на въпросителни, но ние ще мязаме на изправени дървета. Ще бъдем тъй изправени, че предната част на лицето да е паралел на, успоредна на гръбнака ни. Като вървиш гръбнакът и лицето ти да образуват две успоредни линии. Това е правото ходене. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ - 170).



Всякога ще ходите изправени! Ако носиш главата си назад, главата ти е празна. Ако я носиш на ляво или на дясно, това са клонища на една дърво, и тогава, всеки клон според тежестта си, се наклонява на една или на друга страна. В такъв случай ти си клон, не си човек, ти играеш рол на част от, някое дърво. Следователно, други същества ще ти заповядват. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - III г. - 32 беседа - 8).



Като отиваш на работа, излез с лицето си напред. Обърнеш ли се с гърба си, работите ще останат назад, Освен това не тръгвай изведнъж бързо. Тръгни бавно, с отмерени стъпки и постепенно усилвай хода си. (НАЧАЛО НА МЪДРОСТТА - 278).



Когато вървите по улиците, ще ходите право, а краката ви да бъдат успоредни един на друг. Ако е кално, ще стъпване внимателно, да няма капка кал по гърба ви, Някой стъпват така, че пръскат кал отзад, чак на гърба си. Такива хора са честни, добри, но не трябва да се капят. Добре е да бъдете чисти, колкото и голяма да е калта. За да не се каля човек, трябва да концентрира мисълта си. Щом се разсее, веднага ще се окаля. Колкото повече умът ви е концентриран към краката, толкова по-малко ще се каляте. (ДОБРИ НАВИЦИ - 30).



Движенията, ходът, да ни бъдат тъй пластични, че като ни погледне човек, да каже: Много хубаво върви този човек! (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ - 170).



Като ходите, дръжте ръцете краката си успоредно. Не спазвате ли това положение, няма да имате резултат, и работите ви няма да се нареждат добре. Ръцете и краката трябва да знаят, че имат господар, който ги управлява. Правилното движение на ръцете и краката регулират мозъчната нервна система. (НАЧАЛО НА МЪДРОСТТА - 78).



Вие трябва да се стремите към красиви движения. Ходът ви трябва да бъде красив. Най- красивото положение на краката е да образуват успоредни линии. При такова движение на краката, човек придобива разположение на духа. Като ходят, някои хора удрят краката си един в друг, По този начин те изразходват много енергия. При удряне краката един в друг става силно сътресение в гръбначния стълб. Наблюдавайте, как стъпя котката. Тя стъпва на пръсти, без да опира петите си на земята. Научете се и вие да стъпвате първо на пръстите, а после на петите. Така ще избегнете сътресение на гръбначния стълб. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 93).



Когато организмът е нормален, при стъпването напред се вдишва, а при свиването на крака и отдръпването му назад се издишва. Защо много хора са неврастеници? - Те издишват, когато стъпват, и вдишват, когато свиват крака си, затова се изморяват. И вие също така не спазвате тия движения на Природата, затова като ходите по екскурзии се уморявате. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - III г. -5 беседа - 62).





НАГОРЕ