Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том ІI, 2006

ТЪРПЕНИЕ

Алтернативен линк


ТЪРПЕНИЕ






Хората, които живеят на Земята, са крайно нетърпеливи. Докато са били в Невидимия свят, те са причинявали големи смущения. За да се избавят от тях, изпратили ги на Земята да се учат, да придобият търпение. Значи човек е слязъл на Земята, да научи закона на търпението.



“Търпение”, стр. 213; 159



Мъчнотиите без закона на търпението не могат да се премахнат.



“Отребване, разтопяване, отвяване”, стр. 315; 128



Вземете, когато човек е гладен, е нетърпелив. Щом се наяде, е разположен. При глада е изгубил нещо; след като се наяде, разположен е вече. Защо не се въздържа човек? Казват: “Мъчно е да се въздържаш”. Въздържанието произтича от един вътрешен закон. Ако ти не разбираш закона за въздържанието, не е лесно да се въздържаш. И търпението си има закон. Ако ти не разбираш закона на търпението, не е лесна работа да търпиш.



“Живи и мъртви закони”, стр. 317; 180



Всички трябва да се научите да търпите. Ти не можеш да търпиш. Тогава ще ти кажа как да се изправиш. Това е законът на търпението. Ти си нетърпелив. Вземи си една книга и начертай една крива линия. Ти си нетърпелив и искаш да кажеш нещо. Представи си сега, че си на високо място, преследват те и искат да те хванат. Имаш една свещ. Трябва ли да запалиш свещта, за да те видят хората? Искаш да направиш опит, дали кибритът ти ще хване, та да запалиш свещта. Че ти като запалиш свещта, ти се излагаш на опасността, от която бягаш. Някой казва: “Прояви Любовта си!” Аз говоря за една Любов, която не трябва да се проявява. Аз разбирам истинската Любов да се прояви, но да не се знае.



“Естественият живот”, стр. 600; 143



Помнете: търпението е до 99 пъти. Дойде ли до 100, камшикът вече иде. Камшикът ще дойде не на 2, 3, 10, но по БОГА ще дойде след 99 пъти. Тогава вече камшикът е на място. По еврейски ще бъде. Сега то е закон.



“Търпение”, стр. 224; 168



Ако не можеш да примириш черния цвят със светлината, ти не разбираш вътрешния смисъл на живота. Под черен цвят разбирам, че отвън няма условия за работа, но отвътре. Щом отвън няма условия, отвътре ще има. Ето защо, когато злото е отвън, а Доброто – отвътре, ние изучаваме закона на търпението. Това е естественото положение.



“Първичната храна”, стр. 124-125; 89



Многото е винаги делимо. Голямото във вас е щедростта, а малкото – търпението. Следователно ще научите законите на две неща, които са неделими. Търпението отникъде няма да го изчоплите, няма да го придобиете, ами ще изучавате закона на търпението.



“Най-добрият плод”, стр. 67; 130



Аз вземам женения човек, като подразбирам под това “човек под закон”. Законът изисква нещата да станат формално, буквално както са. Ти, ако отидеш в съдилището, по духовному и правото да е на твоя страна, съдията ще те осъди по форма – по формата на закона. Съдията ще ти каже: “По духовному ти имаш право, но по закон онзи има право”. И да иска да ти помогне той, не може. Да кажем, че някой човек ви е обидил. Какво изисква законът при обидата? Духовният закон изисква, ти, който си обиден, да претърпиш, защото, ако си се обидил, ще дадеш едно заявление, ще подведеш онзи под ударите на закона.



“Изпитът на Любовта”, стр. 14; 158



Само мъдрите хора имат право да критикуват. Някой пита: “Ами аз нямам ли право да критикувам?” Ако си някой велик мъдрец, Природата ти дава carte blanche, но ако си ученик, който едва сега започваш да учиш, няма да се занимаваш с критика! Можеш да четеш какво са казали критиците по разните въпроси, но своето мнение няма да изказваш, докато Природата не ти позволи. До това време ще учите онзи велик закон на чакане. До кога? Докато ви дойде времето.



“Духът на Господа”, стр. 109; 59



Когато се натъкнете на най-големите мъчнотии и несгоди в живота, вие трябва да имате предвид този стих и всичко да претърпявате, като знаете, че сте близо вече до края на мъчнотиите, т.е. близо до избавлението.



“Мек ответ”, стр. 115; 60



Дали минава през състоянието на растение или на животно, човек трябва да се радва. Като растение, той трябва да изучава закона на търпението. В каквото и положение да изпадне, човек трябва да учи.



“Смени в Природата”, стр. 18; 72



Стойте на мястото, където БОГ ви е поставил. Всички вие трябва да научите великия закон на търпението.



“Стремежите на ума и сърцето”, стр. 21



Аз ви желая през този събор да придобиете търпение и вяра. Аз няма да казвам никому, че трябва да ме търпи, аз не употребявам в такъв смисъл думата търпение, но разбирам търпението като закон; да спуснеш дълбоко в земята корените си и да работиш. Да ми бръкне някой в очите и аз да търпя, да не казвам нищо, това не е търпение. Защото аз мога и да си затворя очите. Търпението, това е проникване дълбоко в живота.



“Живите образи”, стр. 161-162; 38



Човек сее, БОГ възраства посятото. Ето защо, човек трябва да има търпение, да чака момента да възрасне онова, което той е посял.



“Личност, общество и свят”, стр. 269; 72



При сегашните условия, всеки човек има известни препятствия при развитието си. Търпението е черта необходима за всички! То се подкрепя от закона на Любовта. Любовта в проявлението си в духовния свят е малка топлинка, която дава директива на търпението.



“Проекции”, стр. 12-13; 36



Човек може да разбира кръста само чрез закона на търпението. Който няма търпение, никога не може да разбере какво нещо е кръстът. Кръстът – това е търпението.



“Видяхме звездата”, стр. 9; 30






НАГОРЕ