Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Цветните лъчи на светлината

СВЕТЛИНАТА

Алтернативен линк


СВЕТЛИНАТА






Бог се проявява чрез Слънцето, отдето човек черпи животворна енергия. (НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА - 78).



От сутрин до вечер Слънцето изпраща щедро своите блага, от които всеки може да се ползва, (БОЖЕСТВЕНЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 184).



То изпраща светлината и топлината си по целия свят като символи на Мъдростта и Любовта. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 97).



Светлината е признак на онази мисъл, която Великият отправя към всички живи същества на Земята. Тази светлина, именно, ни възраства и подкрепва. Без нея няма живот, няма мисъл, няма знание. (БОЖЕСТВЕНЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 283).



Слънцето ... е израз на колективната дейност на разумни същества. Като работят и мислят, те произвеждат светлина, която изпращат на целия свят Ние наричаме тази светлина слънчева. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 158).



Светлината е език на слънчевите жители, те, като си говорят, образуват светлината. Тя е техният говор, затова е толкова приятна. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 180).



Може би след хиляди години учените ще виждат движенията на светлината и ще се уверят, че тя се движи в кръгове, но спиралообразно. Светлината е проводник на енергия, но същевременно и всеки светлинен лъч е проводник на друг род енергия. В това отношение слънчевият лъч е толкова материален, колкото е материална тръбата, през която тече вода, или жицата, през която тече електрическа енергия. (НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА - 6).



Колкото и да са ефирни тези лъчи, в тях влизат разумни същества, пътуват като в трен. Слънчевите лъчи се разговарят с тях, носят ги в пространството. (НЕРАЗРЕШЕНОТО - 77).



По светлината изобщо слизат всички добри Духове, Божествените Духове и то слизат сутрин, а вечер по същия път отиват при Бога. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - І том 218).



Чрез светлината се проявяват всички светли, разумни същества и предлагат услугите си на хората. Чрез топлината пък се проявяват всички възвишени, любещи души. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 97).



Дръжте всеки слънчев лъч! Вие можете да задържите всеки слънчев лъч за секунда, две или най-много за една минута, но колкото време и да сте го задържали, радвайте се, защото той скоро ще замине. След него иде друг, задръжте го и пак се радвайте. Тези лъчи ние наричаме светли същества, които са положили душите си за приятелите си. Те са души, които излизат от Бога и минават през вас. (НИ МЪЖ. НИ ЖЕНА - 85).



Ти гледаш светлината, колкото искаш, но ако не можеш да я възприемеш отвътре, а само отвън, ти ставаш само буен и нищо повече. Но ако възприемеш светлината отвътре, ти можеш да станеш интелигентен, да живееш разумно. Когато светлината действа отвън, събужда само временни, обикновени прояви, а когато действа отвътре, човек става активен. (ООК – ІІІ г.-20 беседа - 11).



Когато се увеличава светлината в човека, заедно с това се увеличава и силата му; когато се намалява светлината, намалява се и силата му. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 111).



Всички съвременни хора, общества и народи страдат от липсата на светлина. Тя съществува изобилно във външния свят, но не остава вътре в нас. Вътре тя е малко; условия няма да се прояви вътре в нас при сегашното състояние на човека. Вследствие на това се зараждат всички отрицателни чувства, които сега спъват развитието на човечеството и разяждат неговия организъм, пречат на неговия ум и покварят сърцето му. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 75).



Съвременните хора се нуждаят от ново разбиране на нещата, с което да преустроят мозъка, дробовете, стомаха, както и мускулната си система. Докато не преустрои своите удове, човек не може да възприема правилно светлината, която иде от Слънцето. (ДВИГАТЕЛИ В живота - 196).



Всички хора се различават по степента на светлината: доколко те са способни да я възприемат и проявяват. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 73).



Вие трябва да се свързвате със Слънцето, за да се ползвате от неговото влияние. Слънцето влияе главно върху слънчевия възел и симпатичната нервна система на човека. За да координира силите на своя организъм, човек трябва да свърже симпатичната нервна система с мозъчната нервна система. (СВЕТОТО МЯСТО - 137).



Нека ние използваме светлината, защото всичко зависи от светлината, която е необходима за живота. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - I том - 218).





НАГОРЕ