Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Женитбата

РАЗВОД

Алтернативен линк


РАЗВОД





Новото учение изисква всички да прилагат Любовта, Разумността, Истината и Добродетелта и като женени, и като неженени. Ако жената се омъжи и мъжът и пречи да изпълнява Божията воля, по-добре е да остане сама, неомъжена. Ако мъжът се ожени и жена му пречи да следва Божия път, по-добре да остане сам, неженен. Ако нежененият мъж или жена, ако не могат сами да изпълняват Божията воля, по-добре да се оженят и двамата заедно да служат на Бога. Изучавайте нещата от гледището на възвишения живот - на живота на Духа, а не от физическо гледище, от гледището на плътта. (ТРИТЕ РОДОСЛОВИЯ - изд. 1999 г. София - 207).



Когато кажат, че някой напуснал жена си, казвам: „Изхарчил е човекът всичко, което тя е донесла от баща си и понеже няма повече, той иска развод”. Защо не могат да живеят заедно? - Защото жената има голяма греда в окото си, иска да го обсеби, да не мисли за никоя друга жена... Като се оженила, тя започнала да иска това-онова, харчила безразборно. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия -114, 115).



Сега на някоя жена е натегнал мъжът и си казва: „Учителят право говори, аз ще го напусна”. Не, не, аз не говоря за това. И някой мъж, като му дотегнала жената, и той иска да я напусне. Аз не поддържам това, а говоря по този въпрос принципиално, вътрешно. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - старо издание – 381).



В съвременния свят жените не трябва да плачат... - Как? - Не бива да сложи цигулката си долу и да плаче. Не бива да казва: „Защо се аз ожених за този мъж?” - Никой не те е вързал, ти сама се върза. Този мъж насила ли те взе? Ти обиколи света... заради него. Колко писма любовни си му писала: „Без тебе не мога да живея.” И застави го да се ожени за тебе, а после казваш: „Защо се ожених?” Ти си се свързала и хубаво си направила, че си се свързала. Сега ще научиш втория процес: разумно да се развържеш. Връзване, какво е връзване? - Когато аз туря пръста си на цигулката, то е любовта, след туй една малка пауза, пренасям един тон от една позиция в друга, следователно, мъдростта ще влезе да турне разлика между тоновете, да ги разедини, да ги тури в хармония. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 265).



Каже ли мъжът, че не може да търпи жена си и иска да я напусне, той ще направи голяма грешка, която мъчно може да се изправи. Защо? Защото има предвид друга жена. Той мисли, че втората жена ще бъде по-добра от първата. Всъщност, каквато е първата, такава е и втората. Друг е въпросът, ако той иска да напусне жена си, но не търси втора. По-добре е, като се е свързал веднъж, да не се развързва, докато не реши задачата си правилно. Ако човек се жени и развежда, без да мисли сериозно по този въпрос, той изпада в смешно положение. (ЦЕННАТА ДУМА   - 69).



Ако си се оженил, ти си направил една погрешка, ако се разведеш, ще направиш две погрешки. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 462).



Аз съм много ясен в това. „Да напусна жена си”, казваш, не си доволен от нея, но - да и оставиш всичкото си имане, ще я осигуриш и ако спечелиш нещо, пак ще й го дадеш, за себе си нищо не задържай. Ще й кажеш: „Всичко ти давам, но само да ме оставиш свободен”. Сегашният мъж продаде имането си, тури парите в касата и отиде да служи на Бога. То е отлично „служене”! Казва: „тъй е рекъл духът!” Не, не, тъй никога не е рекъл духът. Па и жена, която иска да я осигурява мъжът й е последната изменница в света! Няма нищо по-скверно в света от това - жени, които се женят, да правят това с цел да ги гледат мъжете, да ги осигурят. Това ли е женитба? Следователно вие не уповавате на Бога, а сте направили от мъжа си един кумир да ви гледа. И затова се яви смъртта. Затова умират мъжете, които направиха жените си кумири на себе си, затова умират и жените. И когато идете при мъжа, гледате дали е оставил нещо. Това са търговски сделки, но защо не си направите договор тогава? „Тъй казал Господ” - не е казал това Господ, това са вашите названия. Трябва да различим Божественото от човешкото, ако искаме да имаме в бъдеще една култура не само на думи. И не само да кажат, че това учение е в облаците, а туй, за което аз говоря, може да се приложи в обществото, навсякъде. Има начини, има и методи, за да ме разберете право. Навсякъде трябва да се тури Правда. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - старо издание - 381).



Като не могат да живеят мъжете и жените добре, те искат да се развеждат и питат: „Трябва ли да се развеждаме.” Ако става за Божественото, казвам: С Божественото в себе си, не се развеждай, но с човешкото, можеш да се развеждаш. Божественото дръж, а с човешкото можеш да се развеждаш. Човек едва сега е почнал да прави опити да живее с Божественото. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО БОЖИЕ - изд. 1999 г. София - 402).





НАГОРЕ