Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Женитбата

НАМИРАНЕ СРОДНАТА ДУША

Алтернативен линк


НАМИРАНЕ  СРОДНАТА ДУША





Непременно трябва да видите своята сродна душа от Небето. Павел казва: „Нито жена без мъж, нито мъж без жена.” С това той подразбира, че двата сегашни принципа - мъж и жена трябва да се слеят в една душа. (СИЛА И ЖИВОТ – ІV серия - изд. 1922 г. София - 290).



Тези две сродни души са двата полюса, дето се ражда животът (СИЛА И ЖИВОТ – ІV серия - изд. 1922 г. София - 277).



Както върви сегашната еволюция, тя е еволюция на кармата или аз я наричам „изплащане на кармата.” Ние вървим по един прав пъти, няма да се мине много, ще влезем в пътя на Божествената еволюция; затуй аз ви подканвам да изпълните този закон - да намерите ближния си. Намерите ли своята ближна, сродна душа и любите ли я както себе си, ще бъдете в Божествения път. Като намерите тая душа, няма да я целувате, няма да я барате и пипате, а само отдалеч ще я гледате. Ще кажете: „Да, но аз искам да си я постисна малко.” Щом речеш да я постиснеш, пропадна всичко. Туй, което може да се гали, пипа, целува, то се разваля. Целувките, стисканията са само предаване. Когато обичаме някого, ние повече взимаме, отколкото да даваме. Постиснем някого: „Аз те обичам.” Но чрез това, ние взимаме. Виждал съм някога, вземат едно мехурче, пълно с въздух, вдигат го, постиснат го, то се изпразва. Вземе шишенцето, глътне глътка, после го тури в джоба си и казва: „Колко го обичам!” Щом се изпразни шишенцето, вече не се обича. Това са лъжливи понятия за Любовта. Има нещо по-хубаво от прегръдките, има нещо по-хубаво от целувките, има нещо по-хубаво от гладенето, от сегашното виждане, разбирате ли? И когато казвам, че едно малко преживяване, едно мигновено виждане на Бога струва повече от хиляди животи, туй подразбирам аз. И когато видиш и познаеш тази душа, за която Христос казва да я познаеш и да я възлюбиш, ти ще по-чувстваш в себе си голяма сила - не само в тялото си, но ще почувстваш такава сила, каквато никога не си чувствал; ще изпиташ такова едно проясняване на ума, че изведнъж ще започнеш да виждаш много далеч, оттатък Млечния път. Да видиш Бога, това е много нещо! (СИЛА И ЖИВОТ - ІV серия - изд. 1922 г. София - 287).



Само когато намериш душа, сродна на твоята, която да съставлява противоположния полюс на твоя живот, само тогава ще има растене, и ще започне истинската еволюция. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия – 287 ÷ 290).



В тези два полюса започва да действа Божествения принцип и да се проявява Бог. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия изд. 1922 г. София - 288).



Само когато придобиеш истинското знание, само тогава ще намериш другия полюс на своя живот, или пътя за своето възлизане... Всичката тайна седи в това, да намериш своята възлюблена, сродна душа. Не я ли намериш, никой Учител няма да те вземе да ти показва своето дълбоко, тайно знание, да ти покаже пътя на твоето възлизане. Като намериш тази сродна душа, ще тръгнеш напред. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 277).



Първо ще намерите методи в своето съзнание, подсъзнание, самосъзнание и свръхсъзнание, и, само като приложите тези методи в живота си, ще намерите своята сродна душа, и, като я намерите, двамата мълком, тихо ще започнете да работите и няма да правите голям шум в света. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия изд. 1922 г. София - 288).



Подсъзнанието - това е душата, съзнанието - това е сърцето, самосъзнанието - това е умът, свръхсъзнанието - това е човешкият дух. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия – 290).



Всеки от вас ще намери своята сродна душа, и, като дойде при мене, ще кажа: радвам се, че Бог е влязъл във вас. И ще влезете с радост в Божия храм, и само тогава можете да словословите Бога. Как ще го словословим? – Само чрез закона на тази велика Любов, която може да прозре във вашите души. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия изд. 1922 г. София - 290).





НАГОРЕ