Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Говоренето

ИСКРЕНОСТ

ГОВОРЕНЕТО
Алтернативен линк


ИСКРЕНОСТ




Какви трябва да бъдат отношенията между две разумни същества? Първото нещо, което се изисква в отношенията им е искреността. Щом са искрени помежду си, отношенията им, всякога ще бъдат правилни. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 264)



Едно се иска от човека - искреност. Той се представя такъв, какъвто не е. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 118)



От всинца ви искам да бъдете искрени, абсолютно искрени. Искам учениците помежду си да са вътрешно искрени, защото, като се намерите двама, усеща се има ли искреност или не. Като се приближиш към някой човек, който не е искрен, усеща се едно натегнато състояние. Вложете искреността и тази натегнатост ще изчезне. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 306)



Искреността е морално качество. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 306)



Едно важно условие, което се изисква от ученика е искреност. Искреността трябва да бъде негова спътница във всяка мисъл, във всяко чувство и във всяко действие. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 13)



Колко е приятно да бъде човек искрен! - Не откровен. Кое е по-хубаво, човек да бъде откровен или искрен? Ако човек е откровен, а не искрен, то е едно зло. Откровен и искрен не е едно и също нещо. Когато изучавате окултната наука и френологията, ще видите, че за искреността има един център, а за откровеността - друг център. Откровени хора са ония, които не са скрити, а искрени хора са ония, които са съвестни. Откровеният човек не е скрит, не е потаен, а искреният човек е съвестен. На откровеността произходът е един, а на искреността - друг. Искреността произтича от един морален закон, а откровеността произтича от един полуинтелектуален принцип. За пример, аз съм откровен, отивам да кажа някому, че съм беден, разкривам своите страдания, че жена ми, децата ми са болни и искам вие да ми помогнете. Но в тази откровеност има задна цел. Когато искреният човек разкрива всичките свои престъпления, в него няма две мисли, две желания. Та аз желая вие да бъдете искрени и после откровени. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 174)





НАГОРЕ