Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Говоренето

ЕЗИКЪТ

ГОВОРЕНЕТО
Алтернативен линк


ЕЗИКЪТ




Най-старият език е бил ватански. Българинът казва „вата”, т. е. памук, подплата на нещо. В песента „Аум”, думата „ом” и „аум” са ватански. Те са свещени думи, носят доброто в себе си. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 245)



Щом влязат в новата епоха на Любовта, хората ще си служат с един общ език - с езика на Любовта. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 319)



Езикът на човека трябва да бъде точен, определен... А тъй, да говори едно, да се разбира друго, това не е език. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 256)



Недоразуменията произлизат от това, че ние не си разбираме от езика. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия - 50)



Както източните, така и западните народи трябва да работят върху езика си, да го пречистят. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 225)



Щом знаете езика на някой човек, или на някой ангел, вие ще се разберете. Щом се разбирате, външно и вътрешно, вие няма да говорите върху излишни работи. Не се ли разберете вътрешно, и да знаете някой език, пак ще останете неразбрани. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 253)



Днес хората се чувстват чужди помежду си. Отивате при някой земеделец и не знаете какво да му говорите. Той иска да му говорите по земеделски въпроси, защото те го интересуват. Отивате при някой банкер, той иска да му говорите върху положението на парите. Отивате при някой учен, той иска да му говорите по неговата специалност. Щом не говорите на хората по въпроси, които засягат техните интереси, вие сте чужди едни за други. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 44)



Всеки човек си има особен език. Ако искаш да те разбере, ще говориш на неговия език. Няма да произнасяш думите, както ти искаш, ще ги произнасяш, както той иска. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - ІІ том - 114)



Преди всичко, човешкият език трябва да се смекчи, или да се възпита... Ти трябва да възпиташ езика си. Езикът може да създаде и най-голямото благо, и най-голямото нещастие. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - II т. - 28)



Колкото по-чувствителен става човек, толкова по-мек език трябва да има. Ако чувствителността ти се увеличава, а езикът огрубява, ти сам се натъкваш на мъчнотии и изпитания... Мекотата е броня на човека. (СТАРОТО ОТМИНА - 274)



Езика си трябва да упражнявате. Никога не произнасяй една лоша дума, понеже, ще осакатиш езика си. Като дойде да кажеш една лоша дума, спри се и мисли, вие не мислите... Каквото кажеш лошо, то ще се върне. То се отпечатва върху твоя мозък и ти не можеш до си избавиш от казаната дума, органически остава върху тебе. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ - 272)



Във всеки човек, който иска да говори на един жив, изящен език, трябва да са развити висшите центрове на говора. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - IV г.- 25 лекция - 25)



Каквито са мислите и чувствата на човека, такъв е и неговият език, такова е и неговото гърло. Тая е причината, дето някой говори дебело и грубо, а друг - приятно. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 192)



Чрез езика на човека излизат различни тонове и думи, които оказват различни влияния върху ближните му. Ето защо човек трябва да възпитава своя ларинкс, своя език, да излизат от него меки, нежни звуци и тонове. Иска ли да си въздейства, човек трябва да се обърне към Бога със следната кратка молитва: „Господи, благослови езика ми, за да излизат от него сладки, силни и красиви думи!” (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 37)



Езикът на човека трябва да стане толкова мек, че всяка дума, която минава през него, да се отразява хармонично за човешкото ухо. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 237)



Знаете ли колко работа предстои на човека, докато облагороди езика си и подобри състоянието на своето гърло? (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 191)



Езикът е посланик, изпратен на Земята, между своя народ - тялото на човека, да изпълни една велика мисия. Ако думите, които излизат от него, са разумни и на място, те носят щастие и благоденствие за целия народ. Не са ли разумни, те могат да предизвикат някаква дипломатическа погрешка и да изложат целия народ на страдания. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 243)



Човек не може да бъде красив, ако от езика му не излизат сладки, силни и красиви думи. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 38)



Чрез устата, чрез Словото Бог създаде света. Следователно чрез устата човек създава бъдещето си. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 39)



Кой е езикът на Господа? - Езикът на Любовта. Стремете се всички да разберете и приложите поне една дума от този език. Който научи само една дума, той има всичко на разположение и богатство, и знание, и сила. Той мисли и чувства правилно. (ЦЕННАТА ДУМА - 20)





НАГОРЕ