Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Говоренето

ОБИЖДАНЕ

ГОВОРЕНЕТО
Алтернативен линк


ОБИЖДАНЕ




Като се разговаряш с някого, трябва да знаеш как да свиеш устата си. Тя е място на Любовта. (ТРИТЕ ПОСОКИ – 33)



Всяка дума, казана не на място и не навреме, измъчва и обезнадеждва човека. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 295)



Срещал съм хора, на които преди двайсет години им е казана една обидна дума и те не могат да я забравят. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 278)



Думите, от които хората се обиждат, съдържат в себе си такива елементи, които предизвикват противоречия и недоразумения. Те събуждат гнева, честолюбието, гордостта, тщеславието на хората, вследствие на което развалят отношенията им. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 241)



Има обидни думи, които са по-страшни от отрова. Как ще търпиш, ако глътнеш такава отрова? Ще се въртиш на леглото си дни и нощи, не можеш да заспиш, не можеш да се движиш. Докато отровата не се асимилира от организма, ни можеш да си намериш място... Силна е отровата на обидата. Страшна е отровата на клюката, на интригата... Геройство се иска от тебе, за да превърнеш отровата на обидата в безвредно вещество. (ТРИТЕ РОДОСЛОВИЯ - 1943 г. София - 179)



Достатъчно е една обидна дума да падне върху човешкия мозък, за да предизвика някакъв удар. Там тя носи своите последствия. В умствения свят тя има свое тегло, свое движение. Питам: щом обидните думи имат такъв ефект върху мозъка на хората, трябва ли да им се създават страдания с изказването на такива думи по техен адрес? (МНОЗИНА КАЗВАХА – 30)



Лесно е да кажеш една обидна дума, но мъчно се изтрива тя. Чрез обидата ти създаваш една форма, която невидимият свят не приема. Да се изтрие една дума, не е лесна работа. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - V том - 93)



Кое е по добре: да те обидят или ти да обидиш? - За предпочитане е да те обидят, отколкото ти да обидиш. Така те предпазват от възможността ти да обиждаш. Обидата спира до тебе. Ти си последният, когото обиждат по този начин. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 355)



Този, който те е обидил, той е предал известна енергия, а ти ще впрегнеш тази енергия... Всяка обида, която ви се нанася, внася нещо ново във вас (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - III г. - 34 л. - 16)



Кажа някому една груба дума, а след това искам да зная, дали е груба дума или не. Как ще проверя? Ето как. Ще кажа някому: „Моля ти се, кажи същата дума на мен, за да я опитам!” Каже ли ми я, ще зная вече, каква е тази дума, и какъв ефект произвежда. (ІІІ МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1925 г. - 46)



Как е възможно Бог да живее в някой и той да се обижда? Обижда ли се, Бог не живее в него. (КОЗАТИВНИ СИЛИ - 95)



Живееш ли в Божественото, никой не може да те изцапа. (КОЗАТИВНИ СИПИ - 95)

Не мислете, че който обижда, не страда. Той съжалява за казаната дума, обвинява се и се наказва. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 202)



Някой обижда, като мисли, че казва Истината. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 202)



Ако кажа нещо, което го засегне, той веднага се обижда. Това е старият начин, това е егоизмът в човека, той всякога реагира. Божествената Любов възприема нещата добре. Каквото и да ви кажа, възприемайте правилно. Че ви казали нещо лошо, превръщайте го в добро. Например, кажат ти: „Аз не те обичам.” Превърни думите. Ще излезе: „Не, аз те обичам”. Трябва да знаете да превръщате. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 241)



Като влезеш в едно общество, и да те обидят, трябва да дадеш вид в себе си, че не са те обидили. И най-лошите думи да ти кажат, да не подозираш, че са казали нещо лошо за тебе... Бог казва: „Не си отмъщавайте, защото мое е отмъщението!” Забрави всичко и върви напред! Това не значи, че като минаваш покрай кучетата, няма да чуваш техния лай. Ще чуваш, но ще знаеш, че този лай не е заради тебе. „Нима всичко, което става в едно село, е заради мен? Не е заради мен.” (СЪБОРНИ БЕСЕДИ - 1926 г. - 120)



Каквато обидна или лоша дума да ви кажат, разложете я, както химикът разлага съединенията, извадете горчивите и отровни елементи от нея и оставете само ония, които са необходими за вашето развитие. Това значи да служи човек на Бога с Дух и Истина. Бъдете алхимици в живота, да превръщате лошите и обидни думи в добри. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 201)



Думите, с които хората си служат, крият нещо ценно, даже и да са обидни външно. Не се спирайте върху външните форми на човешкия език, но търсете в тях онези елементи, които лекуват и повдигат човека. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 201)



В старо време българите криели златото си в скъсани торби, в миризливи гърнета, да не внасят съмнение, че тук или там има скрито богатство. Така постъпват и добрите духове. Когато дават на човека някакво богатство, те го скриват в някои обидни, лоши думи, да не го намерят злите същества и да го обсебят. Като знаете това, не се огорчавайте от обидната дума, която ви е казал вашият ближен, но започнете да я анализирате, да извадите добрите елементи, които се крият в нея. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 202)



Обиди ли те някой, не повтаряй думите, които са те засегнали. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 28.10.1989 г.)



„Никога няма да простя на този човек за обидата, която ми нанесе.” Прав си, обидил те е този човек, но какво печелиш, ако не му простиш? Не само, че нищо не печелиш, но пакостиш на себе си. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 82)



Трябва не само да простиш за обидата, но и да заличиш всичко в съзнанието си и спомен да не остане от обидата у тебе. И след това на мястото на лошите думи, които са ти казали, ти постави най-добрите за онзи, който те е обидил. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 31.3.1991)



Господ чувства всяко страдание, което причиняваме на другите. Обиждаш хората и Бог обиждаш. Казваш на едного: „Мразя те!” Бог е при него и те пита: „Знаеш ли, че аз направих този човек? Щом мразиш него, и Мен мразиш”. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 26.02.1991)



Ако претърпяваш всички обиди, след време ще станеш добър приятел с тези, които те обиждат. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА 241)



В Божествения свят няма лоши и обидни думи. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 14)





НАГОРЕ