Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Говоренето

ГОВОРЕНЕТО

ГОВОРЕНЕТО
Алтернативен линк


В окултната наука на

първо място се

изучават законите

на

говоренето








ГОВОРЕНЕТО




Под „говор” разбирам правилна обмяна между двама души. Ако не се въздържаш, това е кашлица. Изобщо всеки процес, в който волята не взима съзнателно участие, е кашлица. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 85)



Докато си празен, докато Истината не е в тебе, мълчи, нищо не говори... Щом Истината влезе в тебе и те напълни, говори, кажи я на всички. (ДВАТА ПЪТЯ - 90)



Човек се раздвоява,… ако знае Истината и не я казва. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 90)



Когато ученият ви говори и разкрива пред вас известна Истина, той ви учи, поучава, хвърля светлина в ума ви върху даден предмет и вие виждате ясно това, което по-рано не сте виждали. Значи светлината ви говори. (ЦЕННАТА ДУМА - 107)



Преди да говориш, дишай дълбоко. Напълни дробовете си с чист въздух и тогава говори. Не спазваш ли това правило, думите ти нямат резултат - нито ти се ползваш от тях, нито другите хора. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 397)



Но затова се иска от човека, първо да възприеме въздуха заедно с праната, с Божествената енергия, която е вложена в него. Като проникне в ума и в сърцето, тази енергия ще даде подтик на човека да се изкаже, да рече това, което е намислил. (ДОПИРНИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА - 134)



Всяка дума, която излиза от устата на човека, произвежда известни трептения, които се наслояват като фина, невидима материя върху онзи, към когото е отправена. Химията, като изследва веществото на телата, не може да улови тази материя, толкова фина е тя. Някога тази материя е ценна като злато; някога тя е като медта, лесно се окислява. Тази материя се среща и в кръвта на човека. (СЪРАЗМЕРНОСТ В ПРИРОДАТА - 190)



Говори ли ви някой човек, изслушайте го внимателно. Той има предвид нещо добро. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 243)



Щом дойда при някой човек, който се дразни, и аз се дразня, иде ми да му се скарам, да му кажа нещо, но то не е мое, от него иде. Казва ми: „Ха, кажи”. Казвам: „Няма да кажа”. Пък като срещна някой добър човек и той казва: „Кажи”. Но и то не е мое. Сега вие говорите, първо се сърдите и вие мислите, че (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 396)



Ако срещнете на пътя си неразумен човек, не му отговаряйте според безумието му. Ако срещнете глупав, не му говорете нищо. На глупавия и на безумния можете да говорите мислено, да не знае отде иде съвета. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 226)



Човек не се е научил да говори. Ако той се научи да говори, тъй както трябва, той ще бъде щастлив, ще бъде радостен. Защото всяка дума, която каже, изведнъж ще стане... Каквото каже, ще стане. (ПЪРВИЯТ МОМЕНТ НА ЛЮБОВТА - 187)



Човек едва сега учи да се разговаря със себе си, т. е. да говори на себе си. Велика наука е човек да говори на себе си! (КОЗАТИВНИ СИЛИ - 94)



Какво говоря аз и какво говорите вие, и това се знае. Разумният свят хроникира всичко. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 305)



Чрез устата, човек създава бъдещето си. Ако говорите разумно, вие си приготвяте светло бъдеще. Ако не говорите разумно, вие си приготвяте лошо бъдеще. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 39)





НАГОРЕ