Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Новият морал

НЯКОИ ПРАВИЛА - С ЩЕДРОСТ

С ЩЕДРОСТ
Алтернативен линк


С ЩЕДРОСТ





Щедростта е Божествено качество... Давай, не в размерите, които Бог дава, но в човешките размери. Имаш или нямаш възможност да даваш, дръж поне в ума си мисълта, че трябва да даваш... Как може сиромахът да стане богат? Чрез щедростта... Като развива в себе си щедростта, той най-после ще стане богат. Щедростта не се изразява само в материално даване. Човек трябва да бъде щедър и в думи, и в чувства, и в добри мисли и постъпки. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 230).



Щедрост, която не е приложена на място, причинява ред пакости и нещастия. (ДА ИМ ДАМ ЖИВОТ - 146).



Ако аз ви дам пет, десет или сто лева, това не е щедрост. Може да ги дам от срам, от немай-къде или положението ми ме кара да ги дам, но всичко това още не е щедрост. Причината, която ме е подбудила да ги дам, не е щедростта. (МОК - ІІІ г. - 30 лекция - 227).



Когато обират някого, това показва, че той не е бил щедър. Днес чрез насилие го заставят да дава. Кражбата съществува по причина на това, че хората не са щедри. Ако хората бяха щедри, никакви кражби нямаше да съществуват. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 86).



Ако някой човек е щедър и дава на всички, това подразбира, че Бог го е определил за разпоредител на неговите блага. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 220).





НАГОРЕ