Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Новият морал

НЯКОИ ПРАВИЛА - С УВАЖЕНИЕ

С УВАЖЕНИЕ
Алтернативен линк


С УВАЖЕНИЕ




Кои са причините, които карат хората да бъдат недоволни едни от други и да търсят възможности да се отдалечат? - Неуважението и непочитанието. Всеки иска да бъде уважаван и да го ценят. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 341).




Да отстъпиш мястото си на някого, това значи, да имаш уважение към този човек. Това е външната страна на уважението. Да уважаваш човека, това значи, да му отдадеш правото, което му се пада... Между обичта и уважението има такава връзка, каквато между силата и страха. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 342).




Първото нещо, което се изисква от всички, е да храните помежду си взаимно доверие и уважение. (ОТНОШЕНИЕ НА ПРИСТИТЕ   ИСТИНИ - 90).




Срещнете ли един човек, който има дълбоко уважение към другите, всички ще го считат за слаб човек и ще се качат на главата му. Учтивият човек, който уважава и почита хората, преди всичко е кротък, внимателен, зачита времето на другите, не го отнима без работа, не го забавлява с празни приказки. (МОК - IV г. - 30 лекция - 47).




Ако искаш да те уважават, трябва да уважаваш. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ -66).




Който уважава хората, уважава и себе си и който уважава себе си, уважава и хората. Това правило трябва да поставите като основа в живота си. (МОК - IV г. - 30 лекция - 58).


  

Само онзи човек се уважава, от когото блика живот, енергия. (ТРИТЕ ПОСОКИ -167).




Търсиш слава от хората. Обаче, те ще те славят и уважават дотолкова, доколкото можеш да им направиш някакво добро. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 198).




Властта е преходно нещо. Днес си на власт, утре ще я изгубиш; днес имаш пари, всички те почитат и уважават, но щом изгубиш парите си, с тях заедно губиш и уважението. Докато човек крепи щастието си върху физически неща, той всякога ще бъде нещастен. Щастието иде от вечни, от постоянни неща. (ДОБРИ И ЛОШИ УСЛОВИЯ - 51).




Човек уважава този, когото обича. На него може да служи, да помага. Щом не обича някого, нито му служи, нито го уважава. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 342).




Кога учителят се ползва от уважението на своите ученици? - Когато от ума му излиза светлина, която учениците могат да възприемат. - Кога учителят обича учениците си? - Когато възприемат светлината, която той им дава. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 121).




От всички хора се изисква разумно уважение. Това е една от благородните черти, която човек трябва да развива на Земята. От вас се изисква разумно уважение. ( МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 08.04.1988 г.).




Взаимно уважение - това е една от най-благородните черти, която човек трябва да развие на Земята... Върху взаимното уважение почива разумният живот. (МОК - IV г. - 22 лекция - 88).




Почнете да се уважавате, да виждате доброто във всинца. Вие имате заложени дарби и да видите какво Бог е вложил във вас... Всеки носи нещо специфично хубаво, което друг не може да носи. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС - 216).




И тъй, през тази година, всички трябва да придобиете качеството на взаимно уважение и почитание един към друг. Учтивостта, уважението е вътрешно морално качество на човека. Който уважава хората, уважава и себе си. И който уважава себе си, уважава и хората. Това правило трябва да поставите като основа в живота си. (МОК - IV г. - 30 лекция - 56).




Както искаш да те уважават, тъй и уважавай. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ – ІІ т. - 186).




Във всеки човек има нещо хубаво. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС - 216).







НАГОРЕ