Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Новият морал

НЯКОИ ПРАВИЛА - БЕЗ СЪМНЕНИЕ

НЯКОИ ПРАВИЛА
Алтернативен линк


БЕЗ СЪМНЕНИЕ



Какво има да се съмнявате? Съмняват се само онези, които нямат истински познания. Които имат познания няма какво да се съмняват. (ООК – ІІ г. – 30 лекция - 8).



Кое още спъва човека? - Съмнението. Днес повечето хора се съмняват в родителите си, в братята и сестрите си, в приятелите си - навсякъде съществува съмнение. Няма по-голямо мъчение от това да се живее в съмнение и недоверие. Дето отсъства Любовта, Мъдростта и Истината, съмнението се явява като вътрешен резултат на живота. Когато Любовта се оттегли от живота, като резултат иде престъплението; когато Мъдростта се от тегли, на нейно място иде невежеството; когато Истината се оттегли, вместо нея иде робството и ограничението. (СЪБУЖДАНЕ- 121).



Съмнението е признак на това, че човек не разбира дълбоките причини на нещата. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 27).



То е неуловимо и с микроскоп не се вижда, но влезе ли веднъж в ума на човека, то влече след себе си ред погрешки. Не се ли освободите от съмнението, дарбите на вашия ум, на вашето сърце и на вашата душа, не могат да се развиват правилно. ( СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА   - 36).



Когато човек се съмнява в другите хора, той започва да се съмнява и в себе си, в своята сила, в своята вяра, в своята любов. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 27).



Съмнението в човека представлява накупление от чужди мисли, които смущават неговото сърце и неговия ум. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 27).



Съвременните жени са готови да напуснат мъжете си, но не и съмнението. Не, съмнението напуснете! Жена напуща мъжа си, а съмнението не напуща; мъж напуща жена си, а съмнението не напуща... Съмнението напуснете, не мислете повече за него. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 29).



Дойде ли във вас известно съмнение, запитайте се: „Защо се съмнява?”... Разглеждайте съмнението научно, като един елемент с неговите свойства и условия, при които се явява и т. н. (МОК - IV г. - 19 лекция - 30).



Красивият живот в човека е в сила да се справи със съмнението. (СВЕТЛИНА на МИСЪЛТА - 28).



Човек с човека може да живее добре, ако между тях няма никакво съмнение. (МНОЗИНА КАЗВАХА - 132).



Самоосъждане между вас да няма. Това е необходимо, за да се образува между вас известна хармония. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1921 г. - 101).





НАГОРЕ