Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Новият морал

НЯКОИ ПРАВИЛА - С ПОЧИТАНЕ

С ПОЧИТАНЕ
Алтернативен линк


С ПОЧИТАНЕ



Ако е въпрос за привидно почитание, то лесно се отдава... Почит ли е това? И жената може да върши лоши работи зад гърба на мъжа си, а външно да го почита. Почит ли е това? Това е лицемерие. Хората са свикнали на това лицемерие и се радват на външното почитание... Почитанието трябва да излиза от дълбочината на човешкото сърце. Разумни отношения трябва да има... Разумни отношения са нужни навсякъде. (КОЙТО ДОЙДЕ ПРИ МЕНЕ - 143).



Ако храната, мислите и чувствата на човека повдигат неговия ближен, те са на място. Ние ги наричаме Божествени. Понякога мислите и чувствата на едного повдигат ближния му, а той сам пада. И те са на място. За предпочитане е, обаче човек да се храни с такива мисли и чувства, които да повдигат, както него, така и неговите ближни. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 116).



Съвременните хора искат почитание, без да бъдат нежни и внимателни към другите. (КОЙТО ДОЙДЕ ПРИ МЕНЕ - 145).



Между стари и млади, старайте се да си отдавате почитание един на друг, защото вие не знаете кой от вас е стар и кой млад. Някои от вас са живели по-дълго време, имат по-големи опитности, те са по-стари. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1921 г. - 103).



Надпреварвайте се в почит! Първата черта и за младите, и за старите е да се надпреварвате в отдаване на почит. (ООК - III г. - 24 беседа - 21).





НАГОРЕ