Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Новият морал

НЯКОИ ПРАВИЛА - В ОБЩЕСТВОТО

В ОБЩЕСТВОТО
Алтернативен линк


В ОБЩЕСТВОТО





Влезе ли в едно общество, човек е длъжен да спазва реда и порядъка, който съществува там... Следователно, докато има отношение към индивидите, към обществата и към народите, човек трябва да се съобразява с техните нрави и обичаи. Човек трябва да има отношение към лица, общества и народи, които стоят по-високо от него. В този случай, той ще спазва техните прави и обичаи, ще се подчинява на известни условия, но същевременно се ползва от тях. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ  - 164).



Съвършеният, като влезе, предава своето настроение. На всички същества той предава своето разположение... Той се радва на себе си и на всичките хора. Той предава на другите своето разположение... Всички имат неговото разположение... Ние, като влезем някъде, предаваме своето разположение и казваме: „Лоши са хората”. Казвам: Лоши сме ние, които сме предали своето настроение.  (НАУКА ЗА ЖИВОТА - 11).



Щом влезете в едно общество, когато хората нямат добро разположение към тебе, веднага се дразниш. Щом имат добро разположение, добър си. (НАУКА ЗА ЖИВОТА - 12).





НАГОРЕ