Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том ІI, 2006

МИЛОСЪРДИЕ

Алтернативен линк


МИЛОСЪРДИЕ




Сега ние имаме в живота си една велика задача: да научим хората да бъдат милостиви не само към хората, но и към животните, и към растенията. Туй е великият Божи закон!

“Волята Божия”, стр. 22-23; 27



Милосърдието е свързано със закона на Любовта. Без милосърдие не можеш да бъдеш щедър.

“Числото тринадесет”, стр. 181; 183



Любовта винаги носи след себе си омраза: ако обичаш Доброто, ще мразиш злото; ако обичаш злото, ще мразиш Доброто. Следователно Любовта сама по себе си не може да разреши въпроса и да донесе спасение на хората, ако не е придружена с постоянно отбягване на нейната противоположност. Тогава кой ще спаси света? Ангелът на Любовта, придружен от Ангелът на милосърдието. Само в милосърдието няма сянка, само в Божественото милосърдие няма раздвояване. Трябва да се учим на закона на милосърдието.

“Милосърдието”, стр. 91; 201



За да излезе от егоизма си, човек трябва да развива центъра на милосърдието. Егоизмът се уравновесява с милосърдието. Само милосърдието е в състояние да въздейства на човешкия егоизъм. Колкото да е гениален, човек неизбежно ще мине през двата полюса на живота: егоизъм и милосърдие. Това е неизбежен закон за всички хора.

“Път към свобода”, стр. 75; 52



Щастието на човека се крие в работата му за ближните. Ако си разумен и се грижиш за благото на своите ближни така, както за своето благо, всички ще те обичат: домашните, приятелите ти, обществото и т.н... Закон е: Искате ли да проявите Любовта си, целувайте онези, които нямат майки, бащи, братя и сестри.

“Аз и Отец едно сме”, стр. 202; 80



И като мъж, и като жена, ти трябва да живееш добре, да създадеш условия за забогатяване. Тъй щото, ако жената е богата, това показва, че в миналото като мъж е живяла добре. Днес се радва на придобивките си. В един живот не се придобива богатство. Ако и мъжът е живял добре, и като жена, и като мъж, той ще запази богатството си. Който не живее добре, губи богатството си и се превръща на крава, за да изучава закона на милосърдието. Същевременно тя изучава и закона за безкористието.

“Реалност в Любовта”, стр. 53; 141







НАГОРЕ