Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том ІI, 2006

МАЛКИТЕ ВЕЛИЧИНИ

Алтернативен линк


МАЛКИТЕ ВЕЛИЧИНИ




Започнете първо с малките величини... Започнете в живота си с най-малкото право, което ви се дава. И в науката е същият закон. Започнете с най-малкото знание, не с голямото.

“Тониране”, стр. 122; 136



Малкото винаги може да опиташ, голямото не винаги може да опиташ. Казвам, затуй в Природата има един закон: БОГ ни дава малките неща, които опитваме, защото всички големи неща са градени върху малките. Каквото е малкото, такова е и голямото.

“Измерения”, стр. 240; 150



Един орех можете да го носите в джоба си и сте в безопасност, няма да пострадате. Но ако един ден вие посадите този орех и той стане голям орех с гъста сянка, под която вие един ден си почивате, той така ще ви изненада, ще ви причини такава вреда, която за цял живот ще я помните. Кой е виновен? Голямото благо. Малките блага не вредят. Същият закон се отнася и до дарбите. Големите дарби пакостят на хората.

“Сила, благородство, светлина и доброта”, стр. 147; 146



Човек, който иска да работи с Любовта, той трябва да изучава малките усилия, микроскопическите усилия, които трябва да прави в света.

“Без кал!”, стр. 255; 160



Природата, като възпитателка, не представя табула раза – бяла, ненаписана книга. В нея се разрешават най-трудните задачи. Като знаете това, не пресилвайте нещата. Започнете с най-малкото. Нека то постепенно да расте и се увеличава. Такъв е законът.

“Неделими неща”, стр. 144; 196



Стремете се от всяка лекция да придобиете поне микроскопическо знание. Това е приложение на закона за малките величини. Започнете от малкото и постепенно вървете към голямото, към Великото.

“Малкият повод”, стр. 96; 56



Големите работи са създадени за хората. БОГ създал малките работи за Себе си, пък големите работи за хората. Но вижте какъв е законът: Големите работи на могат да станат по-големи. Големите работи може само да се смалят; малките работи може да се увеличат само. Малките работи по-малки не могат да станат.

“Малката Любов”, стр. 235; 168



Казвам: трябва да се изучава закона на малките величини. Не само да се говори за тях, но да бъдете сведущи.

“Неделими неща”, стр. 132; 196



Казвам: разчитайте на онова, което ви е дала Природата... Не разполага човек със средства. В Природата съществува друг закон. Малкото благо привлича многото... Малкото разумно благо само по себе си привлича голямото.

“Прилежание”, стр. 81; 178



От малките работи са станали и големите.

“Най-лесната работа”, стр. 176; 195



Питам: какъв е законът, когато се ражда едно дете? Как започва то? Това дете започва с най-малките възможности, започва като една микроскопическа семка някъде. Също така е и с идеята. Може да се засее една микроскопическа Божествена идея вътре във вас. И вие казвате: “Нищо няма да излезе от нея”. Но вие оставете тази идея да работи и тя ще възрастне.

“Пътят на добрите постижения”, стр. 143; 205






НАГОРЕ