Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Любов и Обич

ДАРОВЕТЕ НА ЛЮБОВТА

Алтернативен линк


ДАРОВЕТЕ НА ЛЮБОВТА






















Трябва да знаете кои са подаръците на любовта. Тя носи: живот, светлина, топлина, свобода, сила, красота, здраве, благородство, носи всичко хубаво, всички добродетели. И най-изопачената любов носи благословение. Любовта носи мъдрост и истина... Тя образува Свещения огън... Всичко хубаво в човека се събужда от Любовта. Един човек, който обича, приема и предава на другите Божествените сили. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 107)



Любовта е врата, през която човек влиза в живота. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том - 107)



Любовта е велик процес, който постоянно усилва светлината на човешкия ум, топлината на човешкото сърце и силата на човешкото тяло. Любовта прави човека съвършен. Любовта е причина за вечното подмладяване, за вечното обновяване на човешката душа. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 61)



Сили се придобиват само с любовта... Любовта прави хората силни, а не меки. Меките хора са влюбени. (ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ БОЖИЕ - изд. 1898 г. София - 511)



Любовта с език не се предава. На съвременния наш език е немислимо да предадеш една идея на любовта. Една Божествена идея така трябва да се предаде, че да те разбере всеки. Ако искаш философски да предадеш една мисъл - може, но любовта се предава чрез контакт, чрез допиране. Тя се предава от живот в живот. Онзи, който те люби, не говори, той те пипне и ти чувстваш, че в тази душа има любов. Ти знаеш, че в това пипане има нещо свещено, един свещен трепет се разлива в душата ти. Проговори ли ти, нищо не остава в тази ръка, всичката тази красота изчезва като че небето се дига, и ти оставаш, като Адам и Ева, гол. Аз съм го хванал, а той ме пита, казва ми: „Кажи ми една дума, обичаш ли ме?” Щом ме питаш, ти не вярваш вече. В твоя ум има изопачена мисъл. „Ама ти обичаш ли ме?” — Изопачен ум имаш. „Ама говориш ли ми истината?” - Е, хубаво, нима ако ти кажа, че говоря истината, не мога да те излъжа? Мога хиляди пъти да ти кажа „обичам те” и пак да не те обичам. Това не е доказателство. А онзи свещен трепет, който мога да предам на душата ти, като те пипна, нима това не е доказателство? (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 95)



Защо Любовта носи тези дарове? Защото при Любовта сме в хармония с целия Космос и енергиите на Цялото се вливат в нас и внасят подем и обнова. Когато някой те обича, ти си градина, той пуща вода към теб и всичко в теб се разцъфтява. Когато не те обича, запушва вадата и тогава ти познаваш, че не те обича... Защото щом се отбие, идат всички нещастия. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 107)



Когато обичаш другите хора, ти им даваш Живот чрез своята любов. Първо тази любов ще внесе всички блага и живот в теб, после - в другите, които обичаш. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 104)



Като изучавате живота, ще видите, колко е важна любовта. Ако майката няма любов към сина си и ако бащата няма любов към дъщеря си, тогава животът на майката и бащата се скъсява. И обратното е вярно. Питаш: „Защо трябва да обичаме?” Ще ти се продължи живота, ще станеш щастлив. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 107)



Щом нервната му система е разстроена, любовта е далеч от него. Любовта регулира всички енергии в човешкия организъм. (човешкият и божественият свят - изд. 1940 г. София - 58).

Първото нещо, което любовта ще внесе, то е истинското здраве. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София – 174)



Любовта преобразява, както този, който обича, така и онзи, когото обичат. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 51)



Като дойде любовта, човек всестранно се обновява. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 109)



При любовта цялото тяло се изменя пропорционално. И носът се изменя, и веждите се изменят, очите се изменят. Изгубиш любовта - пак става промяна. Като премеря врата, ще видя дали е изгубил любовта. Като премеря и има три-четири милиметра повече, фактическата любов е там. Тя не се е изгубила. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 337)





НАГОРЕ