Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том ІI, 2006

ДИШАНЕ

Алтернативен линк


ДИШАНЕ






Един велик, разумен закон регулира дишането на Земята и на всички живи същества, които живеят на нея. При това, ако ритмусът в дишането на хората съвпада с ритмуса при дишането на Земята, в техния живот настава пълна хармония... И Слънцето диша.



“Доведете ми го тук”, стр. 227; 80



В Индия йогите са създали цяла школа за дишането, в която изучават ритмичния закон за дишането. Те търсят ключа на дишането, защото е изгубен. Но и досега не могат да намерят ритмуса на дишането на сърцето. Туй дишане, което индусите правят, не е ритмично... Да хвалите Господ, то е законът на дишането.



“Вечният порядък”, стр. 155, 156; 97



Доброто дишане в Природата има определен закон... През носа е доброто дишане. Когато превърнем дишането в нормално състояние, то трябва да става много правилно и хармонично.



“Двете течения”, стр. 259; 144



Във въздуха има известна животворна енергия, която помага pа кръвообращението и за пречистването на кръвта. И дишането се подчинява на известни закони. Ако човек диша плитко, той не може да се ползва от приетия въздух. Ако диша дълбоко, въздухът, който приема, ще може да извърши добра работа.



“Неизбежният път”, стр. 69; 153



За да диша свободно, човек трябва да знае законите как да излезе от херметически затворените условия и да поеме чист въздух отвън.



“Функции на човешкия организъм”, стр. 312; 82



Когато дишането става правилно, тялото е здраво, а щом дихателната система не е правилно развита, дишането е неправилно и децата са нездрави.



“Молитва”, стр. 61; 201



За да бъде здрав, човек трябва да диша дълбоко, да поема въздух с целите дробове. При дишането, заедно с въздуха, в дробовете влиза известна енергия. Колкото по-дълбоко е дишането, толкова по-голямо количество енергия влиза в дробовете, която, заедно с въздуха, обхваща всички белодробни клетки и помага за доброто пречистване на кръвта.



“Естествен ред на нещата”, стр. 3-4; 84



Ще поемаш и изпущаш плавно въздуха. Ще поемаш въздух през лявата ноздра и ще го изпущаш през дясната. И обратно: ще поемаш въздух през дясната ноздра и ще го изпущаш през лявата.



“Живот, мисъл и воля”, стр. 118-119; 105



Силата на човека зависи от правилното дишане. Да знае човек как да диша, това значи да владее законите на дишането. Заслужава човек да посвети цял живот, за да се научи да диша правилно. Болестите, страданията, неуспехите в човешкия живот се дължат на неправилното дишане. Когато се научите да дишате правилно, всичките ви работи ще се наредят добре.



“Общи и специфични идеи”, стр. 101; 92



Вярата е закон, свързан с дишането.



“Закон на вярата”, стр. 145; 153



Препоръчва се лекцията “За дишането”; 164






НАГОРЕ