Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Близост между хората

МАЙКА

Приятел
Алтернативен линк


МАЙКА




Най-възвишената, най-силната дума в света е „майка.” (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО – изд. 1942 г. София - 75). „Майка” подразбира закона на любовта. Когато вие възприемате любовта ще разберете майчинството... Всеки може да бъде майка, но само, когато Любовта се прояви в твоята душа. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 6). Как ще познаете майката? Майката - това е най-възвишеното на Земята, значи, Христос подразбира Любовта - то е майката, която всичко жертва. Христос подразбира Любовта, реализирана на Земята. Любиш ли, майка си. Да родиш - още не значи, че си майка... Раждането е едно предисловие на майчинството. Ако сърцето на онази майка не е пълно с любов, тя не е майка. Съвременните майки познават своите деца само по форма. Някои едва сега са почнали да ги познават по съдържание, а по смисъл - ще трябва още хиляди години. А за Духа, които е дошъл, той може да се познае само в новата култура. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 3).



Трябва ли да оставите обработването, т. е. възпитанието на човешката душа в ръцете на невежите? Не, начело трябва да излязат възвишените и благородните хора, със светли умове и чисти души. В бъдеще, майките, които ще раждат, трябва да бъдат добри, разумни, с просветен ум. Те представят онази почва, на която ще се обработват пръчките. Днес гледат майките да бъдат външно физически здрави, а доколко са здрави умствено и сърдечно, доколко волята им е възпитана, на това най-малко или никак не се обръща внимание. (ЖИВИЯТ ГОСПОД - изд. 1943 г. София - 4).



Единственото същество, което може да оправи кривите мъже и жени, момци и моми, това е майката... Кога майката може да направи това? Не след като роди детето си, нито като бременна, а най-малко сто години преди да стане майка... Децата, които още не са родени... майката предварително може да въздейства. Като невидими, те съществуват във вид на желания и мисли, с които тя е живяла в далечното минало, достатъчно е да сгъсти желанията и мислите си, да ги превърне в течни и твърди тела, за да станат реални и видими за всички. (СИЛА И ЖИВОТ II г. - изд. 2006 София - 440).



За да се роди едно дете, бащата и майката трябва да са работили съзнателно ред поколения върху себе си, да са събрали материал за съграждане на една здрава, хубава къща за детето. (тялото му). (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ – изд. 1940 г. София - 55).



Девет месеца майката учи детето в утробата си. Преди това още, майката и бащата са го възпитавали. Тяхната любов не е нищо друго, освен възпитанието на детето, което ще родят. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 120).



Майката ражда няколко деца. Тя се грижи за всички: храни ги, облича ги, учи ги. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 155).



Ако майката и бащата се повдигат, с тях заедно се повдигат синът и дъщерята. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 185).



Каквото майката носи в себе си, тя го предава на дъщеря си. Същото се отнася за бащата и сина. Ето защо, синът и дъщерята трябва да благодарят за благата, които получават от майка си и от баща си. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 282).



От децата се съди за развитието на майката и бащата. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 295).



Само майките могат да спасят света... Всички свещеници, проповедници, учители, управници трябва да се обединят около майката. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - София - 75).





НАГОРЕ