Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Близост между хората

ПРИЯТЕЛЯТ

Приятел
Алтернативен линк


ПРИЯТЕЛ



ПРИЯТЕЛЯТ




Всеки човек иска да има приятел, с когото да споделя своите мисли и чувства. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТА - 102).



Сега аз срещам мнозина, които се оплакват, че нямат приятели на Земята, Чудна работа. Да живееш толкова време на Земята, че да нямаш един приятел. Според мене, ако човек няма един приятел, то в моите очи той не минава за добър човек. Казвам: Няма човек на Земята, който да няма поне един приятел. Това не е вярно, че няма нито един приятел. Поне един приятел има - това е Бог. Поне един приятел има - това е Христос. Поне един приятел има - това са светиите. Поне един приятел има - това са всички гениални хора, които са работили и работят за човечеството. Срамота е човек да каже, че няма нито един приятел. (път на зазоряване - 91).



В живота всички ония, които помагат в нашето развитие, в каквото и да е направление, те са приятели. (сила и живот – v серия - 95).



Приятел е само онзи, който е готов да се жертва за вашето повдигане. (дваТА ПЪТЯ - 63).

Ако за приятел изберете човек, с когото се схождате по ум и сърце, вие ще влезете във връзка с разумни същества от по-висока йерархия. Ако приятелят ви е със сърце и ум от по-нисък уровен, вие ще се свържете със същества от ниска йерархия. (великото и красивото - 201).



Докато не намерите Божественото в човека, не бързайте да правите връзка с него. Връзката, приятелството с хората трябва да почива на Божественото у тях. (отиване и връщане - 63).

Двама души могат да бъдат приятели, когато имат три допирни точки: на физическия, в духовния и в Божествения свят. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 225).



Като срещнете човек, когото считате за приятел, ще си зададете въпроса: „Този човек, този приятел, който влиза в моята система, ще помрачи ли моето слънце или няма да го помрачи?” Ако помрачи вашето слънце, дръжте го настрана; ако не го помрачи, приемете го за приятел. (праведният - 50).



Аз наричам приятел този, който не само в един живот ми е приятел, но който ми е приятел от момента на излизането ми от Бога до момента на връщането ми в Бога. (изворът на доброто - 166).



За да те привлече някой, причината се крие в Божественото Начало в него. (новият светилник - 95).



Човек е огледало и според това, дали по-ясно или по-мъчно представя нещата, толкова те са по-приятни, по-приветливи или по-неприятни и неприветливи. Ако огледалото те представя добре, ти го наричаш приятел. Ако не те представя добре, не го считаш за приятел. Ето защо, като се срещнат две огледала, т. е. двама души, те трябва да имат ясна представа един за друг, взаимно да се стимулират. Не се ли стимулират, отношенията им не са правилни. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 95).



Материалните блага са разменна монета във физическия свят, добрите приятели и чувства са разменна монета в духовния свят. (възможности за щастие - 230).



Някой има само един приятел, който го обича, но зад него се крият още хиляди приятели, за които той никога не е помислял. Хилядите приятели влизат в един приятел, когото виждате и който ви подтиква. Ще видите, че зад един ваш приятел стоят хиляди негови приятели, негови деди и прадеди. Ако се върнете до Адама, ще видите тази нескончаема редица от ваши приятели. Всички души са свързани в едно неразривно цяло. (СЪБУЖДАНЕ - 313).





НАГОРЕ