Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Близост между хората

БРАТ

Брат
Алтернативен линк


БРАТ



На Земята най-възвишеното - това е брата, сестрата и майката. (сила и живот - IV серия - изд. 1922 г. София - 1).



Думите „брат” и „сестра” са Божествена идея, те са много по-велики понятия от онези, които ние схващаме и разбираме. (сила и живот - ІІ том - изд. 2006 г. - 256).



Брат е онзи, който обича живота, знанието, светлината и свободата, както за себе си, така и за другите. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 262).



Вашата душа ще бъде посредницата да ви направи братя и сестри. Само душата ви, а не друга някоя сила е в състояние да направи това. (сила и живот - ІV серия - 16).



Брата ще познаеш, когато си наранен, когато си в нещастие, той ще те прегърне, целуне, ще те заведе у дома ти. Така и сестра ти. (сила и живот - ІV серия - 3).



Когато сестрата влезе в държавата на брата, длъжна е да се подчинява на неговите закони. И когато братът влезе в държавата на сестрата, длъжен е да се подчинява на нейните закони. Това са отношения, които трябва да се спазват. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 322).



Връзвай брат си с любов, развръзвай го с мъдрост и му съдействай в доброто. Това е учението, което ние трябва да приложим навсякъде. (Сила и живот - IV серия - 289).



Искате ли да хармонизирате живота на ума, на сърцето, на волята, на душата, на духа, турете за основа на живота си идеята за братство и приятелство. (светото място - 19).



Внесете братството навсякъде. (НОВИЯТ ЧОВЕК – 128).



Всички трябва да знаете, че Братството, което търсите, не е на Земята; то е горе, в невидимия свят. И хората на Земята могат да бъдат братя дотолкова, доколкото те са носители на идеите, които това Братство проповядва. (КОЗАТИВНИ СИЛИ - 97).



Който е господар на своите мисли и чувства и може да служи на своята разумна воля, той е истинският човек. Той е човекът, който ще се роди в бъдеще и ще носи светлата идея за братство и равенство между хората. (делата божии - 241).



Христос казва: „Който изпълнява волята на Отца моего, той ми е брат.” Значи едно от условията е това. Трудно условие е да бъдеш брат или сестра. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - 3)



Който не може да живее като брат и сестра, той не може да бъде гражданин на Новото Царство на Земята. (новият ЧОВЕК - 129).





НАГОРЕ