Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Близост между хората

ОТНОШЕНИЯ

БЛИЗОСТ МЕЖДУ ХОРАТА
Алтернативен линк


ОТНОШЕНИЯ




В Природата съществува закон на отношения: отношения между формите и между силите или енергиите... Те могат да бъдат разумни и неразумни, хармонични и дисхармонични... Когато отношенията са разумни и хармонични, навсякъде в живота виждаме растеж. Хармоничните отношения произвеждат живот, а дисхармоничните - смърт. (ОПРЕДЕЛЕНИ ДВИЖЕНИЯ - 146).



Съвременните хора не разбират законите на живота, вследствие на което нямат правилни отношения помежду си. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - изд. 1938 г. София - 88).



В какво се заключава правилния живот? - В правилните отношения на човека към Бога, към своя ближен и към себе си. Мнозина казват, че не се интересуват от това дали хората около тях живеят добре. Така не се говори. Ще се интересуваш от живота на своя ближен, защото си свързан с него. Всички хора са свързани помежду се като скачени съдове. (трите родословия - 46).



Има съзнателни и несъзнателни отношения. Съзнателните отношения съществуват само между същества с пробудено съзнание. (път към живота - 106).



Духовните отношения повдигат хората, физическите ги събарят. (естествен РЕД НА НЕЩАТА - 25).



Не можете ли да образувате хармонични отношения помежду си, вие не сте готови за нов живот. (естествен ред на нещата - 29).



Какво виждаме днес в света? Отношенията между хората изобщо се основават на някакъв интерес. Рядко се среща човек, който да обича истински - повечето хора обичат някого или за знанието, или за богатството му, или за положението, което той заема в обществото. Каже ли някой, че ви обича, питайте го за какво ви обича; пък и сами ще разберете, че той ви обича или за знанието, или за богатството или за външността - изгубите ли тези качества, и любовта му изчезва. Следователно, обичайте човека заради същински човек в него, който представлява лъч, излязъл от Бога. Намерите ли истинския човек, вие можете да го обичате, без оглед на външните му качества - той е ваш брат и ваша сестра. Светът ще се оправи, когато хората се обичат по този начин. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 447).



Когато хората са свързани, трябва да бъдат отстъпчиви. Днес няма хармония между хората, защото никой не иска да отстъпва. Всеки казва за себе си, че е прав. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 295).



Ако с никого не си в дисхармония, ти си гений, светия, велик човек. Дето минаваш, вратите сами ще се отварят пред тебе и всичкото богатство на света ще бъде на твое разположение. Каквото намислиш, ще стане, по единствената причина, че си в хармония със себе си, със своя ближен и с живата природа. (ФАКТОРИ В П РИРОДАТА - 167).



Задачата на низшите астрални същества, като паразити, е да черпят готови сокове от висшите същества... За да устоявате на нападенията на астралните същества, трябва да се групирате по няколко заедно, да създадете помежду си хармонична среда, в която да действа Любовта. Тя е оръжие против всички външни и вътрешни нападения. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 23)





НАГОРЕ