Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том I, 2005

ЧИСТОТА

Алтернативен линк


ЧИСТОТА




Любовта премахва всички слабости и недъзи. Тя е особено космическо течение, което минава през всички живи същества. Колкото по-правилно се приема и предава тази енергия, толкова по-здрав е човек.



“Линиите на ума и на сърдцето”, стр. 53; 63



Ще ви приведа един закон. Ако вие подпушите един извор, който тече из камениста почва, като поставите тиня по пътя на тази вода, тинята ще може ли да устои на бистрата вода? Коритата на бистрите балкански потоци винаги се изчистват. Питам: ако Божията Любов минава като извор през вашата душа, може ли някога да остави в нас някаква утайка? Никога! Тя ще изчисти утайките и всякаква грапавина съвсем ще изглади. Затова именно най-първо Любовта трябва да мине през душите ни, за да изчисти всичко. Животът е потребен за измиване на утайките.



“Късият път”, стр. 225; 38



Ако Любовта е среда, в която ние живеем, питам: рибите пият ли вода? Пият. Рибите пият най-много вода. Водата в тях постоянно минава през хрилете им. Такова е положението на онези, които живеят в Любовта. Да кажем, че синът ви е напълнил устата си с вода, разумно ли е да пиете вода от неговата уста? Не е разумно. Не пийте вода от устата на другите хора! Този е първият закон, с който можете да урегулирате живота си. Защо? Защото вие сами можете да бъдете в тази среда на Любовта, сами можете да я проявите и да не чакате други да ви потопят в тази среда, нито да ви дават да пиете вода от устата си. С БОГА всякога можете да живеете и с Него всякога можете да се разбирате напълно. Вие живеете в Любовта. Нищо в света не е в състояние да ви раздели от тази Любов.



“Дето и да идеш”, стр. 196-197; 38



Без Любов нещата нямат име, те са безименни. И безсмъртието се дължи на същия закон. Дето е Любовта, там е и безсмъртието. Вие искате да влезете в Царството Божие, да придобиете Вечния Живот. Как ще го придобиете? Чрез положително знание и абсолютна чистота. Който се е домогнал до основния закон на Любовта, той е придобил вече това знание и тази чистота.



“Устойчиви съединения”, стр. 131; 54



Добро



Вие трябва да разбирате Любовта, защото чрез Любовта иде силата в света, иде знанието, иде и добротата. Доброто е плод на Любовта.



“Понеже ви казах това”, стр. 480; 134



Който търси закона на Любовта, във всички противоречия той трябва да вижда Доброто.



“Най-голямото веселие и най-малката радост”, стр. 112; 54



И злото търси Любовта в света, и Доброто търси Любовта – тя ги направлява. Любовта седи над тях и затова се казва, че чрез закона на Любовта всичко може да се подведе под един закон, който подчинява и злото, и Доброто.



“Произход и значение на светилника”, стр. 162; 120



Доброто се усмихва, а Любовта говори. Любовта те хваща с двете си ръце, и ти ще се запалиш от всички страни. Като започне да ти говори, ти ще се запалиш отгоре до долу и ще се превърнеш на пламък. Целият свят ще се освети от този пламък и всички ще те видят. Който разбира закона, казва: “Благословение е да те освети Любовта”. Който не разбира закона, казва: “Отиде човекът, изгоря”.



“Обич и знание”, стр. 225; 89



Когато истинският закон на Любовта проникне, тогава Любовта има нужда от злото. Злото, омразата, това са въглища, Любовта се радва, че има такива работи, и тургва в своята пещ, и работи, но когато няма Любов, тия горения стават по друг начин и разрушават.



“Без БОГА и без Любов не може”, стр. 92-93; 206



Цял живот може да постите, постоянно да се разкайвате, но нямате ли Любов, Царството Божие е далеч от вас. Да се покаеш, разбирам да разтвориш сърдцето си и да възприемеш Любовта вътре в него, друго покаяние не разбирам. Според този велик закон вие трябва да обичате еднакво и Доброто, и злото – там е силата на човека.



“С Любов се взима”, стр. 232; 201



В момента, в който престане да действа законът на Любовта, злото идва. Змията може да ви ухапе. Ако мисълта е проникната от закона на Любовта, нищо не може да ви ухапе, но когато съзнанието не е будно и вие се увлечете, тогава грехът може да ви нападне.



“Добро и човещина”, стр. 253; 109



При изпълнение на дадената задача, ще спазвате един закон. Той е следният: Прави Добро най-първо на този, когото обичаш. Сутрин, като станеш, направи Добро на този, когото обичаш, защото към него ти имаш естествено разположение. Направиш ли на него Доброто, ти ще можеш да го направиш и на този, когото не обичаш.



“26август, сряда”, стр. 21; 37



Онзи, който отстъпва, е юнак; а онзи, който не отстъпва е баба.



“Моята заповед”, стр. 7; 30



Когато е въпросът да установим закона на Любовта, ние трябва да сме готови да отстъпим. Казано е: “Не противи се на злото”. Защото, ако се противим на злото, ние тогава му даваме сила. В името на този закон на Любовта, злото не го признавам, и то, като дойде, ще вземе само туй, което е негово. Ще си вземе своите злини, Доброто не може да вземе.



“Много плод принася”, стр. 98; 18



Законът за Любовта е закон за примирение между Доброто и злото в света. Да оставим Доброто и злото. Примирение между страданията и радостите или разбиране. Любовта е закон, за да разберем страданията и радостите на физическото поле. Човек е дошъл на Земята, за да разбере смисъла на страданията и радостите.



“Скръб и радост”, стр. 194; 154



Свобода



Законът на Любовта трябва да се турне в действие, след това знанието трябва да се тури като сила и условия, а Истината е методът, по който трябва да работите... Истинският път, чрез който може да се освободи човек, е по закона на Любовта.



“Пътят на добрите постижения”, стр. 141, 142; 205



Няма ли някакъв начин, по който човек да се развърже напълно? Има един начин – той е законът на Любовта. Като живеете по този закон, вие ще се развържете напълно. Това значи: вървете по правата посока на живота, която води към ония възли, които сами някога сте вързали. Щом дойдете до тях, вие ще заплатите на господаря си всичко, каквото му дължите, и той ще ви освободи.



“Вързано и развързано”, стр. 49; 76



Думата Възлюбете Господа е един скъпоценен камък, който, ако се обработи, придава своята цена. Любовта е закон на освобождаване.



“Възлюбете Господ”, стр. 552; 140



Иска ли да бъде свободен, човек трябва да живее в закона на Любовта.



“Светлият образ”, стр. 256; 93



Ограничавайте се, без да се заробвате! Това е ваше право. В това седи силата на човека. Това е законът на Любовта.



“Противоречия и възможности”, стр. 39; 123



Божествената Любов, която ви е повикала за живот, тя ви освобождава от всички ограничения.



“Вяра безгранична и Любов безгранична”, стр. 396; 136



Първото нещо – Любовта разбира развързване. Друг е въпросът, когато вие искате да ви обича някой. Пак се разбира същият закон. Онзи, който ви обича, трябва да ви развърже.



“Ще бъде развързано”, стр. 83; 170



Насилието ражда насилие. Като знаете този закон, служете си с Любов. Любовта е единствената сила, която може да освободи човека от всички противоречия и ограничения.



“Съзнателният живот”, стр. 278; 85



Само в онази Любов, която носи светлина и свобода, в нея има всички постижения. И тук на Земята, и дето и да е – тя носи постижения.



“Три категории храни. Първото обещание”, стр. 413; 135



Когато хората зачитат живота на агнето, както зачитат своя, и му дават свобода да живее при тях без страх, настанало е вече между тях Царството Божие. Тези хора са влезли вече в закона на Любовта, искат да живеят според него. Този закон изключва всякакво насилие.



“Той е реченият”, стр. 81; 76



За хората на Новата епоха, ако Любовта не стане като един закон, животът не е разбран. Първото нещо е свободата, да бъдеш свободен.



“Първата дума”, стр. 269; 128



Човек сам трябва да стане господар на своята свобода. Тази свобода той може да постигне по два начина. Един от начините е да изучава живата Природа, това е сегашното положение; другото положение е да изучава вътрешната страна на живота, та чрез закона на Любовта да живее без закон. Да живееш без закон, това е отношение с всичките хора, да съзнаваш нуждите, които всеки човек има, и да бъдеш крайно умен, за да задоволяваш нуждите им. Другият закон на Любовта е изобилието, свободата, в която човек трябва да се прелива.



“Освободени”, стр. 38-39; 96






НАГОРЕ