Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Библейски добродетели

Величие

Добродетели на Доброто
Алтернативен линк


Величие




“...Който наруши една от най-малките тия заповеди и тъй поучи човеците,


той най-малък ще се нарече в Царството небесно;


а който изпълни и поучи, той велик ще се нарече в Царството небесно.”


(Мат.5:19; СИ)




Величието на човека се заключава в неговия Живот."


(98;4)




“Всеки един човек, който обича Бога и носи Божественото знание, е велик”


(“Мисли за всеки ден” - 03.11.1990)




“Човек става велик, само когато минава


през големи мъчнотии и изпитания и ги преодолява.”


(28;10)




Библията рисува образите на цяла поредица велики личности. Сред тях безспорно се откроява величавата фигура на Иисус Христос. Цялото библейско повествувание по един или друг начин е насочено към Него, свидетелства за надеждите на земните хора, свързани с Неговото първо идване, поуките и резултатите от земната Му мисия и очакването на Неговото завръщане. След Христос в почетната кохорта на великите изпъкват Неговата майка света Богородица — Дева Мария, новозаветните апостоли — най-близките Му ученици, старозаветните пророци начело с Мойсей и Илия, царе, древни патриарси, видни пълководци и държавници, както и прости наглед люде, ала оставили след себе си светла диря на величие. Всички те — толкова различни по характер и външност — са обединени от една обща за всички отличителна черта: изпълнили са докрай закона на Любовта. Именно проявената от тях Любов, въплътена в земния им живот, ги е издигнала върху пиедестала на величието. И тук не става дума само за човешко признание, а за безсмъртие и величие в Бога.



Всеки от нас, който живее в Божествената Любов, който я прилага навсякъде и във всичко, става велик. Ала не за да му се кланят, а за да служи. Понеже най-великите сред човеците са онези, които са най-предани служители на всички останали. Служение, породено от Любов и в името на Любовта.



Величието е добродетел на силните хора. Колкото и труден и лъкатушен да е земният им път, те винаги успяват да го изправят и да го насочат към една вечна цел — съвършенството. Те са велики и в делника, и в миговете на върховно изпитание.



Великият започва от малкото и върви към голямото. Ако остане предан в първото, ще успее да завоюва и второто. Величието му се заключава в мъдростта на малките стъпки, в разумното му сърце, във всеотдайността спрямо нравствения му дълг, в начина, по който приема неизбежните препятствия в живота.



Великият човек е винаги цялостен. От своята вътрешна пълнота той черпи неизтощимата си сила, която неизменно е готов да сподели с останалите.



И великият, и обикновеният човек страдат, само че великият използва страданието, за да се повдигне в духовно отношение, а обикновеният се озлобява и ожесточава. Затова една от характеристиките на великия е неговата безупречна духовна зрелост.



Когато великият върши нещо, то не е за негов собствен интерес, а за благото на цялото човечество. Щом съсредоточи своите мисли, чувства и постъпки в една цел, той става неудържим.



Великият не търси никога признание. Историята и Времето — дори и да е след хилядолетия — неизбежно му отдават дължимото. Великият не живее, за да изгражда приживе свой паметник. Ръцете на признателните поколения след него го издигат несломим и двоен: нетленен в сърцата и душите им и внушителен, устремен към небето, от камък или бронз, споен от народната любов.



Достатъчно е човек да изправи една своя погрешка, за да бъде наречен “велик”. Който изправи всичките си погрешки и не ги повтаря, става съвършен.



Великият човек е такъв, защото неговата мисъл далеч надхвърля мащабите на ежедневната, банална реалност. Той винаги е с един крак в бъдещето. Когато направи тази решителна крачка, проправя път, по който да минат и всички останали.





Мисли




Онзи, който може да изпълни малкия закон, може да изпълни и великия закон.



Великото в природата е достъпно само за светлите по ум, за хора, които мислят.



Великото, благородното у нас изисква да употребим живота си за туй, за което сме предназначени. Да обичаш и да те обичат, това е велик идеал за човешката душа.





Правила-зависимости,  


които следва да познаваме при самовъзпитанието


в добродетелта величие




Най-великата наука е тази за Любовта.


Природата може да се изучи дори само чрез едно цвете.


Любовта съществува в безброй форми. Всички те съставят едно цяло.


Любовта следва да се изучава в природата.




Най-великото преживяване на земята е страданието.


От него се научават най-добрите уроци, съзнанието се пробужда,


човек се повдига.




Само любовта праща великото при малкото.


Само любовта прави малкото да служи на великото.




Най-божественото и свещено нещо на Земята е любовта.


За да разбере нейното величие, човек трябва да образува


вълни от нежност около себе си.




Най-великото се предава само чрез светлината,


при най-голяма светлина: на деня,


на съзнанието, на ума, на светло.




Докато човек търси светлината само отвън,


нищо не може да му се говори за Бога.


Едва когато отвън се яви тъмнина, буря, а вътрешна светлина


озарява съзнанието му, в него се ражда любовта към великото.


Всяка душа очаква този момент в живота си.




Великите души живеят в абсолютна чистота.




Най-великото в душата е нейният мир. Мирът от Бога е благословен.




Хубаво е, когато в душата си човек носи висок идеал, нещо велико!


Когато знаеш, че отиваш към великото, животът ги се осмисля.




Когато умът се освободи от грубите мисли на материалния живот


и се изпълни със светли мисли за възвишеното и великото в живота,


човек може да работи, може да постига, може да прогресира.


Великата свобода, която е дадена на човека от създаването му, гласи:




Никой не може да те поквари отвън, ако ти не пожелаеш.


Истински великото седи зад материалното..., реалното,


великото в живота е невидимото.


Човек постепенно се отказва да разчита на материалното и преходното и


минава в една по-висока гама на живота.




Първото велико нещо, което човек трябва да разбере за Бога, е,


че Той е вечна хармония.


Да се стреми към Бога и към Истината, това е великата задача на всеки,


който е в земното училище-живот.




Самовъзпитателни задачи:




1. Въпроси за размишление върху човешкото величие: Стрували си човек да се стреми да бъде велик? Всеки човек ли може да е велик? Възможно ли е всеки в себе си да има величие? Обикновеният човек може ли да се превърне във велик и кое би могло да го превърне в такъв? Естествено ли е да си велик? Кой е велик в наше време? Имали “вечно велик” и “велик в момента”? Имам ли лично познанство с велик човек и кой е той? Кое е великото в мен самия?



2. Прочетете текста. Отговорете на въпросите към него.



Всеки човек, който обича Бога и носи Божественото знание, е велик. Великият човек има свръхсъзнателно и разумно отношение към целия Космос. Има външно и вътрешно величие. Човек не може да бъде велик извън собствения си живот. Ако при най-голямото си отчаяние човек може да преодолее своето състояние, той може да се повдигне. Обикновеният човек, като се справя със страха, изпитанията мъчнотиите, които животът му създава, и ги преодолява, той става велик. Достатъчно е да изправиш както трябва една своя погрешка, за да се наречеш велик. Има величие и в голямото, и в малкото. Велик е, който има велика любов в себе си. Който разрешава велики въпроси и има предвид благополучието на цялото човечество. Който е неограничим и свободен. Търси постижимото, постигни необходимото величие за себе си.



Видимо ли е вътрешното величие у човека? По какво можем да го познаем?



Защо външното величие е толкова примамливо за мнозина хора, та те са готови да жертват всичко, за да го имат?



На какво е оприличено в текста външното величие без вътрешно?



Кое прави човека вътрешно велик?



Кое е постижимото необходимо величие за всеки човек? А лично за вас?



3. Личен размисъл над темата: опитайте се да опишете външното и вътрешното величие у някого, когото обичате. Може ли величието да се имитира? Всеки сам ли постига собственото си величие? Каква е връзката на величието с популярността, славата, съвършенството, идеалното и вечното? Съществували величие извън любовта? Коя любов е велика?



4. В Библията има следния цитат: “Велико и славно благочестие е човек да приглежда вдовици и сирачета...” Защо е наречено велико такъв тип благочестие? В какво се състои благото и честта да се грижиш за вдовица или сираче? Кое прави велика една ситуация на трудност и безизходица?



5. Изберете няколко исторически велики личности. Сравнете ги по следните пет критерии: наличие на външно социално приемливо величие, наличие на вътрешно величие като характер, наличие на външно и вътрешно величие като отношения с хората, наличие на велик дух за живот и за прогрес, наличие на велика любов и доброта у този човек. Съвпадат ли първоначалните ви очаквания с резултатите от обмислянето на оценяването? На кое у всеки един от тях искате да приличате най-много? Към какво ни води логиката на тези две мисли? Заразително ли е великото? Може ли да го подражаваш или само да се вдъхновяваш от него? Какъв пример от живота си може да посочите?



Всичко красиво, възвишено и велико в света трябва да служи за поощрение, за подтик на човека. Да му покаже, че и той може да постигне същото.



6. Въпроси за дискутиране с познати: Възможно ли е един човек да е непрекъснато велик: вътрешно пред себе си и външно пред другите? Нужно ли е това? Когато е самият себе си, човек е всъщност най-велик или просто само му се иска да бъде велик? Може ли понятията на обществото и на отделния човек за величие да се разминават? Ако е възможно, кое понятие тогава трябва да се предпочете - по-съвършеното или това, което ти помага да си като другите?



7. Един светия мислел така: ’’Велик е само Бог. Нему единствено искам да служа.” Друг светия мислел така: “Човешкото величие е преходно. Ще чакам Бог да определи и оцени моето величие спрямо Своето.” Кой от двамата светии е по-близо до правилното вътрешно величие и кой е горделив?



8. Напишете съчинение, импресия или есе на тема “Величието в мен на този ден”.



9. Нарисувайте рисунка, съчинете мелодия на същата тема.





НАГОРЕ