Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Библейски добродетели

Истинен

Добродетели на Истината
Алтернативен линк


Истинен




“Ще познаете истината н истината ще ви направи Свободни."


(Йоан 8:32)




Всеки човек търси истината. Истината за себе си, за света, в който живее, за вчерашния, днешния и утрешния ден. Истината е една, ала всеки от нас я вижда по различен начин. Христос ни подтиква да познаем истината и ни обещава като резултат да постигнем свобода. Защото познатата (откритата, осмислената и приложена за добро) истина дарява свобода. Свобода на какво? — На духа. В нашия живот перспективите са неограничени, защото няма бариери за духа.



Да отстояваш истината е въпрос на личен морал. Премълчаната истина вече не е истина. Дори и да е неудобна, твърде остра или даже грозна, по-добре да я изкажем и да я защитим, отколкото да я премълчим заради собствения или нечий друг уют. Не е срамно да я кажем в очите на хората, дори и най-близките, макар и рискувайки да ги нараним. Така оставаме верни на себе си и на любовта си към другия независимо от цената, която ще платим. Дори и някой да ни се обиди заради изказаната истина, рано или късно той ще осъзнае, че сме постъпили правилно. Рано или късно светлината на тази истина ще проникне в съзнанието му и ще го поведе по правия път.



Вярващите хора приемат, че Бог е олицетворение на истината (“А Господ Бог е истина’’ — Йер. 10:10; СИ). Следователно на Него можем да имаме пълно и безусловно доверие. Ако оставим именно Нему да решава всички най-важни проблеми в нашия живот, можем да бъдем съвършено уверени, че Той ще ги реши с правда и истина. А това е прекрасен образец за всеки човек, нали?



Иисус Христос в редица Свои проповеди и разговори с ученици, последователи и други хора започва с думите: “Истина, истина ви (ти) казвам..” Когато римският наместник в Палестина Пилат Понтийски Го подлага на разпит, Той му заявява: “Аз затова се родих и затова дойдох на света, за да свидетелствам за истината; всеки, който е от истината, слуша гласа Ми” (Йоан 18:37; СИ). Пред апостолите Христос разкрива същността Си в краткото изречение: “Аз съм пътят р истината, и животът” (Йоан 14:6). Великият Учител на човешкия род използва всяка възможност да подчертае, че това, което говори, е самата истина. И че без нея хората не биха могли да постигнат целта на своя живот. Че самата тя би трябвало да бъде цел за тях. Толкова важна, колкото въздухът, водата и хлябът са важни за физическото им оцеляване.



Учителят Петър Дънов ни съветва първо да открием истината, а едва след това да се постараем да уреждаме материалната страна на живота си. Защо е така? Много просто: ако не сме узнали истината за своето предназначение в земната действителност, как да го изпълним? Как да се предпазим от препъвания и падания, ако вървим в мрак? Светлината на истината за всекиго от нас е най-добрият фар в морето на живота.



Опознаването на истината означава още и да умеем да я различим от лъжата. Тя предполага постигането на две неща: да не лъжем никога и да не оставяме да бъдем лъгани. Най-фината форма на лъжата е да лъжеш себе си. Как да различим истинното от неистинното? Истината свети със собствена светлина и води към свободата.





Речник на разграничителните понятия:




Истински - който не е лъжлив, фалшив, измислен. Който има пряко отношение към истината.



Истинен - естествен, искрен човек, който не лъже, не е предимно субективен. Който се стреми към истината такава, каквато е. За когото истината е нещо, което еднакво добре удовлетворява цялото и частите.



Истински човек  - истинският човек носи в себе си и е изразител на силите на пет добродетели едновременно: любов, мъдрост, истина, правда и добро. Той мисли, каквото чувства, и това прави. Досегът или познанството с истинския човек произвежда вътрешен преврат към по-добро у всеки.



Истинолюбив  - който е намерил и обикнал истината вътре в себе си, проявява, прилага я във външния си живот. За него няма нищо по-свято и ценно от истината. Истинолюбивият поставя над всичко истината. Тя за него е най-свята. Най-голяма любов той има към самата истина.





Какво е истината?




• Истината подразбира съвкупност от всички разумни закони, към които човешката душа се стреми.

• Съдържа най-красивия и реален живот в себе си.

• Под Истина се подразбира Божествен закон, чрез който е създаден разумният свят.

• Това, което свързва всички неща в едно цяло и ги осмисля, наричаме истина.

• Истината в най-простата си форма е необходима за възстановяване на равновесието в организма.

• Показва пътя, по който да вървим, и освобождава от ограничителните условия

• Истината подразбира любов към знанието. Да обичаш знанието и да го търсиш, това е по-високо от вярата. Във вярата нещата не са проверени, не са опитани. За да дойде до абсолютната истина, човек трябва да има вяра в себе си и любов към знанието.

• Истина е онова, което повдига, облагородява, освобождава и възкресява човека. Онова, което ограничава, принизява, умъртвява човека, не е истина.

• Умът изучава истината, но не я намира. Истината се познава само чрез разума.

• Да намери някой истината, това означава да бъде в единство с Бога.

• Божественият Дух — Истината, която е вътре в човека, е това, което го прави свободен.

• Истината ражда свободата на душата.

• Само свободният може да намери истината. Само чистият, човекът с пробудено съзнание, може да я разбере.

• Само ония души си служат с истината, които се обичат.

• Вярата, надеждата и любовта са предпоставка за придобиване на истината.





Основни аксиоматични съотношения между любовта,


мъдростта и истината като природни принципи на разумност:




Когато Любовта и Мъдростта се оженят, раждат се Истината и Добродетелта.



Истината е най-чистият свят, в който Любовта се проявява.



Истината не се доказва, тя се проверява. Доказва се мъдростта. Любовта се опитва.



• имаш светъл ум, да разсъждаваш правилно;

• откриеш смисъла на живота ти;

• са свободни умът, сърцето и душата ти, за да са мощни душата и духът ти;

• разрешиш всички спорни въпроси, да се избавиш от всички беди, да преодолееш всички мъчнотии и слабости, да се освободиш от робството, ограничението, невежеството, насилието и смъртта;

• се реализира животът в неговата пълнота — да си свободен;

• имаш вътрешно знание и разбиране на живота;

• са здрави очите ти, да имаш здрав тен на лицето си и да възстановиш здравето на тялото си;

• имаш власт над материята, да разбираш вътрешните й съчетания за усъвършенстването на материята;

• имаме свободата да преобразим живота си;

• надделееш над лъжата;

• я приложиш и да дойде новият мир в теб;

• те обичат хората, да си красив;

• те познава и поздравява цялата природа , да си господар на положението си;

• да живееш в светлина, а не в тъмнина и да не правиш погрешки;





Абсолютна истина!


Ето идеала на новото човечество.


(6;16)




Правила:




Живей с истината, без да говориш за нея.



Ще говорите истината, когато и вие, и окръжаващите сте готови за нея. Има време и начин за това.





Истинолюбивият:




• е вътрешно неизменен в душата си;

• е млад по душа, чист по сърце, крепък по дух;

• е здрав, умен, красив, щастлив и силен;

• е благороден, свободен, чист и светъл;

• не лъже; той не употребява нито “черна” (т.е. умишлена), нито “бяла” (употребена “за добро”) лъжа.





Знаете ли, че...




Лъжата действа подобно на микробите, които бързо се разпространяват и причиняват нещастия и болест. Тя изменя състава на кръвта и тъканите на организма. Как се обяснява това? Като излъже, човек започва да се страхува. Този страх произвежда свиване на кръвоносните съдове и на тъканите. По този начин лъжата прекъсва връзките на човека с живота.





1% лъжа и 99% лъжа все е лъжа. Истината е само 100%. При лъжата


знанието не е достатъчно, не е ясно или е изкористено.




“А когато дойде Утешителят, Когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на Истината...” (Йоан 15:26).



Ето защо се казва, че който лъже, носи своите грехове, за които няма изкупление. Щом престане да лъже, другите грехове на човека има условие да се простят. Всичко може да се прости на човека, но лъжата - никога! Не позволявай на лъжата да застане между теб и Бога като препятствие. Христос живее там, дето няма лъжа. Прогресирай без лъжа! Признавай истината! Тя и ти сте непрестанно пред Божието око, което вижда. Търси първо вътрешната истина и я защитавай във външния си живот.





Критерий и образ




Няма по-красиво нещо от това, да срещнеш човек, в когото няма никаква лъжа. Няма по-красиво лице от това, което никога не лъже. То е ангелско лице. Божието благословение и благодатта са с онези, които са се отказали от лъжата, изключили са я от живота си.





Възможни упражнения и опити за самовъзпитание в истинолюбие




1. За да стигнете до истината, винаги дръжте в ума си противоположни мисли, без да вземате отношение към тях. Започвайте първо наблюдение върху положителните и ги разграничавайте с отрицателните им отклонения в противоположност. Например, първо помислете за доброто, а после за злото у някого. Внимавайте! Не постъпвайте обратното. Чрез положителните енергии човек се калява, та после да може да изучи и преодолее отрицателните. Определете си тема за размисъл, върху която искате да стигнете до определена истина. Да бъде нещо лично. Разгледайте положителните аспекти. Определете отрицателните страни и каква точно е ролята им спрямо положителните. Накрая оформете личната си позиция. Различавали се сега, след този размисъл и анализ, от първоначалното ви преживявано отношение по проблема?



2. Прочетете текста.



Истината осмисля целокупния живот. Само истината може да намери цената на всички неща. В нея са везните, които определят бъдещия живот. Чрез нея се сформира кармата. Истината се търси и във временното, и във вечното. Търси се съзнателно. За да може човек да се развива правилно, е нужно да разбира истината. Защото тя носи условия за проявата на волята и свободата. В нея се създават най-големите противоречия в света и се разрешават най-големите заблуждения върху тях. Човек е крепък само в истината.



3. Истината се открива постепенно, а не изведнъж. Първо, човек трябва да тръгне към някаква цел. Стремежът към нея, пътят, методите за постигането й, които използва, му помагат стъпка по стъпка да събира пъзелите на частиците истина. Истината не се постига изведнъж изцяло. Обмислете петте най-важни истини, които сте разбрали през своя живот, и ги запишете красиво. Изработете ги красиво като табелка или ги сложете в рамка и ги дръжте на нощното си шкафче известно време.



4. Направете си лексикон “Истинник” Попълвайте го на всеки рожден ден или при важни моменти в живота в продължение на години. Той би ви дал важна информация за самия вас и за развитието на обективното и субективното ви отношение към истината.



Предлагаме ви следните примерни въпроси:



1) Ако имах вълшебна пръчица, какво щях да си пожелая?

2) Кое в мен е красиво?

3) Кога за последен път постъпих благородно заради истината?

4) Възможно ли е да живея без лъжа?

5) Истината ли е следствие на свободата или свободата на истината?

6) Коя истина не успявам все още да защитя пред хората?

7) Коя истина искам и се опитвам най-много да защитя пред себе си?

8) Коя истина успях да предам на някого или на хората? На кого и как стана?

9) Проявявам ли достатъчно истината, която нося в себе си?

10) Предимно скрита или явна е за мен истината на живота?

11) Когато нещо хубаво е възможно, истината за него вдъхновява ли ме да работя, за да го постигна?

12) Кои блага са спечелени и кои изгубени, ако нямаш истината?

13) Кое от трите е по-важно за мен: любов, мъдрост, истина?

14) Кое е по-свято от истината?

15) Кои три въпроса би задал лично на Истината?



5. Допишете изреченията:



Истината е благо за.....

Изпитите в живота без истина.......

Вътрешната истина като част от целокупната истина...........

Свободен съм от...........

Ограничава ме все още............

Искам да разбера...........

Нужна ми е по-силна воля да......

Вярвам, че.............

Истински човек за мен е................





НАГОРЕ