Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Библейски добродетели

Разумност

Добродетели на Истината
Алтернативен линк


Разумност




“Господ дава мъдрост; от устата Му иде знание и разум


(Пр. 2:6; СИ).




“Като възлюбиш Бога в себе си или своя висок идеал, това значи да се облагородиш и да станеш разумен.


(12 - 08.06.1988)




Разумността се ражда от доброто, което е основа на Божествения свят.”


(68; 13)




Разумен човек е онзи, който излъчва светлина.”


(89; 11)




“Когато говорим за разумния човек, имаме предвид онзи, който е господар на условията.”


(82;244)




“Когато се съединят страхът със смелостта, ражда се разумността.”


(82;14)




След като Давид надвива филистимския гигант Голиат с хитрост и съобразителност, славата му измежду израилтяните нараства твърде много. Завижда му цар Саул и търси повод да го убие. За да спаси живота си, Давид побягва в пустинята. Последват го верни негови люде, които го пpидpужават навред в изгнаничеството му. Не е лесно да си намират прехрана в пустинята. В близост до планината Кармил са имотите на един твърде богат човек на има Навал. Той има три хиляди овце и хиляди кози. Настанало времето да се стрижат овцете. Давид изпраща десетима от своите хора да идат при Навал, да го поздравят от негово име и като му припомнят, че са закриляли овчарите и стадата му, да му поискат нещо за ядене. Богат, ала жесток и злонравен човек е Навал. След като чува думите на пратениците, лицето му се изкривява в ехидна усмивка и той изрича с презрение:



— Че кой е този Давид? И какво — сега да взема хляба, месото и виното, които съм приготвил за стригачите на овцете ми, и да ги дам на непознати хора, така ли? Няма да стане!



Обръща се с гръб към тях и дава да се разбере, че разговорът е приключил.



Предават думите мy на Давид. Кипва гнева му. Той се обръща към хората си:



— Запашете мечовете си и тръгвайте след мен! Нито един жив от тях няма да оставим!



Веднага го последват четиристотин от войниците му, а другите двеста остават да пазят лагера. Поемат към стана на Навал. Но един от слугите Навалови побързва да обади случилото се на жена му Авигея. А тя е не само красавица, но и умна, и оправна. Веднага схваща какви може да бъдат последствията от неразумната постъпка на мъжа й. Заповядва незабавно да приготвят двеста хляба и два меха вино, пет крини печено жито, сто вързопчета сухо грозде и двеста низи смокини, да сготвят пет овци и да качат всичко това на товарните магарета. И поема заедно със слугите си по посока на Давидовия лагер. На Навал и дума не казва. И тъкмо се спуска по една стръмнина на планината, когато насреща й изскачат Давид и въоръжените му мъже. Щом го вижда, Авигея скача бързо от своето магаре, пада ничком пред него и се покланя доземи. Моли го да прости несъобразителността на Навал и да приеме приготвеното за него и дружината му. Поема вината за случилото се върху себе си, понеже не била видяла пратениците, изпратени от Давид при мъжа й. И други хубави и мъдри неща изрича Авигея, които погалват слуха на Давид. И той Благославя на глас Бога, че е изпратил тази разумна жена насреща му, преди да се е проляла човешка кръв, и приема с Благодарност даровете. Разделят се като приятели.



А на другата сутрин, след като Навал изтрезнява от нощен пир, Авигея му разказва какво за малко е щяло да го сполети. Сърцето му се вкаменява, ужас като лед го сковава и след десет дни умира. А когато Давид научава за смъртта на Навал, изпраща най-верните си слуги да поискат за него ръката на Авигея. И тя - хубавицата с остър ум — става негова жена (I Цар. 25 гл.).



Разумната жена е благословение за мъжа си, а неразумната — земен ад. Авигея спасява Навал, но не може да го избави от съдбата му. Нейната съдба пък я отвежда при Давид, с когото преживя честито до старини. Всеки получава заслуженото.



Произходът на разумността се крие в Божията Истина.



Който открие Божественото у себе си и му даде възможност да се прояви, се изпълва с благородство и разумност. Разумността съдържа две качества: сила и мекота. Силата може да направи всичко, а мекотата може да премахне всяка скръб и да издери всяка рана в душата. Разумността произхожда от великото Добро, което непрестанно извира от Божествения свят. Разумният човек притежава светъл и силен ум, добро и устойчиво сърце. Той във всички случаи овладява обстоятелствата на живота, тъй като е носител на висок морал.



У разумния човек няма нито глупост, нито лъжа. Всеки го обича и уважава. За да станеш разумен, трябва първо да си добър. За да придобиеш разумност, нужно е да превърнеш страха в смелост, а смелостта — в страх. Човек става смел, когато достигне крайния предел на страха.



Разумността изпълва живота на притежателя си със светлина и свобода. Тя гради и надгражда. Сила и знание се дава от Небето само на разумния човек.



Разумността е присъща на съвършения.



Разумността:




• съдържа сила и мекота. Силата може да направи всичко, мекотата може да изцери всяка рана и да премахне всяка скръб;

• се ражда от доброто, основано в Божествения свят;

• се крие във всеки човек: и като яде, и като спи, и като се движи, той се ръководи от нещо разумно;

• е присъща на съвършения, тя се развива при отсъствие на лъжа. Дойде ли лъжата, в съзнанието на човека настава постепенно тъмнина и той оглупява;

• означава градеж;

• има предвид правия път в живота;

• се ражда, когато се съединят страхът и смелостта.



Разумният:




• разполага със светъл и силен ум, с добро и устойчиво сърце;

• е господар на условията, той е извън законите на обикновения живот;

• знае кога да изпълни задълженията си;

• пръв прилага новите идеи, а от тях да се научат и останалите;

• е този, на когото се дава сила и знание и той ги употребява градивно;

• излъчва светлина;

• става смел, когато дойде крайният предел на страха, и става страхлив, когато разбере, че противникът му е силен. Разумният умее бързо да превръща страха си в смелост и смелостта си в страх.



Да си разумен, означава:




• като възлюбиш Бога или своя висок идеал, да се облагородиш и да се съобразяваш с мекотата в природата;

• в теб няма глупост;

• у когото няма лъжа;

• първо да си добър и тогава да се стремиш да станеш силен;

• да си светъл и свободен.



Мисли




Да живееш разумно, просто казано, означава да знаем как да живеем като човеци.



Разумността повелява, че човек не може да възприеме новото, да има ново мислене, ако не живее по нов начин. Който не живее по нов начин, не може да е носител на новите идеи.



Щом веднъж намери насоката на живота си, човек вече знае как разумно да се справи със своите трудности и страдания.



Разумният живот представлява база за проява на доброто.



Целта на живота е да бъдем разумни. Какво означава това? Да не слагаме на гърба си товар, който не можем да носим и издържаме.



Разумността има Божествен произход. Само светлият път на мъдростта води към истината. Оценявай разумността и я проявявай, за да не изгубиш условията си и за да се развиваш правилно.



Самовъзпитателни методи




1. Спомнете си случаи, в които вие лично или ваши близки не сте били разумни, защото сте допуснали лъжа в отношенията си, но когато истината е възтържествувала, всичко си е дошло на място. Отговорете на въпроса: какви доводи могат да бъдат приведени в защита на твърдението, че разумността се развива само при отсъствие на лъжа и на глупост?



2. Определете кой е най-разумният човек, когото познавате. Кои от изброените характеристики се излъчват от него: сила, светлина, оптимизъм, градивност, смелост, интелигентност, нравственост? На кои негови качества сте се опитвали да подражавате или ви се е искало да ги имате? Направете характеристика на собствената си разумност по първоначално изброените признаци.



3. Напишете съчинение-разсъждение: “Кой е разумен и кой не е”. Отговорете и на въпросите: Възможно ли е разумният да няма: разумни движения, висок морал и разумно сърце (емоционална интелигентност)? Трябва ли разумният да бъде благороден, мек и да има висок идеал и защо?



4- Работа над себе си: Съсредоточете се в осъзнаване на източника на Разумността в природата - Бог. Сравнете човешката и природната разумност. По какво си приличат и по какво се отличават? Мислено благодарете всяка вечер за разумността която всяка ваша клетка е проявявала досега, проявява и ще проявява, за да бъде вашият живот все по-разумен.



5. Определете връзката между темите за мъдрия, истинолюбивия, умния и разумния. Заир разумността спада към добродетелите от групата на истината, а не към групата на мъдростта, подобно на интелигентността и ума, например. Можели да е разумен умният, който не се е научил да уважава и цени истината?



6. Какви основания можете да приведете в полза на твърдението: Възприемайте хармоничните звукове, за да придобиете разумността ? Можете ли да кажете, че в случаите в живота си, когато действате напълно разумно, сте и хармоничен в себе си? И обратното, когато сте хармоничен, ви е лесно да сте разумен?



Открийте зависимости между хармонията в средата и разумните отношения на хората в нея; между хармонията в едно музикално произведение и вдъхновението за разумен живот, към което то ни импулсира и настройва; между хармонията на звуците в девствената природна среда и хармонирането наличните ни преживявания.



7. Наблюдавайте това, което ви се случва, в продължение на двайсет и един дена и всеки път, когато намерите потвърждение на посоченото изречение, си запишете описанието на ситуацията и извода, който си правите.



На разумния всичко е позволено.





НАГОРЕ