Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Библейски добродетели

Мъдър

Добродетели на Мъдростта
Алтернативен линк


Мъдър




Мъдрите ще наследят слава, а глупците - безславие.”


(Пр.З:35; СИ)




“Предимството на мъдростта пред глупостта е тъкмо такова,


каквото е предимството на светлината пред тъмнината."


(Екл.2:13; СИ)




“Само светлият път на Мъдростта води към Истината.”


(36;21)




Когато кажат “мъдрец”, обикновено си представяме старец с дълга бяла брада, с дълбок, проникновен поглед, от когото се излъчва ненарушимо спокойствие. Говори рядко, но с малко думи казва много. Като правило отнасяме този образ към приказките или басните, понеже не сме го срещали на улицата или пък сред кръга от хора, с които общуваме.



За мнозина от нас пък мъдрец е онзи човек, който успешно планира своите действия в живота и постига желаните резултати. Той е отличен стратег и тактик, с изключително верен практически усет.



За други мъдрият е този, който умее да се учи от собствените и от чуждите грешки и не ги повтаря (Пр. 26.11; “Мъдрецът придобива знание и опитности, без да греши. Той се учи от чуждите опитности” - 46;152). Дори и да сгреши, използва наученото и го прилага в живота си, включително и за да избягва подобни грешки за в бъдеще (“Ако един път в годината правиш по една погрешка, ти си мъдрец” — 17;243)



Мъдро е да се вслушваш в наставленията на тези, които имат по-голям житейски опит от теб (Пр. 13:1). Ако общуваме с мъдри хора и се стараем да вникнем в техния начин на мислене и поведение, рано или късно ще придобием от тяхната мъдрост (Пр. 13:21). Ако някой разобличи твоя слабост или недостатък и ти — вместо да се ядосаш или огорчиш — се изпълниш с решимост да се промениш към добро, значи си реагирал мъдро. В противен случай ще си останеш същият и дори ще избягваш твоя изобличител (Пр. 15:12). Въздържаността и хладнокръвието са рожби на мъдростта (Пр. 17:27).



Ако си натрупал обширно познание и дълбока мъдрост, които ти помагат да разбираш смисъла на събитията в живота, това може и да ти причинява страдание (Екл. 1.18), особено ако осъзнаваш, че си безпомощен да промениш каквото и да било. Мъдростта в случая е да разбереш, че можеш да промениш единствено себе си.



За вярващия човек истинската мъдрост води началото си от Бога (Пр. 1:7). Тя трябва да бъде прилагана в ежедневието, иначе не би имало полза от нея.



“При голямото си знание мъдрецът еднакво цени и малките, и големите неща” (94,271). Той знае, че разликата в мащабите е привидна и че всяко нещо на този свят има своето място в него и служи за някаква поука. Затова посреща всичко, което се случва с него или край него, със съвършено търпение, смирение и разбиране. Никой и нищо не може да накърни вътрешния му покой. Той знае, че Бог е Любов (I Йоан 4:8,16) и че всичко рано или късно — дори и най-ужасното на пръв поглед зло — се превръща в добро (“За мъдреците няма зло, няма и добро - всичко е Любов” — 30;212).



Истинският мъдрец никога не говори за мъдростта — собствена или чужда. Той живее в нея (“Живей в мъдростта, без да говориш за нея” - 17;5).



Мъдростта:




• е път за всички, на които Бог се изявява;

• е истинско богатство на умя, с което човек може да разполага;

• като се запали у човека, носи Божествената светлина;

• се живее. Когато я живееш, не говори за нея и себе си;

• е ограда на дома ти, истинският ти дом е вътре в теб, в душата ти.



Мъдрият:




• Мъдър ли е човек, той има най-голямото благо на Бога;

• може да бъде учен и неучен; може да е образован, самообразован или умен по наследство;

• придобива знание и опитности, без да греши;

• се учи от чуждите опитности;

• каквото пипне с ръката си, става злато, но той никога няма да пипне нещо, което няма да се превърне в злато;

• има правилно отношение към Бога. Това е възможно, когато има правилно отношение към себе си и към ближния си;

• слуша внимателно, без да прекъсва никого и без да критикува;

• при голямото си знание еднакво цени и малките, и големите неща;

• прави само една погрешка годишно;

• изучава закона за придобиване на любовта, придобиването на безсмъртие и тогава пристъпва към придобиване на Мъдростта;

• се познава по интензивността на светлината, която излиза от ума му.



Мисли за мъдростта:




“Мъдростта е път за всички, на които Бог се изявява” (62;156)



“Мъдростта, която е отгоре, първо е чиста, после мирна, приветлива, благопокорна, пълна с милост и добри плодове, безпристрастна и нелицемерна” (Як. 3:17; РИ).



“Бог на Господа нашего Иисуса Христа, Отец на Славата, да даде вам Дух на премъдрост и на откровение, за да Го познаете и да просвети сърдечните ваши очи, за да познаете каква е надеждата на призванието Му и какво е богатството на преславното Негово в светиите наследие” (Еф. 1:17,18; РИ)



Самовъзпитателни методи:




1. Следване методите на мъдреците и светиите. Прочетете текста. Отговорете на въпросите.



Спрямо упорития, своенравния и буен човек природата прилага същите методи, както и спрямо животните. Например, слонът, като го обърнат по гръб, става кротък. Обаче към разумния човек природата прилага други, по-високи методи и го оставя сам да се възпитава. За всяко същество има специфични методи за възпитание и самовъзпитание. Когато човек иска да се възпитава и самовъзпитава правилно, трябва да следва методите на светиите и на мъдреците, защото те черпят знания от Разумната Природа. Проследете техния живот, за да видите как лягат, как се мият и обличат, как се молят и работят. Единствено при самовъзпитанието в добродетели човек може да измени стария живот и да влезе в областта на новия, в който всичко се подрежда и става правилно. За глупавия нещата стават за добро, за мъдрия всичко вече е добро и се нарежда за любов.



Можели да се нарече мъдър само онзи, който разбира и намира специфичните методи за възпитание и самовъзпитание за всяко същество?



Отличавали се ежедневието на мъдреца от ежедневието на глупавия и с какво?



С какво, според вас, мъдрият е по-различен в малките неща от обикновения си човешки живот? Ако сте с приятели, направете скеч или пантомима, имитирайте как се обличат, мият и молят един глупав и един мъдър човек. Може и сам да си го представите.



Прочетете автобиография на мъдрец. Какви неща ви правят впечатление от обходата му с другите и от умението му едновременно да се дистанцира и включва в обикновения живот?



Човек, който все забравя, сгрешава, обърква нещата, може ли да бъде наречен неподозиращ значението на мъдростта? И че ако започне да се стреми към мъдрост, ще стане по-организиран и нещата му ще стават по-навреме?



Кому е нужна повече снизходителност към себе си и към другите - на мъдреца или на глупака? Обяснете отговора си с примери,



Посочете най-успешния и най-неуспешния метод за възпитание, които са прилагани в детството ви спрямо вас. Определете за себе си трите най-подходящи методи за самовъзпитание, които ви помагат да се чувствате достоен човек.



Важно ли е за вас да помъдреете още сега и защо? Имали значение дали човек е мъдър на младини или на старини и какъв е резултатът от едното и от другото?



Кой може да бъде наречен напълно глупав? Може ли да се нарече глупак само онзи, който нехае за съществуването на мъдростта?



Помислете кое е било най-мъдрото нещо, което сте извършили в живота си досега. Припомнете си го добре. То нещо голямо ли е или нещо малко? Вътрешно или външно е за вас самите? Спрямо себе си или спрямо другите е?



Запознайте се с мъдър човек. Мислете за него. Задайте му въпроси за мъдростта. Кое ви удовлетворява в общуването с него? Как ви повлиява познанството ви? Това е задача без срок. Такъв човек трябва първо да бъде намерен, после да имате готовност и желание да се свържете с него. Да осъществите успешно общуване. Да оцените важността на необходимостта да се докоснете до жив човек, който има мъдрост в себе си и това ви помага и вие да работите върху помъдряването си. Ако сте решили, не и преди това. Успех!



2. Подредете логически в градация следните ментални човешки свойства: интелектуални способности, умствено развитие, мозъчни функции, мисловни операции, мъдрост, разностранни познания, информираност, трайни знания. Кое ще поставите като основа и кое ще бъде на върха и защо? Отговорете си на въпроса как мъдростта включва, надгражда и управлява всички свойства на интелектуалната сфера у човека, така че да сте доволен от отговора си?



3. Задавайте си въпроси: Имате ли мотивация да самовъзпитавате себе си в мъдрост, за да станете мъдър човек? Необходимо ли е да мислите за себе си като за душа, като за дух, а не само като за личност, ако наистина искате да сте мъдър човек? Ако да - защо? С какво има връзка повече помъдряването - с остаряването или с подмладяването? Как мислите, имали разлика между думите “мъдрост” и “премъдрост” в библейските текстове? Премъдростта отсъствие ли е на човешки умувания и присъствие на духа у човека ли е? Задължителна ли е силната вяра за придобиването на мъдрост? Каква точно е зависимостта между мъдрост и вяра? Ако не може да отговорите, търсете отговора си и чакайте да го намерите като отговор в собствения ви живот. Насочете стремежа си да намерите отговори на онези въпроси, които ви вълнуват, и внимавайте, когато нещата в живота ви насочват към разбиране на отговорите им. Бъдете будни, за да усетите времето, когато ви се разкриват.



Търсете мъдростта, която ще освети първо вашия път, а след това и пътя на другите след вас по него!



4. Разпределете съответстващите по смисъл твърдения и думи в двете колони на таблицата. Кой какво мисли?



Публикувано изображение




Публикувано изображение




5. Кое е мерило за мъдростта: времето, пространството, материята, енергията или историята, и защо мислите така?Дайте примери.





НАГОРЕ