Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Библейски добродетели

Указания за употреба на сборника

Алтернативен линк


Указания за употреба на сборника




Текстовете представляват иносказателно библейско изложение, придружено от тълкуването му и посочване на основни съдържателни акценти на всяка от добродетелите според идеите на Учението.



Библейските цитати в тази книга са взети от два превода на Библията: Синодално издание (София, 1998, обозначено като СИ) и Ревизирано издание (Виена, 1885, обозначено като РИ). Цитатите, за които липсва означение (СИ или РИ), са с еднакъв текст в двете издания на Библията.



Систематичните изложения на съдържанието за всяка добродетел имат за цел предимно да посочат какво представлява тя и какъв става човек, който я притежава. Някъде са разработени речникови справки за разграничаване на основното понятие в темата за съответната добродетел спрямо сродни такива. Някъде се посочват предшестващите или резултатните допълнителни качества, т.е. причинните и следствените особености за развитието на добродетелта.



В раздела за самовъзпитателни идеи, опити и методи се излагат конкретни позитивни, интегрални начини за самовъзпитаване на съответната добродетел. В повечето случаи такива типове задачи не се повтарят при другите добродетели с цел да се изложи вариативността и разнообразието от възможни похвати за съставяне на самовъзпитателни упражнения. Следователно всеки сам може да използва дадена идея в различни варианти и за развитието на други добродетели. Повечето от опитите и упражненията изискват продължително време за изпълнение. Затова те са само за тези, които са избрали определена добродетел и са решили да работят над себе си и да я усилят или постигнат. Всеки може да използва опити и упражнения, които да приспособи към интересуващата го добродетел или към индивидуалните си предпочитания. Самовъзпитателните методи в книгата са образец за насоките и начина на организиране на методиката на само-възпитанието по педагогическите идеи на Учителя Петър Дънов.



В края на книгата има Азбучен показалец на посочените добродетели, Библиография и Съдържание.



Прилагаме таблица, необходима за систематично осмисляне на библейските добродетели, разработени в сборника в самовъзпитателно направление.



Таблица на съответствията според понятията в Учението




Публикувано изображение







НАГОРЕ