Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Библейски добродетели

Предговор

Алтернативен линк


Предговор




Задачата на този труд е библейските добродетели да бъдат представени в аспект на актуални универсални ценности, потребни и значими, възможни и постижими при самовъзпитанието на индивидуалността у всеки човек в нашето съвременно демократизиращо се и нуждаещо се от непрекъснато хуманизиране общество. Христовите добродетели, представени в тази книга са разработени в духа на Учението на Учителя Петър Дънов. Наричаме го Слово, защото се явява боговдъхновен израз на идеи, научни закономерности и интуитивни прозрения за миналото, настояще и бъдещо развитие на човечеството, които надхвърлят възможностите на всеки обикновен, необикновен, гениален и свят човек от нашето съвремие и въобще от световната история. Това книжовното наследство от около 5000 беседи е надживяло проверката на времето (143 г. от рождението и 63 г. от смъртта на автора му). Факта на неговото съществуване представлява за българската социална история поучителен урок по родолюбие, нравствено добруване и културно-цивилизационно оценяване. За българската педагогическа наука и образованието ни то е представлявало и представлява неизчерпаем източник на теоретико-практически възможности и решения с просперитетна стойност. Ето защо чрез тази книга се опитахме да надигнем крайчеца на една завеса между известното и неизвестното за реалността, в която живеем: едновременно земна и Божествена, доказуема и аксиоматична.



Книгата е създадена като образец за представяне видовото разнообразие от колективни и най-вече индивидуални методи на самовъзпитание. Върху основата на теоретично и частично-експериментално изследване приложимостта на Словото в Учението на Петър Дънов сме показали основните типове адаптируеми образователно и социално методи за самовъзпитание на индивидуалността у човека, т.е. на неговата душа. Възпитанието на личността и нейната социализация е социално-педагогическа задача от близкото ни минало, изиграла ролята си и оставила много негативи в съвременния ни живот. С убеждението, че религиозното (включващо понятията “Бог” и “душа”, а не църковни догми) индивидуално самовъзпитание на независимата самосъзнателна личност в демократичното общество е път към мъдрото решаване на множество големи днешни промени и проблеми, се надяваме този труд да намери своите почитатели, съмишленици и съработници в областта на логико-интуитивното опознаване на действителността.



От желанието да бъдем добри до добродетелностга се минава през изработването на опитности: да правим добрините на място, на време и с мярка, да не сме глупави в доброто, да се научим да го защитаваме и да го живеем непрекъснато, да съзнаваме, че нашето добро не се разминава, а е в хармония с доброто за другите и за Цялото. И всичко това е самото намиране на пътя за постигане на всички добродетели.



Снежана Димитрова


15 януари 2007г., Велико Търново.







НАГОРЕ