Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Българите

Патриотът

Държавата
Алтернативен линк


Патриотът




Всички имат желание да развиват националното чувство на човека. Сега и в България казват, че човек трябва да обича народа си. Как ще обича народа си? Той Бога не обича, България и българите ще обича! Според мене всички, които обичат Бога, са добри патриоти. Който може да се жертва за Бога, той е патриот. Който обича Бога, той обича и отечеството си, и обществото, и народа. Мнозина мислят, че онези хора, които любят Бога, са загубени, а онези, които не Го любят, са умни. Точно обратно: онези, които не любят Бога, са загубени, а тези, които Го любят, са умни. Какво нещо е народът? Казвате: „милият народ”! „Милият народ” казвате, а когато дойде някой от града тук, казвате: „Този простак, за какво дошъл тук със скъсаните си потури?” Значи в главата на хората седи идеята за „милия народ”, а като видят някого от този народ, казват: „Простак е този човек!” Много се лъжете - не са простаци те.



Има една тъй наречена свободна душа, която се проявява във всички народи. Запример българите са 6 милиона. Тази душа се проявява във всички 6 милиона хора. Това означава „българин” - в който се проявява тази душа. Казвам: българин е онзи, който носи светъл ум, топло сърце. Или българин е онзи, който носи в ума си знание и светлина, в сърцето си - Любов, а в тялото си - Истината. Отдето минава той, всички хора възкръсват. Дето мине той, всички хора излизат вън от гробовете си. Това наричам аз „българин”. Един е такъв българин в света. Същото може да се каже и за останалите държави. Един такъв англичанин има, един германец, един французин, един японец, един китаец, един от Дания, един от Швеция, един от Норвегия, един е във Финландия и т.н. Един евреин има такъв.



Днес всички хора спорят кой стои по-високо. Не е въпросът там. Другояче седи идеята. Аз ви давам обяснение на въпроса дали аз съм по-високо от другите хора. Изобщо трябва ли да се задава такъв въпрос? Кракът ще пита: „Дали съм аз?” Ръката ще пита: „Дали съм аз?” Очите, ушите, носът, устата, косите - всички ще питат: „Дали съм аз?” Че, на главата и на брадата на човека има около 250 хиляди косми. Освен това, човек има на тялото си 7 милиона прозорци, т.е. пори, на всяка пора по един косъм. И ако всеки косъм от тия 7 милиона косми каже: „Дали съм аз?”, те ли са наистина, които стоят по-високо? Когато състоянието на човека е добро, и на тях ще бъде добре. Когато човек загази, и те ще загазят. Казвам: във всички трябва да възкръсне идеята за общото добро.



Казват „патриотизъм” или „патер”. То е Любов към бащата. Питам: кой е първият баща на човечеството? Бог е първият баща. Следователно всички трябва да Го обичаме. Ние трябва да се стремим да очистим тази Земя от всички нечистотии, да я очистим от всички неправди, които съществуват. Това е бащиния и трябва да я желаем - тази бащиния трябва да имаме предвид. Не само подобрението на един народ.



Мислят, че българите се обичат повече като българи, но не е вярно. За интересите си някой път, може. Обаче Любовта не признава никаква народност, Любовта не признава никаква религия, Любовта сама създава религиите. Религията е за Земята, Божията Любов седи извън всички църкви.



Когато казваме, че патриотизмът трябва да бъде качество на всеки човек, на всеки народ, ние подразбираме, че между членовете, между отделните единици на всеки народ трябва да има особено съгласие, вътрешна хармония и взаимопомощ. Това не трябва да става с власт, чрез насилие, но доброволно, по естествен път. Човек не може да бъде патриот, докато този център не е развит в него. Чувството на патриотизъм в човека е свързано с религиозното чувство, вследствие на което истинският патриот съзнава, че всички хора са Божии създания, направени по образ и подобие Божие и принадлежат към една обща държава, т.е. Царството Божие. Когато говори за своето отечество, дълбоко в себе си човек има предвид една Божествена идея - отечеството на душата. Зад всяка видима идея се крие една невидима Божествена идея.



Някой критик пише: „Този е еретик, той е против народа”. Всеки, който не изпълнява волята Божия, не е патриот. Всеки, който не люби Бога, не е патриот. Всеки, който не обича Мъдростта, не е патриот. Всеки, който не обича Истината, не е родолюбец. За мене родолюбец представя идеята на Любовта, Мъдростта, Истината, на живота, светлината, свободата, на всички добродетели. Този, който ги има, той е родолюбец. РОДОЛЮБЕЦ. Р-то представя светлината, която иде отгоре. Хвани я, тури я в живота, използвай всичките условия. Всичко онова, което Бог е вложил в ума, сърцето и тялото, то е човекът. То е родолюбец. Но родина имаме цялата вселена. Цялата вселена е нашето родно място. То е за мене България.





НАГОРЕ