Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Българите

Песимизъм

Сатурн и Марс
Алтернативен линк


Песимизъм




Най-характерна черта на българина е неговата упоритост. В Европа няма по-упорит от него. Той е черният дроб на човечеството. Сатурн и Марс характеризират българина. Любознателен е, но Сатурн го прави скептик и затова иска чрез Любовта да смекчи този свой характер.



Сатурн прави човека разсъдлив, философ, той всякога внася нещо отрицателно във всичко, което вижда или му се случва. Той все застава на особено мнение. Човек не може да разреши едно противоречие, докато не разбере Сатурн. В него като принцип се крият причините на доброто и злото. Той носи в себе си висок морал, който произтича от вътрешен страх. Той не се подкупва със слава, никой не може да го излъже.



Цялата съвременна култура върви по линията на Сатурна. Така я наричам аз, защото те не вървят по линията на щастието, но по линията на нещастието. Всички хора подозират, че има да се случи някакво нещастие, те не очакват нещо добро. И действително, така става. Всички хора завършват зле, с изключение само на няколко души, които не са завършили зле. Всички хора на общо основание фалират. Хората са се наплашили. Никой не очаква нещо добро.



За да оправдаете недостатъка на някой човек, вие казвате: „Той е песимист”. Това е според думите на Шопенхауер. В този смисъл всички сте философи. Българите стоят по-високо даже и от Шопенхауер, всички имат тази черта на песимизъм. Българинът скоро се обезсърчава, отчайва и тогава дохожда философията на Шопенхауер.



Туй песимистично настроение, което ние имаме, не е естествено. Българинът е голям песимист. Той е един сатурнов тип, много мисли. Като погледне, казва: „Кой знае?” Не вярва. Като види нивата добре подкарала, казва: „Кой знае, може град да удари”. Докато не го тури в хамбара, не вярва. Като го тури в хамбара, пак казва: „Донякъде е”. Понеже онова, новото, върху което се гради животът, почива върху един нов закон. Ние излизаме из онова гъсеничево състояние, от състоянието на гъсеницата, от тия идеи, които постоянно внасят едно противоречие. Всичките държави, които сега съществуват, са нагодили своите закони според условията. Те са прави. Законите на гъсеницата са на място. Когато гъсеницата стане пеперуда, тия закони валидни ли са?



Работите на българите не се уреждат добре, понеже Сатурн ги управлява, а това значи, че успехите ще закъсняват, всичко много затегнато, трудно ще се осъществява.



Българинът обича да разсъждава, да подозира, да философства. Българинът е енергичен, малко марсианец, но щом дойде Сатурн, всичките му работи се развалят. От астрологическо гледище е интересно да се знае кога ще дойде времето, когато България ще се управлява от друга планета освен от Сатурн. Днес всички се запитват: „Кога Сатурн е взел надмощие над българите? Кога са западнали под влиянието на Сатурн българите?“ Това е метафизически въпрос, върху който няма да се спирам. Едно нещо, което може да повдигне българите, е да дойдат под влиянието на Венера. Сатурн има особена слабост към Венера. Щом я види, сърцето му веднага започва да тупти и той се оживява. Аз разглеждам Венера като напреднало същество, като отражение на Любовта, от чието влияние българите са лишени. Сега те трябва да направят връзка с тия принципи.



Венера действа върху чувствата на човека. Растенето и развитието на чувствата става в периода на празненото на Венера.



Венера прави хората, формите закръглени, заоблени, а същевременно внася мекота в характера. Тя развива вкус у човека към красивото.





НАГОРЕ