Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Българите

Гърци

Чер­ти на от­дел­ни­те на­ро­ди
Алтернативен линк


Гърци




Културата на французите има нещо общо с гърците. В културно отношение те вървят пътя, по който гърците са вървели. На гърка и французина всичките стремежи са били във външната страна - да бъдат красиви, но на съдържанието малко са обръщали внимание. В гръцката култура ние имаме отлична форма, а в морално отношение гръцката култура съдържание няма. Сега, по какво се отличава френската култура? По своята мода. Всичките най-хубави дрехи на мъже и жени излизат все от Париж. Както едно време гърците са дали ход на своята култура, сега и у французите умът е силно зает с красивото, възвишеното.



Гърците имат правилен нос, но челото у тях не е тъй съразмерно. У тях повече е развита паметта или изкуството за хубавото и красивото.



Човек е преплетен с ред заблуждения, които му създават големи страдания и сътресения в живота. Вземете примера с българите и гърците. Откак са станали съседи, те тъй кръвно се мразят, че достатъчно е да произнесеш пред българина думата „грък”, за да му трепне сърцето. И достатъчно е да произнесеш пред гърка думата „българин”, за да трепне и нему сърцето. Гъркът, като срещне някой българин, казва: „Дебела глава е той!” Какво означава това? Той иска да каже, че българинът е дебело дърво, че в него няма нищо, че е дивак, човек без всякаква интелигентност - най-грубият човек в света. Това разбира гъркът под думите „дебела глава”. Право ли съдят гърците?



Има само Един, Който може да съди българите. Бог е Той, само Той може да ги съди. Но Той съди и гърците.



Всеки един народ иска да бъде пръв. Сега, ако краката поискат да бъдат първи, да завземат мястото на главата, какво ще стане? Главата си е на място. Всеки един народ в света си има свое предназначение. Трябва да изявят какво предназначение имат. Всеки народ има строго определено място, не е произволно къде да бъде. Аз турям българите в черния дроб. Дотогава, докато българите слушат и изпълняват службата на черния дроб за храносмилането на човечеството, работата ще върви много добре. Щом искат повече от това, ще дойдат всичките нещастия върху тях. Гърците ги тургам на мястото на човешкото сърце. Сърцето трябва да препраща кръвта навсякъде по тялото, но като дойде за храносмилането, черният дроб работи. Той е фабрикант. Ако не действа, с какво ще се занимава сърцето? То ще изпраща онази кръв, която черният дроб е изработил.



Има спор между гърци и българи, кой седи на първо място. Гърците казват, че главата на българите е дебела. Не зная дали главите на гърците са по-тънки. То е факт, може да се измерват главите на гърците, има известни инструменти. Може до сто души гърци да измерим и на сто души българи и да се види колко са дебели главите. Ако главите са дебели, дебели са. Но главата не е навсякъде дебела. То са иносказания. Ако дойдем до психологическото развитие, гъркът в полуинтелектуалните способности е бил развит. Гърците били развити в слепоочните области. Но гъркът, за да дойде до положението на един човек за бъдещето, му трябват още два милиметра, да се подигне главата нагоре. Българинът се отличава по това, че едно от чувствата му - упоритостта - е толкова голяма, че той като дойде до упоритостта, за пет пари разваля работата. Българинът е живял в особени условия, гъркът е живял в особени условия.



Сега не седи въпросът да даваме преимущество на един народ пред друг, защото в гърците има доста славянска кръв. Но ние засягаме човека в неговите проявления, както Бог го е създал. Един народ се отличава, че носи в себе си човешки образ.



У българите въобще има голям срам при работата, българите са взели от гърците този срам. Гърците отвън са много хубаво облечени, но вътре в къщата обедът е много скромен, нямат с какво да разполагат. Сготвили си коприва, но дойде някой в къщи, те веднага вдигнат копривата, защото ще кажат: „Тези хора са сготвили коприва” - и това ще се разпространи из цялото село или град, че тези хора ядат коприва. А коприва не трябва да ядат. Ако е яйца, масло, сирене, но коприва? Питам: защо да не може да се яде копривата свободно?





НАГОРЕ