Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том I, 2005

МЪДРОСТ

Алтернативен линк


МЪДРОСТ




Вторият основен закон е приложението на Мъдростта и на знанието. Разумният свят изисква от всички хора да учат с постоянство и Любов. Човек живее, докато учи.



“Основните закони”, стр. 309, 310, 313; 17



За Вътрешната Школа се изисква стремеж за образуване на връзка с Първия Принцип в света. Тази връзка стои в едно – да изчезне съмнението; а първата ¢ проява е Любовта. И понеже тази Първична Причина действа по закона на Всемирната Мъдрост, не можем да допуснем, че в нея има изключения и погрешки.



“Достатъчна е една запалена свещ”, стр. 258; 200



За Христовото учение казват: “Тази звезда, туй учение е разумното Слово Божие. От светлината излиза Словото”. Законът е много верен. Там дето има светлина в човешкия ум, разумното Слово може да се вмести. Там, дето има светлина в човешкото сърдце, Любовта може да се вмести.



“Видяхме звездата”, стр. 27; 30



Истинското знание има отношение само към Божествения живот, към Свръхсъзнателния и подсъзнателния живот. Този закон е само за Божествения свят.



“Отвори им умовете”, стр. 86; 25



Ако имаше истинска радост в света, тя би донесла най-голямото веселие. Веселието е по-високо от радостта. Значи хората се радват, а БОГ се весели. Как иде веселието? По закона на Мъдростта.



“Най-голямо веселие и най-малка радост”, стр. 124; 54



При сегашните условия се изключва влиянието на страха. Методът на страха е минал. Соломон е казал: “Начало на Мъдростта е страхът Господен”. Прав е Соломон, но това беше по закона на инволюцията. Сега ще внесем друго правило: “Начало на Мъдростта е Любовта”.



“Първото място”, стр. 167; 109



Всеки, у когото Мъдростта не е чиста и мирна, ще умре, ще се сплуе. А това подразбира, че в Невидимия свят има други закони, според които твърдата материя трябва да се превърне в мека, за да стане годна за живот. Следователно, заради другите условия, нашето тяло трябва да стане жертва на този закон.



“Мъдростта”, стр. 126; 201



Докато е на Земята, човек ще изучава земните закони и ще се съобразява с тях. Като отиде на Слънцето, той ще изучава законите, които действат там. Законите на Слънцето са закони на Мъдростта.



“С огън и сол”, стр. 312; 80






НАГОРЕ